"Traian Băsescu nu va mai fi preşedintele României"

14 Oct 2009

Analistul politic Ion Cristoiu a acordat un interviu Jurnalului Naţional, în care explică de ce "a întors armele" şi face o analiză a crizei politice actuale.


● Marius Tucă: Domnule Cristoiu, tocmai a căzut Guvernul şi ne-am gândit că atunci când e vorba de analiza politică sunteţi cel mai recomandat în a comenta evenimentele. Înainte de a trece la comentariul propriu-zis, spuneţi-mi de ce aproape patru ani şi jumătate aţi fost unul dintre cei mai vehemenţi critici ai lui?
● Ion Cristoiu: Principalul motiv este flerul meu, care-mi spune că Traian Băsescu nu va mai câştiga şi, în consecinţă, de vreo jumătate de an el nu mai este la putere, este în opoziţie. Puterea este în altă parte. Şi atunci eu apăr pe cei slabi. Este un instinct al meu.

● Marius Tucă: E un fel de a spune că nu mai e la putere. Totuşi, PD-L a fost la guvernare în ultimul an.
● Ion Cristoiu: Dar hai să recunoaştem, Traian Basescu nu mai este cel din 2005-2006, când urmare a alianţei D.A., PSD era hăituit. Când aveau un cor. Corul forţelor armate ale URSS în presă care-l lăuda. Al doilea motiv a fost faptul că sunt tot mai puţini cei care îl apără. Nu m-am mirat, dar am avut aşa un surâs amar văzând că toţi cei porecliţi intelectualii lui Traian Băsescu, care atunci când era el foarte puternic scriau de dimineaţa până seara, acum văd că nu mai există. Unii au devenit foarte obiectivi. După părerea mea, dacă ţii la un om politic sau la un om, atunci îl aperi când el este încolţit.

● Marius Tucă: Şi când are nevoie.
● Ion Cristoiu: Şi când are nevoie. Dacă aţi observat, toţi intelectualii lui au devenit brusc echilibraţi, obiectivi...
 Aşa, şi deontologi. Acum respectă deontologia. După părerea mea, dentologia cere să-l apere acum.

● Marius Tucă: Dle Cristoiu, ne cunoaştem de prea multă vreme. Cred că mai există un argument pentru care "aţi întors armele". Mulţi spun asta. Ce se întâmplă cu dl Cristoiu. Inclusiv oameni care mă cunosc şi ştiu că scrieţi la Jurnalul mă întreabă: "Dle Tucă, ce s-a întâmplat cu dl Cristoiu?". Şi eu zic: domnule, nu s-a întâmplat nimic, pentru că eu, cunoscându-vă foarte bine, ştiu măcar felul dvs. de a reacţiona, dacă nu de a gândi. Totuşi, cred că există ceva aici care v-a făcut "să întoarceţi armele".
● Ion Cristoiu: Nu există. Aş adăuga un lucru greu de înţeles. Eu sunt o natură polemică. Poate aţi observat că atunci când există o unanimitate faţă de un punct de vedere atunci automat  poate că asta este o mare slăbiciune a mea  eu susţin un punct de vedere contrar. La ora actuală e un cor anti-Băsescu în care nu vreau să mă înscriu. Probabil că, dacă în curând va fi un cor pro-Băsescu, voi reacţiona imediat. Nu există nici un motiv. Noi am mai discutat.. e oribil că, după 20 de ani, gesturile noastre sunt descusute, şi căutate, puse pe seama unor lucrări mizere: şantaj, plătit. Aş putea scrie un articol despre câte explicaţii dau tot felul de proşti gestului meu. Am ajuns inclusiv la explicaţia că fata mea, care e în Belgia, m-am înţeles cu Elena Băsescu să o ia la cabinetul ei. Fata mea este avocat în dreptul cosmic şi lucrează la Ministerul Transporturilor din Belgia. Nu văd nici o legătură. Vedeţi că nimeni nu crede că noi la un moment dat putem fi nătângi sau să greşim. Toată lumea trebuie să vadă un scenariu...

● Marius Tucă: Dar un argument subiectiv poate să existe... nu există nici ăla, nu? Nu ştiu că dintr-odată v-a devenit simpatic Traian Băsescu, că dintr-odată nu v-a mai plăcut Mircea Geoană sau că aţi avut sentimentul că ajunge cu atacurile astea împotriva lui Traian Băsescu.
● Ion Cristoiu: Dar nu era un atac.

● Marius Tucă: Mă rog, analiză...
● Ion Cristoiu: Vă reamintesc că atunci când a început o campanie împotriva lui Ion Iliescu cu mineriada, eu i-am luat apărarea, pentru că era o nedreptate. Vă reamintesc că în momentul în care Adrian Năstase era hăituit de toate televiziunile şi de toată clasa politică, eu mi-am asumat riscul de a fi transmis în direct, ducându-mă la el acasă. E o reacţie a mea, de simţ al dreptăţii. Am simţit că Traian Băsescu e victima unei campanii nedrepte.

● Marius Tucă: Am înţeles, dar nu puteţi spune că Traian Băsescu nu mai e la putere. E preşedintele României, în sondajele prezidenţiale e cel mai bine plasat, PD-L a fost un an la putere. Nu putem să-l victimizăm pe Traian Băsescu numai de dragul de a-l apăra. Este încă un om destul de puternic politic.
● Ion Cristoiu: Nu, unde vedeţi dvs. un om puternic politic? Nu văd nici un om puternic politic. A făcut în decembrie 2008 o construcţie absolut aberantă, care s-a întors împotriva lui, pentru că era clar că PSD va pleca de la putere. Eu nu împărtăşesc teza că au fost alungaţi. Era normal că vor pleca de la putere, că urmau alegerile prezidenţiale. PD-L este practic izolat pe scena politică. Să nu uităm că în decembrie, după prezidenţiale, structura Parlamentului e aceeaşi şi nu cred că PD-L va face, indiferent cine va fi preşedinte, vreo alianţă cu celelalte partide, iar domnia sa nu va mai fi preşedintele României, asta pot să garantez, deoarece nu mai are nici o marjă de negociere în turul al doilea. Traian Băsescu trăieşte cred, deşi poate unii îl acuză de demagogie, cu iluzia poporului. Poporul este o vorbă frumoasă de spus în discursuri şi la televizor, dar nu poporul votează. Până la urmă, aşa cum s-a văzut şi la această moţiune de cenzură, clasa politică pe care combate este cea care hotărăşte. Haideţi să fim serioşi, dle Tucă, din istorie, această teză, marxistă, dar îmbrăţişată şi de democraţi, cu poporul care hotărăşte, care iese în stradă... poporul nu hotărăşte nimic. Poporul este ca în piesele  lui Shakespeare: personajele principale şi restul  curteni, servitori, cavaleri, poporul. Reamintesc cel mai iubit conducător a fost Alexandru Ioan Cuza. L-au şi bocit. Dar a murit în exil. Şi în timpul acesta, o clasă politică a făcut o conspiraţie şi l-a înlăturat de la putere. Nu cred. Nu, poporul nu hotărăşte. Nici măcar revoluţiile. Hotărăsc nişte tipi.

● Marius Tucă: Aţi făcut o prognoză, o analiză pentru viitor, spunând că Băsescu nu va mai fi preşedinte, că nu va mai avea sprijin la popor, că partidul său va fi izolat, că majoritatea se va forma din celelalte partide, care probabil vor da şi prim-ministru. Până să ajungem la turul 2 al alegerilor prezidenţiale, cum vedeţi ce s-a întâmplat până acum: ieşirea PSD de la guvernare, reacţiile, practic lucrurile care au dus la căderea Guvernului.
● Ion Cristoiu: Originea răului stă în decembrie 2008, când Traian Băsescu a făcut această construcţie. Istoricii probabil vor scrie cărţi, încercând să răspundă la întrebarea ce a fost în capul lui Traian Băsescu când a hotărât să facă această construcţie. Cred că e una dintre marile greşeli ale destinului său politic formarea acestei construcţii. Nu ştiu cu ce pot să o compar din istorie. De ce? Cred că au fost mai multe cauze. Cred că dl Traian Băsescu este un mare făcător de ştiri senzaţionale, şi atunci nu ştiu dacă aţi observat că multe dintre gesturile sale ţin de rating. Domnia sa se gândeşte şi se întreabă: ce le servesc eu senzaţional?

● Marius Tucă: E un produs al ratingului. Înseamnă că şi el creează rating.
Ion Cristoiu: Da, dar şi el face rating. Deci o decizie care n-ar fi produs rating, şi care era normală, era: PDL - PNL - UDMR, o coaliţie de dreapta, care ar fi avut şi o majoritate. Dar toată lumea se aştepta la asta, aşa că Traian Băsescu făcut altceva. Doi. Domnul Traian Băsescu a făcut o greşeală pe care o face şi acum, şi pe care a început să o facă după ce a ajuns foarte puternic: îi consideră pe adversarii săi nişte prostănaci. Vă amintiţi că am publicat eu acel editorial: "Atenţie la prostănaci", unde spuneam cum Mareşalul Antonescu râdea când auzea de Constantin  Sănătescu. După părerea mea domnul Traian Băsescu la un moment dat  a început să neglijeze adversarii.  Ati observat cum a început să-I trateze: "a, cine geoană, a, ălă un prostănac, a cine Iliescu... Proşti dar mulţi. Trei. S-a înşelat foarte mult în legătură cu Mircea Geoană. Eu spun în continuare că Mircea Geoană este la ora actuală cel mai periculos politician din România.

● Marius Tucă: Periculos pentru cine? Şi pentru Băsescu probabil...
● Ion Cristoiu:
Nu, spun în sensul că este de departe cel mai periculos deoarece va ajunge preşedinte, şi după ce va ajunge preşedinte, mai vedem noi... Nu, spun în sensul acesta: că taxarea lui ca prostănac pe care a luat-o în serios şi Traian băsescu nu a ţinut cont de faptul că acest prostănac l-a îmbrâncit pe scările PSD pe marele Ion Iliescu... să fim serioşi, pe marele Ion Iliescu...

● Marius Tucă: L-a făcut să şi plângă...
● Ion Cristoiu:
L-a făcut să plângă, să ţină şi un discurs de tip Ceauşescu. După asta, marele bărbat Ion Iliescu, făcătorul de istore, a reuşit să-l ţină în partid, ba să-l şi pună să-l laude în faţa a 15.000 de oameni; aşa ceva e practic imposibil în viaţă,  să-l fugărească prin boscheţi pe Adrian Năstase, să-l dea afară de la preşedinţia  Camerei Deputaţilor, să pună pe el şi DNA. Şi marele Adrian Năstase s-a dus în faţa a 15.000 de oameni şi l-a lăudat laude. Ce poate să fie o victorie mai mare ca asta? Să se folosească de grupul de la Cluj, să ajungă preşedintele partidului şi apoi să-i dea un picior în fund grupului ăla şi să se sprijine pe Vanghelie. Se va sprijini pe Vanghelie, după aia îl va lăsa. Este practic imposibil.  Să poţi să faci aceste performanţe politice înseamnă că esti unul dintre cei mai mari oameni politici pe care i-am cunoscut eu până acuma, tocmai pentru că toţi îl consideră că e prostănac.

● Marius Tucă: PSD a plecat de la guvernare sau a fost dat afară.?
● Ion Cristoiu:
PSD a plecat  chiar din decembrie 2008, pentru că PSD, moştenitorul FSN şi al PDSR, nu suportă să fie mâna a doua la guvernare.

● Marius Tucă: De asta putem spune şi despre PDL.
● Ion Cristoiu:
Nu, PDL nu. Nu are acest orgoliu. PDL a guvernat o singură dată.

● Marius Tucă: Cum au guvernat o singură dată?
● Ion Cristoiu:
Da, dar în alianţă.

● Marius Tucă: În alianţă cu liberalii, cu ţărăniştii...
● Ion Cristoiu:
Da, dar nu erau mâna întâi.

● Marius Tucă: Cu PNL a fost vioara întâi.
● Ion Cristoiu:
Dar nu s-a creat această ...

● Marius Tucă: Dependenţă de a fi vioara întâi...
● Ion Cristoiu:
Da, eu sunt vioara întâi fac jocurile şi vin şi nişte papagali pe acolo...

● Marius Tucă: Eu am informaţii că PDL în momentul când l-a dat afară pe Nica ştia că PSD va pleca de la guvernare. Am informaţii sută la sută confirmate şi de unii şi de alţii.
● Ion Cristoiu:
Ştiam, dar după părerea mea, în cazul Nica...

● Marius Tucă: Sigur că spuneam încă de acum un an că PSD va ieşi de la guvernare. Îi era necesar lui Geoană ca să bată cu Traian Băsescu. Dar şi aici PDL, şi cred că ştiţi la fel de bine ca mine, că, în momentul în care a decis să-l dea pe Nica afară, ştia că PSD va pleca de la guvernare.
● Ion Cristoiu:
N-am nici o îndoială, şi aici Traian Băsescu a comis greşeala. Marea greşeală a lui Traian Băsescu este greşeala o făcea şi Ceauşescu- neglijarea adversarilor. El a pariat pe faptul că PSD va intra într-o fază de turbulenţă după plecarea de la guvernare şi iată că nu s-a întâmplat acest lucru. Dar eu cred că debarcarea domnului Nica are o foarte mică legătură cu politica şi are o foarte mare legătură cu serviciile secrete. Deci acolo a fost clar, dacă veţi vedea evoluţia din ultimul timp, o intervenţia a  SRI care şi-ia dat seama că celălalt serviciu secret, al Doi şi un sfert, începe să devină primejdios prin intervenţia lui  Vanghelie. Eu cred că a fost şi o asemenea legătură.

● Marius Tucă: De ce a acceptaţi cu atâta uşurinţă să trăiţi într-un stat poliţienesc în care se ascultă telefoanele, inclusiv şi al dumneavoastră, aşa cum este ascultat şi al meu, aşa cum sunt ascultate şi ale altor persoane care n-au nici o treabă cu siguranţă naţională? De ce acceptaţi să trăiţi într-un stat poliţienesc în care dosarele penale sau dosarele de corupţie se fac la comandă politică?
● Ion Cristoiu:
Daţi-mi un alt stat în care să mă mut şi care să nu-i poliţienesc. Mă deranjează statul poliţienesc în momentul în care ştiu că sunt ascultat. Bănuiesc că ştiu, dar în momentul în care mi se vor pune nişte benzi. Nu am această obsesie a faptului că sunt controlat, că sunt ascultat.

● Marius Tucă: Deci, nu vă deranjează..
● Ion Cristoiu:
Nu mă deranjează, pentru că am trăit într-un alt stat poliţienesc . Acum când mă uit la notele informative  despre mine îmi dau seama că chiar se ştia chiar totul despre mine. Dar eu nu simţeam atunci...

● Marius Tucă: Dar acum simţiţi...
● Ion Cristoiu:
Păi nu, că nu ştiu cine este informatorul de lângă mine. Ştiţi care era fericirea atunci? Că eu nu ştiam  că cei din redacţie, cu care lucram de la "Secvenţa", erau vreo trei  de-ai lor. Acum mi-am dat seama că erau de-ai Securităţii. Proba e că nu ştim, dl Tucă. Aşa este, dacă nu ştii...

● Marius Tucă: Acum ştiţi, dle Cristoiu
● Ion Cristoiu:
Din punctul ăsta de vedere, nu e o problemă pentru mine.

● Marius Tucă: Klaus Johannis prim ministru. Comentaţi, de fapt, de la ieşirea PSD de la guvernare, cum interpretaţi ce s-a întâmplat şi cum vedeţi numirea lui Johannis.
● Ion Cristoiu:
Dacă domnul Johannis acceptă să fie prim ministru, eu încep să am mari întrebări asupra nemţilor. Adică, aveam o părere foarte bună despre ei. Mie mi se pare că un neamţ care pleacă din funcţia de primar al Sibiului  sau îşi ia concediu ca să se aventureze într-o marmeladă politică... să avem pardon...

● Marius Tucă: Dar nu asta fac toţi? De fapt toţi au plecat de la Primărie.
● Ion Cristoiu:
Dar nu nemţi.

● Marius Tucă: Dar ăştia ce sunt? Băsescu, Oprescu care vrea să candideze, Boc, a plecat şi el...
● Ion Cristoiu:
Dar Boc e român. Dar aţi observat că UDMR s-a românizat?

● Marius Tucă: Corect.
● Ion Cristoiu:
Erau unii lideri UDMR pentru mine... Dom'ne, s-au românizat!

● Marius Tucă: Da, dar şi România s-a manelizat.
● Ion Cristoiu:
Nu, s-au românizat.
După părerea mea, toţii occidentalii care vin în România, la  multinaţionale, la întoarcerea în ţară ar trebui să treacă printr-un lagăr de deromânizare, nu lagăr, printr-o etuvă. După jumătate de an, nu-i mai recunoşti. Tot ce aveau ei occidental, punctualitate, seriozitate...

● Marius Tucă: Se duc dracu'...
● Ion Cristoiu:
După jumătate de an, da, se duc dracu'. Cred că e ceva în aerul ăsta românesc, care te face să fii şmecher, să întârzii, să spui bancuri, să trăncăneşti, vorba lui Caragiale, să faci băşcălie, să nu iei nimic în serios, să fie aşa o veselie generală. Nu bucurie, veselie. E o veselie. A căzut guvernul şi facem un banc.


● Marius Tucă: La noi veselia generală e şi cu mortul pe masă.
● Ion Cristoiu:
Da, în sensul acesta.

