Beţi cafea zilnic! Beneficiile de sănătate sunt uimitoare

11 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Beţi cafea zilnic! Beneficiile de sănătate sunt uimitoare

Oamenii care beau cafea zilnic prezintă un riscă mai mic de a muri de boli de inimă, accidente vasculare cerebrale şi boli hepatice, spun cercetătorii - dar experţii susţin că este neclar dacă beneficiile de sănătate se datorează licorii în sine. 

Legătura, relevată în două studii ample, s-a dovedit că există indiferent dacă cafeaua a fost sau nu cu cofeină, având efect mai mare în rândul celor care au băut mai multe cești de cafea pe zi, relatează theguardian.com.

Oamenii de ştiinţă spun însă că legătura ar putea exista doar pentru că aceia care beau cafea au comportamente mai sănătoase.

"E posibil ca în spatele acestui lucru să fie altceva, care creează această relaţie", a declarat Marc Gunter, de la Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului, co-autor al unuia dintre studii. El a adăugat însă, că pe baza consecvenței rezultatelor, ar fi surprins dacă cafeaua însăși nu ar avea un rol în reducerea riscului de deces.

Aproximativ 2,25 miliarde de cești de cafea sunt consumate în întreaga lume în fiecare zi. Faţă de studiile anterioare, cele mai recente cercetări implică un număr mare de participanți.

Primul studiu a analizat consumul de cafea în rândul a peste 185.000 de participanți albi și non-albi, recrutați la începutul anilor 1990 și urmăriți în medie peste 16 ani. Rezultatele au arătat că prin consumul unei ceşti de cafea pe zi  riscul de deces este cu 12% mai mic la orice vârstă, din orice cauză, în timp ce pentru cei care beau două sau trei cești pe zi, riscul este de 18% mai mic, indiferent de etnie.

"Am descoperit cum consumatorii de cafea au avut un risc redus de deces din cauza bolilor de inimă, de cancer, de accident vascular cerebral, boli respiratorii, diabet şi boli renale", a declarat Veronica Setiawan, profesor asociat de medicină preventivă la Universitatea din California de Sud şi co- autor al cercetării.

Cel de-al doilea studiu - cel mai mare de acest tip - a implicat peste 450.000 de participanți, recrutați între 1992 și 2000 din zece țări europene, urmăriți în medie peste 16 ani. "Am simțit că această analiză ar surprinde unele dintre variațiile în metodele de preparare a cafelei și obiceiurile de băut", a spus Gunter.

După ce au fost luaţi în considerare o serie de factori, cum ar fi vârsta, statutul de fumator, activitatea fizică și educația, cei care au băut trei sau mai multe cești pe zi au prezentat un risc de deces cu 18% mai mic pentru bărbați și un risc cu 8% mai mic la femeile de orice vârstă, în comparație cu cei care nu beau această licoare. S-a constatat că beneficiile s-au menţinut indiferent de țară, deși consumul de cafea nu a fost asociat cu un risc mai mic de deces pentru toate tipurile de cancer.

Studiul a analizat, de asemenea, un subgrup de 14.800 de participanți, constatând că consumatorii de cafea au avut rezultate mai bune pe mai mulți markeri biologici, incluzând enzimele hepatice și controlul glucozei. "Ştim că mulţi dintre aceşti factori biologici sunt legaţi de diferite aspecte ale sănătăţii, aşa că este o altă piesă a puzzle-ului ", a spus Gunter.

Experţii avertizează însă că ambele studii, publicate în Annals of Internal Medicine, nu arată că băutul de cafea se află în spatele riscului mai scăzut de deces, subliniind ca ar fi posibil ca aceia care consumă cafea să aibă obiceiuri mai sănătoase, iar cei care nu beau, mai nesănătoase.

În plus, cantitatea de cafea consumată a fost raportată de fiecare, nu a fost monitorizată, unii participanți au consumat atât cafea cu cofeină, cât și decofeinizată, iar studiul european a analizat doar consumul de cafea la un moment dat - toți factori care ar fi putut afecta rezultatele studiului.

"Nu este neapărat cafeaua în sine, ci faptul că există alte lucruri legate de stilul de viață sau problemele de sănătate care ar putea provoca asocierea ", a spus Naveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea din Glasgow, subliniind că ar fi nevoie de studii clinice randomizate pentru a şti cu siguranţă dacă consumul de cafea are sau nu efecte benefice pentru sănătate.

Autorii ambelor studii au convenit, de asemenea, că este nevoie de mai multe studii, arătând  că este neclar care dintre multele componente biologice active ale cafelei ar putea avea beneficii pentru sănătate. "Acesta este un studiu observațional", a spus Setiawan. "Nu putem spune, OK, dacă beți cafea, vă veţi prelungi viața".

Gunter a fost de acord. "Nu aș recomanda oamenilor să se grăbească să bea foarte multă de cafea, dar cred că ceea ce sugerează studiile e că a bea cafea nu înseamnă ceva rău", a spus el. "Poate fi parte a unei alimentații sănătoase."

Sattar a cerut, de asemenea, precauție. "Dacă oamenilor le place cafeaua, se pot relaxa și se pot bucura de ea", a spus el, adăugând că oamenii nu trebuie să-și imagineze că prin consumuul suplimentar de cafea ar contracara "alte comportamente nesănătoase".

Alte stiri din Life style

Ultima oră