10.000 de utilizatori de Facebook, păcăliți de un atac malware. Anunțul făcut de Kaspersky Lab

05 Iul 2016 | scris de Veronica Micu
10.000 de utilizatori de Facebook, păcăliți de un atac malware. Anunțul făcut de Kaspersky Lab

Dispozitivele compromise au fost folosite pentru a ataca special conturile de Facebook, astfel încât să permită propagarea prin intermediul prietenilor victimei. Cele mai afectate au fost unele țări din America de Sud și Europa, precum: Brazilia, Polonia, Peru, Columbia, Mexic, Ecuador, Grecia, Portugalia, Tunisia, Venezuela, Germania și Israel.

În perioada 24 — 27 iunie 2016, mii de utilizatori au primit un mesaj pe Facebook, din partea unui prieten, în care se preciza că au fost menționați într-un comentariu.

"Mesajul fusese, de fapt, inițiat de grupul de infractori și a dus la un atac în două etape. În primă instanță, era descărcat un troian în computerul utilizatorului, care instala, printre altele, o extensie malware a browser-ului Chrome. Persoanele care folosesc computere cu sisteme Windows pentru a intra pe Facebook au fost cele mai expuse, în timp ce telefoanele cu Windows OS este posibil să fi fost expuse, într-o anumită măsură. Utilizatorii de dispozitive mobile cu Android și iOS au fost imuni la amenințare, pentru că programul malware a folosit date care nu sunt compatibile cu aceste sisteme de operare", se arată în analiza Kaspersky Lab, conform agerpres.ro.

Specialiștii companiei de securitate menționează că troianul utilizat de atacatori nu este nou, în urmă cu aproximativ un an având un mod de operare similar.

În acest context, Facebook a rezolvat problema și blochează tehnicile folosite pentru a răspândi programul de pe computerele compromise. De asemenea, reprezentanții rețelei de socializare afirmă spun că nu au observat alte tentative de infectare.

La rândul său, Google a înlăturat cel puțin una dintre extensiile vinovate, din Chrome Web Store.

Kaspersky Lab este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în 1997. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejați de tehnologiile Kaspersky Lab, precum și 270.000 de companii client, pe care le ajutăm să protejeze ce e mai important pentru ele.

Alte stiri din It

Ultima oră