Apa îmbuteliată de companii celebre, contaminată cu particule de plastic

15 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Apa îmbuteliată de companii celebre, contaminată cu particule de plastic

Cele mai cunoscute branduri de apă îmbuteliată din lume sunt contaminate cu mici particule de plastic, care se pot infiltra în timpul procesului de ambalare, arată un studiu realizat în nouă țări şi dat publicităţii miercuri, relatează dailymail.co.uk.

Studiul a fost condus de cercetătorul Sherri Mason de la Universitatea de Stat New York din Fredonia. Cercetătorii au testat 250 de sticle de apă din Brazilia, China, India, Indonezia, Kenya, Liban, Mexic, Thailanda şi Statele Unite. Plasticul a fost identificat în 93% din eșantioane, printre care se numără branduri importante, cum ar fi Aqua, Aquafina, Dasani, Evian, Nestle Pure Life și San Pellegrino.

Resturile de plastic au inclus polipropilena, nailonul și tereftalatul de polietilenă (PET), utilizat la fabricarea dopurilor pentru sticle.

"În acest studiu, 65% din particulele pe care le-am găsit au fost fragmente și nu fibre", a declarat Mason pentru AFP. "Cred că vin prin procesul de îmbuteliere a apei. Cred că cea mai mare parte a materialului plastic pe care îl vedem vine din sticlă însăși, vine din capac, vine din procesul industrial de îmbuteliere a apei “, a mai spus el.

Concentrația particulelor a variat de la "zero la peste 10.000 de particule de plastic într-o singură sticlă", se arată în studiu. În medie, particulele de plastic din gama de 100 microni (0,10 milimetri) - considerate "microplastice" - au fost găsite la o rată medie de 10,4 particule de plastic pe litru. Chiar și particule mai mici au fost mai frecvente - în medie 325 pe litru.

Alte mărci contaminate cu materiale plastice sunt Bisleri, Epura, Gerolsteiner, Minalba și Wahaha. Experții avertizează că riscul pentru sănătatea umană reprezentat de o astfel de contaminare rămâne neclar.

Există conexiuni, de la dezvoltarea anumitor tipuri de cancer la reducerea numărului de spermatozoizi şi la apariţia unor boli precum ADHD şi autism, a spus Mason.

"Ştim că ele sunt legate de aceste substanţe chimice sintetice din mediul înconjurător şi ştim că plasticul este un fel de mijloc de a transmite acele substanţe chimice în corpul nostru", a mai spus el.

E timpul să scăpăm de plastic?

Studiile anterioare realizate de Orb Media au găsit particule de plastic şi în apa de la robinet, dar la o scară mai mică. "Apa de la robinet, în general, este mult mai sigură decât apa îmbuteliată", a spus Mason.

Studiul de trei luni a folosit o tehnică dezvoltată de Universitatea din East Anglia School of Chemistry pentru a "vedea" particulele microplastice prin colorarea lor utilizând colorantul fluorescent Nile Red.

"Ne-am implicat în revizuirea independentă a constatărilor și a metodologiei pentru a ne asigura că studiul este robust și credibil", a declarat Andrew Mayes, cercetător principal al UEA School of Chemistry.

Jacqueline Savitz, coordonator de politici pentru America de Nord la Oceana, un grup de advocacy marin care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că studiul oferă mai multe dovezi că oamenii trebuie să renunțe la utilizarea sticlelor de apă din plastic.

"Știm că materialele plastice se regăsesc în animalele marine, iar asta înseamnă că și noi suntem expuși, unii dintre noi, în fiecare zi", a spus ea. "Acum este mai urgent ca niciodată să facem din sticlele de plastic obiecte ale trecutului", a mai spus Savitz.

Alte stiri din Life style

Ultima oră