● Marius Tucă: Şi s-a românizat şi Johannis?
● Ion Cristoiu:
M-am întrebat, cum adică, să pleci tu, primar. Mi se pare o nebunie. Nu să pleci din funcţia aia. Şi dacă erai neamţ şi făceai ceasuri... Să vii în nebunia asta din Bucureşti

● Marius Tucă: Păi nu este o soluţie...
● Ion Cristoiu:
Pentru ţară... mda

● Marius Tucă: De ce faceţi mişto ?
● Ion Cristoiu:
Nu, aşa spun politicienii.

● Marius Tucă: Este o soluţie. După părerea mea este o soluţie pentru un lucru important în România care nu a fost reglementat. Şi care a însemnat foarte mult în politica românească: şi anume că majoritatea este cea care desemnează primul ministru.
● Ion Cristoiu:
Dar n-am nici o îndoială, am spus eu altceva?

● Marius Tucă: Nu, dar până acum nu s-a întâmplat chestia asta. Adică s-a putut întâmpla şi invers. Vezi cazul 2004. Şi în 2008 s-a întâmplat cumva acelaşi lucru.
● Ion Cristoiu:
Dar Traian Băsescu nu are nici o vină în 2004. Pentru că el nu s-a dus la UDMR...

● Marius Tucă: L-a desemnat prim ministru pe Tăriceanu.
● Ion Cristoiu:
Şi ce-i costa pe cei de la UDMR să zică noi mergem în continuare cu PSD?

● Marius Tucă: Bun, deci dvs spuneţi că majoritatea nu trebuie să impună primul ministru.
● Ion Cristoiu:
Nu, eu spun că dictatorul nu are nici o vină.

● Marius Tucă: Dl Cristoiu, ştiţi cum l-a desemnat Traian  Băsescu pe Boc?. A spus "Slavă domnului că PDL a avut mai multe mandate decât PSD".
● Ion Cristoiu:
Şi PSD unde era?

● Marius Tucă: Ştiţi foarte bine ce spun. Deci credeţi că măcar în ceasul al 12 lea al democraţiei româneşti , o majoritate nu poate să impună desemnarea unui prim-ministru? Haideţi că se întâmplă în zilele acestea, să vedem dacă predicţia dvs e corectă...
● Ion Cristoiu:
Da, dacă majoritatea este serioasă. O să fac recurs la istorie scurt. în momentul în care la 1789,  starea a treia s-a adunat separat, erau 400 de oameni, regele a trimis nişte tipi de la poliţie să aresteze doi deputaţi . Şi atunci cel care conducea a spus "mergeţi la tribună şi întrebaţi de cei doi din sală". S-a dus la tribună au întrebat de domnii cutare şi cutare, toti ceilalţi 470 au răspuns "Noi suntem domnii." Deci , din punctul ăsta de vedere domnul Traian Băsescu poate să propună şi plopul care face micşunele... Problema fundamentală este că poate să propună, are dreptul, potrivit Constituţiei, să desemneze dacă majoritatea spune ne pare rău, noi îl trântim...

● Marius Tucă: Bun, ne întoarcem, la Klaus Johannis. Deci nu credeţi că e bun ca prim-ministru.
● Ion Cristoiu:
Deci, încă o dată...domnul Johannis

● Marius Tucă: Deci nu credeţi în varianta Johannis, da?
● Ion Cristoiu:
Păi, domnul Johannis nu ştie nici nu ştie unde sunt hotelurile în Bucureşti. Haideţi să ne lămurim încă o dată. Domnia sa va veni în Bucureşti. Va pierde o săptămână până unde află unde e piaţa aia, piaţa aia...

● Marius Tucă: Credeţi că va fi premier până la alegerile prezidenţiale sau va rămâne şi după?  De fapt în asta să constea înţelegerea.
● Ion Cristoiu:
Nu . Nu are cum să fie pe termen nelimitat deoarece aceste alegeri prezidenţiale au devenit şi parlamentare. De fapt se discută acum  cine va da preşedintele, va da şi guvernul.

● Marius Tucă: Păi vedeţi, atunci ajungeţi  la vorba mea.
● Ion Cristoiu:
În ce sens?

● Marius Tucă: Păi, când v-am zis că preşedintele hotăreşte şi primul-ministru şi guvernul, aţi zis  că nu, că majoritatea parlamentară. V-am prins.
● Ion Cristoiu:
Păi nu, hotăreşte în sensul că şi cel care va veni va folosi încălcarea Constituţiei de către Traian Băsescu.

● Marius Tucă: A, ziceţi aşa.
● Ion Cristoiu:
Păi, în sensul ăsta.

● Marius Tucă: Bun , dar dacă majoritatea este puternică...
● Ion Cristoiu:
Eu sunt în continuare adeptul, chiar dacă o să spuneţi că-l simpatizez pe Traian Băsescu. Constituţia, spiritul Constituţiei.

