Ziua în care "femeie la volan" nu mai este glumă, ci istorie. În Arabia Saudită

25 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Ziua în care "femeie la volan" nu mai este glumă, ci istorie. În Arabia Saudită

Arabia Saudită era ultima ţară din lume care interzicea femeilor să conducă. Dacă erau prinse la volan, femeile puteau fi arestate pe loc. Dar interdicţia de a conduce o maşină, impusă de decenii femeilor, a fost ridicată începând de duminică, potrivit unui anunţ prealabil al guvernului.

Pentru regatul conservator este un moment de cotitură. Decizia, anunţată din septembrie 2017, a fost inspirată de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman şi face parte dintr-un vast plan de modernizare a bogatei ţări petroliere.

Femei de pe tot cuprinsul Arabiei Saudite s-au urcat la volan la miezul nopţii, când a intrat în vigoare legea care le permite să conducă în public. Aproximativ 2000 de femei au primit permis de conducere în ultimele săptămâni, iar la miezul nopţii s-au urcat la volanul maşinilor pentru a se bucura de dreptul legal de a conduce pentru prima oară în istoria regatului saudit.

"Este un pas important, o etapă esenţială pentru mobilitatea femeilor", a rezumat măsura Hana al-Khamri, autoarea unei cărţi în curs de apariţie despre femeile din jurnalismul saudit. Pentru multe femei, saudite sau expatriate, măsura le va permite să-şi reducă dependenţa de şoferii privaţi sau de bărbaţii din familia lor, ceea ce va duce la economii financiare. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră