ZECE REGULI pentru o bucătărie curată şi ordonată

06 Mai 2015
ZECE REGULI pentru o bucătărie curată şi ordonată
Tânjeşti după o bucătărie ordonată aşa cum vedem adesea în revistele de amenajări interioare? Oricât te-ai strădui, ajungi mereu să te incomodeze lingurile de lemn şi polonicele care nu îşi găsesc locul, şervetele de bucătărie aruncte te miri unde sau cratiţele care nu mai încap în dulapuri?

Câteva obiceiuri inteligente te pot face admirată de toţi cei care îţi trec pragul.
Iată cel zece reguli pe care trebuie să le urmezi pentru o bucătărie neaglomerată, recomandate de thekitchn.com, unul dintre cele mai mari site-uri de bucătăreaşă şi amenajări interioare de peste Ocean.

1. Păstrează blatul liber!
Aglomeraţia începe de pe blatul dulapulurilor de bucătărie. Dacă te uiţi în fotografiile de revistă, vei observa că toate blaturile sunt libere şi curate. Ce ai de făcut: rezistă tentaţiei de a folosi blatul pentru a lăsa cheile, scrisorile, revistele sau, şi mai grav, farfuriile murdare. Filtrul de cafea, blenderul sau roboţii de bucătărie nu au nici ei ce căuta pe blat. Pe blat îşi au locul doar obiectele esenţiale pentru gătit cum ar fi tocătorul sau râşniţa de sare.



2. Păstrează lucurile în dulapuri!
Bucătăria arată mai ordonată atunci când lucrurile sunt păstrate în spatele uşilor închise, mai degrabă decât atunci când sunt păstrate pe rafturi. O bucătărie fără dezordine e musai să aveţi măcar două dulapuri în care să ascundeţi lucurile care provoacă aglomeraţie la nivel vizual. Dacă vă plac rafturile deschise trebuie să vă pregătiţi pentru un stil minimalist, să adoptaţi o paletă de culori unitară sau să folosiţi doar cutiuţe de depozitare frumoase.

3. Cumperi ceva, arunci altceva!
Orice bucătărie ordonată rămâne aşa dacă urmezi această regulă simplă: cumperi o lingură de lemn nouă, scapi de cea veche. În felul acesta menţii echilibrul şi nu ajungi să devii sclavul lucrurilor care încep să se aglomereze.

4. Nu-l pune jos, pune-l deoparte!
Aceasta este un obicei esenţial dacă vrei să păstrezi bucătăria curată şi ordonată. Niciodată nu lăsa un obiect la întâmplare: dacă e muradar locul lui e chiuveta sau maşina de spălat vase, dacă de curat sau nou cumpărat locul lui este în dulap, figider sau cămară iar dacă ştii că acel obiect nu are ce căuta în bucătărie pur şi simplu aşează-l în camera lui.

5. Frigiderul NU este galerie de artă!
Îţi ia doar un minut ca să te convingi de importanţa acestei reguli. Tot ce ai de făcut e să dai jos orice post-it, listă de cumpărături sau colecţia de magneţi! Ai văzut că deja bucătăria ta arată mai ordonată?



6. Evită îngrămădeala!
Excepţie fac doar bolurile drăguţe, şervetele de masă sau farfuriile albe. Uită de grămezile de tigăi, capace de oale, aparatura mică păstrate la vedere, pungile de plastic sau ambalajele de hârtie, folie sau aluminiu. O bucătărie ordonată foloseşte inteligent aceste obiecte şi nu le lasă să se aglomereze: tigăile sunt agăţate pe perete, cuţitele şi capacele îşi găsesc locul pe banda magnetică iar ambalajele stau ascunse în sertare.

7. O sarcină pe zi, în loc de toate odată!
Menţinerea ordinii şi curăţeniei este esenţială. Decât să şmotruieşti o zi pe săptămână, mai bine cureţi câte o zonă mică în fiecare zi: azi faianţa, mâine gresia, poimâine un sertar sau un dulap. Ai prins ideea! Totul e să te ţii de treabă şi o să descoperi că nu o să depui un efort prea mare pentru a curăţa şi menţine ordinea.



8. Ritualul de dimineaţă şi cel de seară
Cu cât petreci mai mult timp în bucătărie cu atât îşi va fi mai drag de ea. Fie că îţi savurezi cafeaua de dimineaţă, documentezi următoarea reţetă pentru cină sau savurezi un pahar de vin alături de familie în timp ce vă povestiţi cum a decurs ziua.

9. Ai voie un sertar dezordonat!
Dacă pe dinafară totul este curat şi ordonat, nu înseamnă că nu îţi poţi permite un sertar aglomerat. Consideră-l locul de urgenţă în care vei ascunde orice obiect până o să îşi găsească locul în bucătărie. O să arate mai bine decât aruncat la întâmplare. Atenţie însă: ai dreptul la un singur sertar pe care nu trebuie să îl laşi să se reverse în întreaga bucătărie.

10. Niciodată nu lăsa mai multă dezordine decât ai găsit!
Aceasta este ultima regulă esenţială. Dacă masa are frimituri pe ea nu ezita să o ştergi iar dacă farfuriile şi paharele au ajuns în chiuvetă e momentul să le speli. Întreabă-te mereu ce poţi face în acest moment ca să îmbunătăţeşti lucrurile. Încet dar sigur o să ajungi să ai obiceiuri inteligente! 

Alte stiri din Life style

Ultima oră