● Marius Tucă: Trebuie respectată
● Ion Cristoiu:
Nu spune aşa. Desemnează, dar e de la sine înţeles că dacă partidele au fost chemate la consultări, că preşedintele trebuie să ţină cont de decizia...

● Marius Tucă: Bun şi atunci noul preşedinte de ce trebuie să mai schimbe prim-ministrul?
● Ion Cristoiu:
Pentru că în momerntul în care va ajunge noul preşedinte va constata că s-a format o nouă majoritate.

● Marius Tucă: Păi cum, aţi zis că o să câştige Geoană.
● Ion Cristoiu:
Da

● Marius Tucă: Ce majoritate să facă?
● Ion Cristoiu:
Şi cum adică îi vedeţi pe flămânzii din PSD lăsând să conducă Johannis guvernul?

● Marius Tucă: Nu ştiu, eu vă întreb.
● Ion Cristoiu:
Păi, în sensul ăsta.


● Marius Tucă: A, deci credeţi că şi dacă va câştiga Geoană se va schimba primul ministru şi guvernul.
● Ion Cristoiu
: Normal.

● Marius Tucă: Şi-atunci Johannis ce negociază? Strict un mandat de două luni?
● Ion Cristoiu:
Păi, aici e marea întrebarea. Dacă dl Johannis va accepta acest mandat acest de doi lei, de o lună, în spatele lui altceva. Şi atunci, după părerea mea, trebuie să intrervină SRI. Ori este ofiţer, ori este o unealtă.

● Marius Tucă: Cum să intervină SRI? Ce să facă?
● Ion Cristoiu:
Păi să ne spună ce-i cu el.

● Marius Tucă: Păi ce, până acum a spus SRI ceva?
● Ion Cristoiu:
Sau să intervină spitalul de Psihiatrie pentru că e greu de presupus că un om lasă Sibiu să stea nu o lună, 20 de zile.

● Marius Tucă: Bun şi atunci Boc cum şi-a lăsat Clujul ca să fie un alt prim-ministru?
● Ion Cristoiu:
Boc era lider de partid.

● Marius Tucă: Bun, şi ce dacă era. A lăsat Clujul ca să fie un alt prim ministru.
● Ion Cristoiu:
Poate că a vrutr să fie prim-ministru, dar nu 20 de zile.

● Marius Tucă: Dar de ce 20 de zile?
● Ion Cristoiu:
Păi, disputa e foarte simplă. Ori rămâne pe mandat limitat..

● Marius Tucă: Da..
● Ion Cristoiu:
Şi atunci e o problemă cu el pentru că nu e nimeni nebun să vină aici să facă un guvern..

● Marius Tucă: Bine, spuneţi ce credeţi că o să se întâmple.
● Ion Cristoiu:
După părerea mea, teza guvernului tehnocrat îmbrăţişată de toată presa este o mare prostie. Atrunci de ce mai avem partide politice? Cum adică? Guvernul tehnocrat se face într-un mare moment de uinune naţională sau un moment de mare criză.

● Marius Tucă: Şi cum vedeţi perioada asta de tranziţie până la alegerile prezidenţiale?
● Ion Cristoiu:
Şi nu există tehnocraţi în România. În spatele fiecărui tehnocrat există un om politic.

● Marius Tucă: Şi în spatele unui portar de şcoală este un partid politic.
● Ion Cristoiu:
Corect.

● Marius Tucă: Deci cum vedeţi perioada până la alegerea noului preşedinte?
● Ion Cristoiu:
Este obligatoriu ca PDL şi dl. preşedinte să asigure un guvern care să dea o minimă încredere şi adversarilor săi în campania electorală.

● Marius Tucă: În ceea ce priveşte corectitudinea alegerilor.
● Ion Cristoiu:
Chiar dacă este adevărată sau nu teza fraudării. Eu sunt împotriva ei. Dar tocmai pentru sănătatea acestei ţări şi pentru democraţia din România e nevoie ca tema fraudării să dispară, iar ea nu poate să dispară decât în momentul în care se ajunge la un consens al forţelor politice ca să fie un guvern credibil din acest punct de vedere. Dacă guvernul acesta nu e credibil, iar acest lucru depinde de domnul Traian Băsescu, atunci noi vom avea o mare problemă cu această teză a fraudării alegerilor.Din acest punct de vedere Traian Băsescu e obligat, chiar pierzând alegerile, să desemneze un guvern care să dea încredere.

