Blackjack – un joc cu o istorie de peste 300 de ani

08 Dec 2020
Blackjack – un joc cu o istorie de peste 300 de ani Galerie foto (2)

Originile Blackjack-ului nu au fost definite nici până în zilele noastre, dar cercetătorii admit că faimosul joc de cărți a apărut în cazinourile franceze, în jurul anului 1700.

Jocul inițial se numea „Vingt-et-Un”, ceea ce se traduce prin „21” și a fost jucat la Curtea Regală a Franței în timpul domniei regelui Ludovic al XV-lea.

Originile Blackjack-ului

Însă există și teorii conform cărora Blackjack-ul este o invenție a romanilor. Acestea ar putea fi valabile, ținând cont de faptul că romanilor le plăcea să parieze, dar nu au fost confirmate. Se crede că romanii practicau acest joc cu bucăți din lemn pictate cu numere, nu cu clasicele cărți din hârtie.

Evoluția jocului de cărți Blackjack

În secolul al XVIII-lea, faimosul ”21” a ajuns în America de Nord prin intermediul coloniștilor francezi. Jocul a evoluat și a câștigat popularitate în America. Era practicat în sălile de jocuri de noroc din în New Orleans, în 1820.

Inițial regulile erau diferite față de Blackjack-ul contemporan pe care îl cunoaștem astăzi. Numai dealer-ul avea voie să dubleze și se permiteau mai multe pariuri la o mână jucată, însă regulile s-au schimbat începând cu 1931

Blackjackul modern

În secolul al XX-lea, în Nevada, jocul încă era recunoscut ca ”21”. Ulterior făcându-se tranziția la denumirea oficială de Blackjack.

De ce Blackjack? Patronii cazinourilor și sălilor de jocuri de noroc au început să ofere bonusuri de până la 10:1 pentru un 21 curat, un black jack format dintr-un jack (carte de 10 puncte) de pică împreună cu un as de pică.

Pe măsură ce jocul a devenit mai popular, bonusurile au început să dispară, dar numele de Blackjack s-a întipărit tot mai mult în mintea jucătorilor profesioniști.

Las Vegas, capitala jocurilor de noroc, a evoluat odată cu Blackjack. În timp ce jocul fideliza milioane de jucători, atenția oamenilor de știință s-a îndreptat către elementele matematice ale jocului, încercând să studieze strategii ce puteau avantaja jucătorii.

Între timp, cazinourile din Las Vegas  se bucurau de succes și erau invadate de jucători profesinoiști. Aceștia foloseau diferite strategii de joc în speranța că vor putea învinge banca.

Au început să apară și cărți cu ponturi despre cum se poate juca Blackjack pentru a câștiga. Prima carte scrisă a apărut în 1957 și se numea “Playing Blackjack to win”. Lucrarea a fost scrisă de patru jucători profesioniști: Bladwin, Cantey, Maisel, McDermott. Însă lucrarea lor nu a avut succes.

Regulile s-au schimbat, de asemenea, ca urmare a legalizării jocurilor de noroc. Definite de Nevada Gaming Commision, regulile jocului sunt încă folosite în zilele noastre.

De asemenea odată cu dezvoltarea internetului, Blackjack a devenit faimos și în mediul virtual. A ajuns să fie cel mai practicat joc de noroc online. Puteți juca Blackjack pe 888casino unde veți întâlni mai multe variante: Multihand Blackjack, American Blackjack, sau Super Stakes Blackjack. Jocurile live de Blackjack sunt captivante și pot fi practicate pe laptop, tabletă sau smartphone.

Cum se joacă Blackjack

Fiecare jucător primește două cărți, cu fața în sus sau în jos, în funcție de cazinou și masă. În Statele Unite, dealerul primește două cărți, în mod normal una cu fața în sus (expusă) și una în jos (ascunsă).

În majoritatea celorlalte țări, dealerul primește doar o carte cu fața în sus. Cărțile de la 2 la 10 au valoarea lor scrisă (de la 2 la 10). Cărțile Jack (Juvete), Queen (Damă) și King (Popă) valorează 10 în ecuația jocului Blackjack.

Așii pot valora 1 sau 11. Valoarea unei mâini este suma valorilor cărților. Jucătorilor li se permite să tragă cărți suplimentare pentru a-și îmbunătăți mâinile.

O mână cu un AS evaluat ca 11 este numită „soft”, ceea ce înseamnă că mâna respectivă nu va pica luând o carte suplimentară. Valoarea asului va deveni 1 pentru a împiedica depășirea valorii de 21. În caz contrar, mâna este numită „hard”.

După primirea cărților, jucătorul are la dispoziție 4 opțiuni: "hit", "stand", "double down", "split". Fiecare opțiune are un semnal de mână corespunzător. Unele versiuni de Blackjack oferă jucătorului a cincea opțiune, "surrender".

  • HIT: se cere o carte de la dealer;
  • STAND: nu se mai dorește carte;
  • DOUBLE DOWN: jucătorul are permisiunea să crească pariul inițial cu până la 100% în schimbul angajamentului de a rămâne după ce se primește încă o carte;
  • SPLIT: dacă primele două cărți ale unei mâini au aceeași valoare, jucătorul le poate împărți în două mâini. Dealerul separă cele două cărți și extrage câte o carte suplimentară pe fiecare carte existentă, plasând câte un pariu pe fiecare mână. Jucătorul joacă pe rând cele două mâini separate. Eixstă și câteva restricții: mâinile sunt tratate ca mâini noi independente, jucătorul câștigâ sau pierde pariul separat pentru fiecare mână.

Odată ce toți jucătorii și-au terminat mâinile, este rândul dealerului. Dealerul dezvăluie cartea ascunsă și trebuie să joace până când cărțile totalizează până la 17 puncte. La 17 puncte sau mai mult, dealerul trebuie să se orpească.

La majoritatea meselor, dealerul va merge și pe un 17 "soft", adică o mână cu un as și una sau mai multe alte cărți însumând șase.

Jucătorii pot miza că au o mână mai bună decât dealerul. Mâna mai bună este mâna în care suma valorilor cărților este mai aproape de 21 fără a depăși 21.

Rezultatul unei mâini de Blackjack:

  • Dacă jucătorul primește un As și o carte cu valoarea 10 (o mână numită „blackjack”), iar dealerul nu, jucătorul câștigă și primește de obicei un bonus.
  • Dacă jucătorul depășește suma de 21, jucătorul pierde, chiar dacă dealerul depășește și el 21.
  • Dacă dealerul depășește 21 și jucătorul nu, jucătorul câștigă.
  • Dacă jucătorul obține o sumă finală mai mare decât dealer-ul și nu depășește 21, jucătorul câștigă.
  • Dacă atât dealerul cât și jucătorul primesc un blackjack sau orice alte cărți cu aceeași valoare însumată, nimeni nu câștigă.

Blackjack are peste 100 de variante de reguli. Începând cu anii 1960, blackjack-ul a fost o țintă pentru jucătorii profesioniști, care au căutat mereu soluții pentru a câștiga. Ca răspuns, cazinourile au introdus contramăsuri care pot crește dificultatea jocului.

Acum, că știm istoria și regulile jocului, este timpul să ne distrăm și să căutăm victoria.

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră