Zelensky: „Trump nu îl înțelege pe Putin”

26 Feb 2024
Zelensky: „Trump nu îl înțelege pe Putin”

Fostul președinte american Donald Trump va fi „împotriva americanilor” dacă va alege să susțină Rusia în detrimentul Ucrainei,  a declarat duminică președintele Volodymyr Zelensky pentru CNN, într-un avertisment dur pe măsură ce țara sa intră în al treilea an de război.

Vorbind cu CNN de la Kiev Zelensky a spus că „nu poate înțelege cum poate fi Donald Trump de partea lui Putin”.

„Cred că Donald Trump nu-l înțelege pe Putin”, a spus Zelensky. „Știu că l-a cunoscut... dar nu s-a luptat niciodată cu Putin. () Armata americană nu a luptat niciodată cu armata Rusiei. Niciodată... Eu am o înțelegere mai bună”, a spus el.

„Nu cred că înțelege că Putin nu se va opri niciodată”, a spus el.

Interviul cu CNN a venit la sfârșitul unui weekend în care Ucraina a marcat cei doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei, iar Kievul se confruntă cu provocări pe mai multe fronturi.

A suferit o înfrângere majoră la începutul acestei luni, când trupele ucrainene s-au retras din Avdiivka, un oraș din est pe care l-au ținut timp de un deceniu.

Zelensky și alți oficiali ucraineni și occidentali au spus că Avdiivka a fost pierdută pentru că trupele nu aveau suficientă muniție pentru a o apăra.

Cu toate acestea, în ciuda consecințelor îngrozitoare ale acestor deficite, Congresul SUA continuă să se oprească asupra pachetului de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari al președintelui Joe Biden pentru Ucraina.

Multiplele provocări ale Ucrainei

Zelensky a spus că, fără ajutorul SUA, Ucraina nu numai că se va lupta să obțină noi câștiguri pe câmpul de luptă, dar îi va fi și greu să se apere în acest an.

„Oamenii vor fi pregătiți, dar muniția nu va fi pregătită și brigăzile nu vor fi pregătite… nu doar pentru contraofensiva noastră, nu vor fi pregătiți să apere, să rămână puternici. Va fi foarte greu”, a spus el.

Momentul este crucial, deoarece Zelensky a spus mai devreme duminică că Rusia ar putea încerca o nouă ofensivă încă de la sfârșitul lunii mai.

Noul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Syrskyi, elaborează în prezent două versiuni ale unui plan privind ce să facă în continuare, a spus el. Dacă Kievul primește asistență americană, va putea începe să respingă Rusia. Dacă nu, va trebui să se concentreze doar pe apărare.

Zelensky a spus că a vorbit cu președintele Camerei, Mike Johnson, despre pachetul de ajutor și că se simțea optimist după această conversație.

„El a spus că va face totul pentru a sprijini Ucraina și este de partea noastră și înțelege cât de eroici sunt oamenii noștri, soldații și civilii noștri”, a spus el.

„Este de necrezut”, a adăugat el.

Trump, care este pe punctul de a deveni candidatul republican la președinție după ce a câștigat alegerile republicane din Carolina de Sud, a refuzat în trecut să spună dacă dorește ca Rusia sau Ucraina să câștige războiul.

Zelensky a spus că crede că Trump – care  a susținut că va pune capăt conflictului într-o zi dacă va fi ales – nu înțelege obiectivele lui Putin.

Zelensky a adăugat că, deși înțelege că SUA se îndreaptă spre alegeri, speră să se ajungă la un acord.

„Dacă se vor răzgândi, este o mare problemă pentru noi”, a spus el.

„L-am întrebat pe președintele (Biden)... „te rog, președinte, vă rog să mă ajutați și să ajutați poporul ucrainean... vă rog să aveți o întâlnire unii cu alții, democrați și republicani, și vă rog, puteți face o înțelegere?” a spus el.

Zelensky a declarat pentru CNN că Rusia cheltuiește „miliarde” pentru răspândirea de informații false despre război și că a reușit să folosească dezinformarea ca armă – și să influențeze dezbaterea din SUA.

„Am fost surprins că sunt puternici chiar și în Statele Unite, în UE (Uniunea Europeană), peste tot în lume. Au pus o mulțime de bani (în) în asta”, a spus el.

Creșterea numărului de victime ucrainene este doar un exemplu al modului în care Rusia răspândește narațiuni false, a spus președintele. Duminică mai devreme, Zelensky a dezvăluit pentru prima dată numărul soldaților ucraineni uciși în conflict până acum: 31.000.

El a spus că este important să împărtășim numărul pentru că „ne-am săturat de minciuni”, adăugând că chiar și unii politicieni americani au împărtășit cifre larg inexacte.

CNN nu a putut verifica independent cifrele. Oficialii americani estimează că aproximativ  70.000 de soldați  au fost uciși și aproape de două ori acest număr au fost răniți.

Întrebat de Collins despre o afirmație făcută de senatorul american JD Vance că rezultatul războiului nu se va schimba chiar dacă Ucraina va primi banii, Zelensky a spus că Vance „nu înțelege ce se întâmplă aici”.

„A înțelege asta înseamnă a veni în prima linie pentru a vedea ce se întâmplă... fără acest sprijin. Și va înțelege că milioane de oameni vor fi uciși”, a adăugat el.

„Nu înțelege, desigur, Dumnezeu să binecuvânteze că nu ai războiul pe teritoriul tău.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră