Ce înseamnă, de fapt, o bună comunicare în cuplu?

17 Noi 2020 | scris de Gabriela Enea, psihoterapeut
Ce înseamnă, de fapt, o bună comunicare în cuplu?

Un lucru este cert. Comunicarea este cheia relaţiilor de succes. Un cuvânt pe cât de simplu, pe atât de dificil de pus în practică.

Întâlnesc des clienţi care îmi cer ajutorul pentru a relaţiona mai bine cu cei din jurul lor. Cu familia, cu persona iubită sau cu colegii de muncă. Cel mai des primesc întrebarea ‘’Cum pot să găsesc o cale de a comunica mai bine cu iubitul/iubita’”?

În primul rând, trebuie să avem în vedere faptul că există mai multe tipuri de comunicare. Comunicarea nonverbală este un aspect trecut adesea cu vederea. Nu trebuie să uităm că orice comportament este comunicare. Se spune că o privire poate face cât o mie de cuvinte. 100% adevărat! O persoană care tace, comunică de asemenea. Prin poziţia corpului, prin mimică şi prin orientarea privirii.

În al doilea rând, pentru o comunicare eficientă în cuplu este necesară cunoaşterea atât a propriei persoane, cât şi a partenerului. Astfel se poate realiza o punte între cei doi parteneri. O bună comunicare înseamnă ca partenerul să înteleagă exact ceea ce celălalt a vrut să-i comunice şi să aibă deschiderea de a recepţiona mesajul fără a lua acest lucru personal şi fără a intra in defensivă.

Comunicarea reprezintă una din cele mai importante caracteristici ale cuplului funcţional, dar o comunicare reală, onestă şi eficientă este un obiectiv greu de atins pentru multe cupluri. Elementele care indică o buna comunicare în cuplu sunt:

  • Sentimentele de afecţiune autentică;
  • Abilităţile de gestionare a sentimentelor care intervin în procesul comunicării;
  • Onestitatea;
  • Deschiderea la mesajele verbal şi nonverbale şi preţuirea lor ca urmare a conştientizării că aceastea ajută la păstrarea echilibrului familial;
  • Oferirea unui timp special pentru comunicare, mai ales, pentru subiectele delicate;
  • Folosirea unui stil adecvat partenerului de comunicare.

Comunicarea înseamnă mai mult decât clasica formulă: emiţător- mesaj – receptor. Este important să reţinem că pentru a construi relaţii sănătoase şi armonioase este necesar să fim atenţi la nevoile celuilat de comuncicare, fără a le uita pe ale noastre.

Alte stiri din Life style

Ultima oră