Disney va înlocui piticii din Albă ca Zăpada cu "creaturi magice" după comentariile actorului Peter Dinklage

27 Ian 2022
Disney va înlocui piticii din Albă ca Zăpada cu "creaturi magice" după comentariile actorului Peter Dinklage

Actorul Peter Dinklage din „Game of Thrones”, care are nanism, a denunțat reprezentarea „înapoiată” a piticilor în viitorul remake live-action al celebrului desen animat. Disney poate înlocui piticii din Albă ca Zăpada cu "creaturi magice"

 

Actorul în vârstă de 52 de ani, care suferă de achondroplazie, deplânge „ipocrizia” studiourilor Disney și a Hollywoodului, care totuși continuă să deschidă calea diversității în producțiile lor. El vrea o rescriere a poveștii, cu condiția de a fi „deranjantă, cool sau progresistă”.

Țara zânelor devine tărâmul zmeilor pentru Prințesa Albă ca Zăpada. După o rescriere a poveștii de către doi jurnaliști din California, „șocați” de „sărutul fără consimțământ” dat de Prințul Fermecat, acum Peter Dinklage se răzvrătește împotriva noii adaptări a Albei ca Zăpada și a celor cei șapte pitici realizată de studiourile Disney. Nu din cauza unui sărut forțat, ci din cauza reprezentării piticilor în noul film.

„O poveste înapoiată”

Pentru acest lungmetraj filmat în acțiune live, regizorul Marc Webb a ales-o pe Rachel Zegler să o interpreteze pe Albă ca Zăpada, o actriță americană de origine columbiană, care a apărut recent în musicalul lui Steven Spielberg West Side Story.

Invitat al podcastului WTF, găzduit de scenaristul Marc Maron, actorul în vârstă de 52 de ani, cunoscut în special pentru rolul său de Tyrion Lannister în serialul de succes Game of Thrones, deplânge „ipocrizia” studiourilor de la Hollywood, care totuși continuă să deschidă calea pentru diversitate în producțiile lor. Cu toate acestea,  „reprezentarea urâtă a piticilor” îl nemulțumeste.

Peter Dinklage, care are achondroplazie, o afecțiune genetică care provoacă o creștere anormală a oaselor, ia foarte în serios această distribuție:

„Fără să vreau să jignesc pe nimeni, am fost puțin surprins când au anunțat că acordă rolul Albă ca Zăpada unei actrițe latino. (...) Ești progresist într-un fel, dar tot spui povestea asta înapoiată despre șapte pitici care trăiesc împreună într-o peșteră... Ce faci? Nu am făcut nimic pentru a avansa cauza? Trebuie înțeleg că vocea mea nu se aude suficient”, a declarat actorul care s-a arătat „dezămagit” și a spus ca nu este împotriva unei rescrieri a poveștii, cu conditia ca acesta să fie mai „deranjantă, cool sau progresistă”.

 

În fața declarațiilor lui Peter Dinklage, studiourile Disney au reacționat rapid.

„Pentru a evita consolidarea stereotipurilor filmului de animație original, adoptăm o abordare diferită cu aceste șapte personaje și ne-am consultat cu membrii comunității persoanelor cu nanism”, a spus un purtător de cuvânt al companiei Disney într-un comunicat transmis la The Wrap. „Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim mai multe pe măsură ce filmul intră în producție, după o perioadă lungă de dezvoltare.”

Pe scurt, piticii tradiționali vor disparea de pe ecran și vor face loc „creaturilor magice”. Potrivit presei americane, Disney caută chiar în prezent actori vocali care să „le dea personalitate”. Cu toate acestea, nu a filtrat nicio informație cu privire la rolul lor precis în film.

 

Albă ca Zăpada și cei șapte pitici este primul film de animație din studiourile Disney, lansat în 1937. Dar nu este primul care a făcut obiectul criticilor. Peter Pan, Dumbo, Pisicile Aristocrate sau Frumoasa și Bestia, ar conține stereotipuri considerate rasiste împotriva anumitor comunități, forțând platforma Disney+ să facă desenele animate inaccesibile din profilurile „copii”.

Pentru publicul adult, la lansarea acestor filme apare un „avertisment declanșator”, sau un mesaj de avertizare: „Acest program include reprezentări datate și/sau un tratament negativ al oamenilor sau culturilor. Aceste stereotipuri erau greșite atunci și sunt încă acum. În loc să eliminăm acest conținut, dorim să recunoaștem impactul său dăunător, să învățăm din el și să provocăm discuții pentru a crea împreună un viitor mai incluziv...”

Cu toate acestea, rămâne o întrebare crucială în cazul unei rescrieri a poveștii: ce se va întâmpla cu Doc, Hapciu, Rușinosul, Voiosul, Somnorosul, Mutulică și Morocănosul?

Sursa: Le Figaro

Alte stiri din Film

Ultima oră