● Marius Tucă: Aşa cum vedeţi dvs lucrurile, Geoană câştigă Preşedinţia...
● Ion Cristoiu:
Da.

● Marius Tucă: Va desemna un premier PSD..
● Ion Cristoiu:
Da

● Marius Tucă: Fomarea unei majorităţi din PSD, PNL şi UDMR.
● Ion Cristoiu:
Şi puteţi să daţi că Crin Antonescu va fi preşedintele Senatului. Este scenariul din 1996.

● Marius Tucă: Bun şi alianţa dintre PSD, PNL, UDMR.
● Ion Cristoiu:
Ea s-a făcut deja.

● Marius Tucă: Cu PDL în Opoziţie.
● Ion Cristoiu:
Da, asta va fi. Deja aceasta este înţelegerea.

● Marius Tucă: Şi prim-ministru de la PSD.
● Ion Cristoiu:
Da.

● Marius Tucă: Cineva din partid sau mai degrabă ceva gen Mihai Tănăsescu prim-ministru? Sau Ursache prim-ministru? Cu Ursache aţi fost coleg.
● Ion Cristoiu:
Dl Mircea Geoană când va ajunge preşedinte, şi sigur va ajunge, se reia scenariul preşedinţilor trimişi de partide la Cotroceni. Adică dl Geoană va impune un prim ministru şi 2-3 luni se va certa cu prim ministrul. Nu e nimic nou.

● Marius Tucă: Cum vedeţi destinul politic al lui Emil Boc?
● Ion Cristoiu
: Ştiu că toţi îl înjuraţi pe Emil Boc...

● Marius Tucă: Nu, mie mi se pare că e o victimă a lui Traian Băsescu. L-a luat de la primărie după ce Stolojan a avut iar un moment de cumpănă existenţială, a venit, a fost folosit şi sacrificat.
● Ion Cristoiu
: De ce să fie o victimă? A fost prim-ministru.

● Marius Tucă: Păi, acum nu mai e.
● Ion Cristoiu:
Dar a fost prim-ministru.

● Marius Tucă: Eu cred că a fost o victimă a lui Traian Băsescu.
● Ion Cristoiu:
Nu, greşiţi.

● Marius Tucă: Cei care acceptă nu sunt o victimă.
● Ion Cristoiu:
Perfect.

● Marius Tucă: Bun, dar în momentul ăsta a devenit o victimă.
● Ion Cristoiu:
Păi şi ce mă interesează pe mine? De ce a acceptat? Adică, unul ajunge în cosmos, şi vede pământul, şi după aia explodează racheta, şi e o victimă. Păi l-a obligat cineva să meargă în cosmos?

● Marius Tucă: E bună interpretarea.
● Ion Cristoiu:
Asta e problema în România. Nu avem bărbatul adevărat. Bărbatul adevărat este cel care să refuze o tentaţie.

● Marius Tucă: Vă aşteptaţi la reacţia  preşedintelui Băsescu, prin care practic a încălcat Constituţia? Din nou, de fapt...
● Ion Cristoiu:
De unde şi până unde aţi scos că a încălcat Constituţia?! Articolul 103 este unul din acele articole ale unei Constituţii schizofrenice, făcute în bătălia politică din 1991 care dă posibilitătatea unor interpretări contrare. Dacă judecăm după tradiţia românească interbelică şi asimilăm preşedintele cu regele în monarhia constituţională, preşedintele poate să desemneze orice premier vrea el, premierul se duce la partide şi dacă după o zi îşi dă seama că nu poate forma o majoritate, îşi depune obligatoriu mandatul. Din acest punct de vedere se poate rezolva totul într-o jumătate de zi, dacă partidele sunt consecvente cu decizia lor de acum.

● Marius Tucă:  Şi atunci credeţi că Basescu va specula interpretarea ambiguă a Constituţiei  în favoarea lui?
● Ion Cristoiu:
Preşedintele ţine cu dinţii de interpretarea aceasta a articolului 103 din Constituţie care îi dă o putere foarte mare. Şi nu numai lui, ci şi viitorului preşedinte.  Acela de a desemna premierul. Pentru că ceilalţi doi preşedinţi au avut majorităţi absolute. Ori în aceste perioade cu guverne de coaliţie, o asemenea interpretare dată articolului 103, poate duce chiar la răsturnarea rezultatului alegerilor, aşa cum s-a întâmplat în 2004. Având în vedere că această problemă a interpretării articolului 103 se va pune şi după 6 decembrie, bine ar fi ca acum partidele să sesizeze Curtea Consituţională să avem o decizie şi pentru viitor. În acelaşI timp preşedintele era obligat faţă de PDL să nu fie de accord cu propunerea coaliţiei adversarilor. Din punct de vedere electoral, pentru electoratul lui Traian Băsescu ar fi părut o înfrângere.

● Marius Tucă: Cum credeţi că se va încheia acest conflict?
● Ion Cristoiu:
Dacă Traian Băsescu vrea să facă un rău acestei coaliţii, optează pentru primarul Sibiului.

● Marius Tucă: De ce?
● Ion Cristoiu:
Pentru că formarea marelui guvern de tehnocraţI şI activitatea lui câită o avea, va fi unul din cele mai dezastruoase spectacole din istoria postdecembristă. Foarte important! După părerea mea, toţI liderii coaliţiei se roagă ca Traian Băsescu să nu-l accepte pe primarul Sibiului ca premier. ŞI  când spun asta ştiu eu ce ştiu. Urmăriţi-mi memoriile. M-a uluit rapiditatea cu care un om fie el primarul Sibiului, fără să pună nici o condiţie, acceptă un post care implică atâta responsabilitate şi încurcătură, numai în urma unei discuţii cu cinci lideri. Sper ca spre deosebire de enigma teroriştilor, aceasta să fie rezolvată în scurt timp. Orice om normal chemat să preia o asemenea funcţie şi ştiind cine sunt politicienii români, mai făcea nazuri, punea condiţii. Omul acesta nu a pus nici o condiţie. Iar argumentul lui şI anume că a fost impresionat că liderii acestor partide îl doresc pe el este de tot hazul. Este ca şi cum câţiva inşi ar fi uniţi ca şi liderii de azi, în faţa mea spunându-mi că trebuie să mă arunc cu capul în jos într-o prăpastie.  

● Marius Tucă: Mai aveţi o relaţie specială cu Elena Udrea?
● Ion Cristoiu:
Nu, nu am avut niciodată o relaţie specială, iar după ce a ajuns ministră nu mi-a mai dat nici un semn. Dar am o relaţie aparte şi o simpatie în continuare pentru Elena Băsescu.

● Marius Tucă: Acolo nu putem interveni şi nici nu putem întreba de ce. Unde s-ar putea regăsi la Caragiale tot ce s-a întâmplat şi se întâmplă acum în România. În ce loc literar s-ar găsi toate acestea?
● Ion Cristoiu:
Puţini au observat. Caragiale a avut o obsesie: eterna  trăncăneală. Trăncăneala era printre lucrurile care-l făcea să aiba o părere proastă despre români. Iar acum talk-show-rile, tot ce fac acum televiziunile e că au mutat berăria Gambrinus în studiouri. ăia discutau la Gambrinus despre situaţiune, despre criză, făceau guverne. E, acum ăia s-au mutat de la Gambrinus, de la bere, în studiouri. Ar trebui ca în loc de paharul cu apă, să li se dea un pahar de bere. ăsta este Caragiale din punctul acesta de vedere.

● Marius Tucă: Şi despre nominalizarea lui Lucian Croitoru ce spuneţi? O fi bine?
● Ion Cristoiu:
Din punct de vedere electoral este o greşeală, deoarece primarul Sibiului este o vedetă a presei şi opiniei publice în timp ce Lucian Croitoru care poate fi bun nu beneficiază de această imagine. De altfel, domnul Crin Antonescu s-a şi grăbit să mai scoată ceva voturi din imaginea dlui Johannis anunţând că-l va pune premier. Fără să-şi dea seama că ridică două întrebări sâcâitoare:
1. Dacă până mai ieri spunea că preşedintele nu are dreptul să desemneze premierul, domnia să va avea dreptul?
2. Având în vedere că structura parlamentului PNL nu are majoritate nici dacă joacă la Caritas, cum va pune preşedintele Crin Antonescu un premier din partea PNL fără a intra rapid într-un conflict cu majoritatea din Parlament?
Asistăm, aşadar, la o bătălie electorală în care Crin Antonescu şi Mircea Geoană dau în Traian Băsescu cu Johannis, iar Traian Băsescu dă cu Lucian Croitoru, pe post bâte. Un conflict care va fi tranşat, Slavă Domnului, peste 45 de zile. Abia la alegeri vom vedea a cui bâtă e mai tare.
Pot să pun şi eu la rândul meu o întrebare?

● Marius Tucă: Puteţi.
● Ion Cristoiu:
De ce splendida noua majoritate nu a anunţat că îl sprijină pe Croitoru premier fără PD-L?

Alte stiri din Interviuri

Ultima oră