Rusia vrea să creeze o alternativă la sistemele de operare iOS și Android. Un ”Putin OS” în pregătire

20 Mai 2015
Rusia vrea să creeze o alternativă la sistemele de operare iOS și Android. Un ”Putin OS” în pregătire
Moscova intenționează să reducă dependența de tehnologiile americane, mizând pe o interfață mobilă in house, scrie europe1.fr.

Site-ul francez scrie că este binecunoscut faptul că președintele Vladimir Putin este foarte mândru de țara sa, dar și alergic la tot ce are legătură cu SUA. De aceea șeful statului rus a cerut Guvernului să ia în calcul un sistem de operare in house, adică producție proprie, ca alternativă la iOS (al celor de la Apple) și Android (Google).

Obiectivul este ca această interfață pentru smartphone made in Russia să cucerească 50% din piață până în 2025.

Pentru a putea realiza proiectul, ministrul Comunicațiilor Nikolai Nikiforov a încheiat un acord cu compania finlandeză Jolla, pentru a crea acest sistem de operare rusesc. Interfața s-ar inspira din Sailfish OS, un sistem de operare deschis, care echipează deja smartphone-urile produse de Jolla.

Alți actori care ar urma să participe la proiect: editorii ruși Yandex (motor de căutare) și Alt Linux (un sistem de operare liber pentru computer). Cei trei actori s-au întâlnit la 14 mai pentru a discuta despre aspectele tehnice ale proiectului.

IOS și Google împreună acoperă 89% din piața rusă.


 

 

Alte stiri din It

Ultima oră