În plin război cu Rusia, conducerea de la Kiev joacă o carte riscantă: subminează lupta anticorupție mizând pe ideea că sprijinul occidental va continua necondiționat. „Ei cred că nici Uniunea Europeană, nici Statele Unite nu vor mai acorda aceeași importanță activității instituțiilor anticorupție ca înainte, pentru că vor fi oricum obligate să continue să sprijine Ucraina”, avertizează un parlamentar de opoziție. Legea semnată recent de președintele Zelenski, care plasează NABU și SAP sub controlul Procuraturii Generale, a stârnit proteste interne fără precedent de la începutul invaziei ruse și reacții critice rare, dar ferme, din partea oficialilor europeni. În spatele invocării „securității naționale” se conturează o concentrare tot mai periculoasă a puterii, care riscă să compromită atât procesul de aderare la UE, cât și încrederea partenerilor occidentali în angajamentele democratice ale Ucrainei, scrie Politico
După ce a decimat două agenții-cheie anticorupție, regresul democratic al Kievului a atras în sfârșit atenția lumii.
Ca stat democratic, Ucraina este atacată din două direcții. Primul și cel mai evident adversar este Moscova, care de mult timp urmărește să readucă țara la statutul de jucărie a Kremlinului, un simplu satelit al Rusiei.
Însă, am putea spune că există un alt dușman perfid și coroziv din interior — propria conducere semi-autocrată a Ucrainei.
Asta susțin, de luni de zile, parlamentarii din opoziție și activiștii societății civile, în timp ce administrația prezidențială a Ucrainei își arogă din ce în ce mai multă putere, slăbind alte instituții guvernamentale și regionale — inclusiv parlamentul — și intimidând criticii prin campanii de discreditare sau etichetându-i drept agenți ai Rusiei.
Aceștia spun că amploarea regresului democratic a devenit și mai evidentă săptămâna aceasta, după ce președintele Volodimir Zelenski a decimat cele două principale agenții anticorupție ale Ucrainei, care se apropiaseră periculos de anchetarea unor oficiali de rang înalt din guvern. Decizia a declanșat primele proteste de stradă la nivel național de la începutul invaziei ruse la scară largă, în 2022.
La Kiev, sute de protestatari s-au adunat în apropierea complexului prezidențial, în timp ce mulțimi de veterani, militari activi și civili au organizat proteste în zeci de alte orașe, inclusiv la Liov, Odesa și Dnipro, aflate aproape sau direct pe linia frontului. În ciuda manifestațiilor, Zelenski a promulgat noua lege care conferă procurorului general — numit politic — o autoritate substanțială asupra Biroului Național Anticorupție (NABU) și asupra Procuraturii Specializate Anticorupție (SAP).
Președintele american Donald Trump, de multă vreme un partener ambiguu al lui Zelenski, ar putea fi un aliat involuntar în efortul liderului ucrainean de a neutraliza agențiile anticorupție.
„Știe că SUA nu-l vor presa”, a declarat un fost ministru din guvernul Zelensky, care a dorit să rămână anonim de teamă represalii. Potrivit acestuia, decizia de a decapita agențiile a venit „din convingerea că NABU se apropia prea mult de cercul interior al puterii”, invocând ancheta NABU privind acapararea de terenuri de către fostul vicepremier Oleksii Cernișov drept un caz care ar fi speriat profund conducerea de vârf.
„Aceasta este culmea logică a strângerii șuruburilor pe plan intern. Noul narativ e simplu: ești ori cu Zelensky, ori ești agent rus”, a adăugat el.
Potrivit lui Steve Bannon, fost strateg-șef al lui Trump și gazdă a podcastului „War Room”, decizia lui Zelenski de a viza agențiile anticorupție ar putea fi una inteligentă.
„Știe că mișcarea MAGA încearcă să-l prindă că a furat miliarde. E mai bine ca Marjorie Taylor Greene și War Room să se plângă de corupție, decât să existe o agenție și niște oameni pe care nu-i controlează și care chiar fac ceva în privința asta”, a declarat Bannon pentru POLITICO.
Sub presiunea crescândă a opiniei publice și a Uniunii Europene, Zelensky a părut să ofere o concesie miercuri seară, anunțând în discursul său zilnic că va promova o nouă lege care să răspundă cererilor protestatarilor și care să garanteze „că toate normele privind independența instituțiilor anticorupție vor fi respectate”.
Ce a vrut să spună rămâne neclar și nu a potolit furia publică față de legea pe care a semnat-o în grabă.
Cele două agenții în cauză au fost înființate în 2015, la insistențele Uniunii Europene și ale altor parteneri internaționali, inclusiv administrația fostului președinte american Barack Obama. Washingtonul și Bruxellesul doreau ca Ucraina să combată cu adevărat problema corupției endemice și adânc înrădăcinate, insistând pentru crearea unor instituții anticorupție independente de guvern, suficient de puternice pentru a investiga fără interferențe neregulile comise de oficiali de rang înalt sau persoane cu conexiuni politice.
Însă Legea nr. 12414, pe care Zelensky a semnat-o rapid după ce a fost adoptată în Parlamentul Ucrainei într-un ritm aproape fără precedent, elimină această independență a NABU și SAP. În schimb, legea oferă Procuraturii Generale autoritatea de a emite ordine către aceste agenții și de a redistribui dosare către propriii procurori, desființând astfel garanțiile menite să le protejeze de ingerințe politice.
În discursul său de marți seară, Zelenski le-a transmis ucrainenilor că nu are nicio intenție de a submina activitatea celor două agenții, sugerând că modificările sunt necesare pentru a le proteja de influența rusă. „Infrastructura anticorupție va funcționa, dar fără influență rusească - trebuie curățată de aceasta. Și trebuie să existe mai multă justiție”, a scris el online.
Însă nici el, nici puternicul său șef de cabinet, Andrii Iermak - care acționează practic ca un co-președinte - nu au explicat cum anume ar fi influențat Moscova activitatea acestor agenții.
Lesia Vasylenko, deputată de opoziție din partidul pro-european Holos, a numit desființarea arhitecturii anticorupție o „decizie proastă. O decizie greșită.” Vorbind pentru POLITICO, ea a declarat: „Sunt foarte mândră de ucrainenii care au ieșit în stradă să apere ceea ce este corect și tipul de Ucraină pe care oamenii îl doresc cu adevărat.” Totodată, a avertizat că „ne aflăm într-o perioadă foarte dificilă. Ultimul lucru de care avem nevoie este o revoluție în mijlocul unui război.”
Cu siguranță, oficialii NABU și SAP consideră Legea nr. 12414 o amenințare la adresa misiunii lor. „Practic, infrastructura anticorupție a fost demontată prin voturile a 263 de deputați”, a declarat șeful NABU, Semen Krîvonos, în cadrul unei conferințe de presă comune cu procurorul-șef anticorupție Oleksandr Klimenko. „Cele două instituții independente, NABU și SAP, sunt, în esență, transformate în organisme complet dependente.” (Potrivit presei locale, 18 dintre deputații care au votat în favoarea noii legi sunt suspecți în anchete derulate de NABU.)
În ciuda asigurărilor date de Zelensky, aceasta este și opinia oficialilor și diplomaților europeni. De luni de zile, aceștia se plâng - deocamdată doar în privat - de regresul democratic al președintelui ucrainean. Sunt nemulțumiți de epurările și remanierile care au dus la îndepărtarea din guvern a unor miniștri și oficiali cu gândire independentă, precum fostul ministru de externe Dmytro Kuleba și fostul șef al rețelei naționale de transport a energiei, Volodimir Kudrîțki.
Demiterea comandantului forțelor armate, generalul Valerii Zalujnîi - care intrase în conflict cu președintele atât pe tema strategiei de război, cât și pe necesitatea unei mobilizări mai largi - a stârnit, de asemenea, îngrijorare. Ca să nu mai vorbim de influența inexplicabilă pe care Iermak pare să o exercite asupra lui Zelensky. Oficialii UE și-au exprimat totodată temerea că vânătoarea de trădători și colaboratori ai Rusiei lansată de autorități se transformă într-o vânătoare de vrăjitoare cu scop politic, menită să reducă la tăcere vocile critice.
Totuși, până acum, aceste îngrijorări au fost păstrate în spațiul privat - în mare parte pentru a nu oferi Moscovei muniție propagandistică sau pentru a nu submina sprijinul occidental pentru apărarea Ucrainei.
Dar de data aceasta e diferit.
Într-o postare pe rețelele sociale, înainte ca noua lege să fie aprobată, comisara europeană pentru extindere, Marta Kos, a avertizat că situația va afecta negocierile de aderare ale Ucrainei. „Instituții independente precum NABU și SAPO sunt esențiale pentru parcursul Ucrainei către UE”, a scris ea.
Între timp, ambasadorii statelor G7 la Kiev au emis o declarație comună în care și-au exprimat „îngrijorarea serioasă”.
Și alți oficiali de rang înalt de la Bruxelles și-au exprimat dezaprobarea, inclusiv președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a cerut explicații din partea președintelui Zelenski.
De ce însă oficialii europeni aleg abia acum să-și exprime public îngrijorările cu privire la această concentrare excesivă a puterii?
Parțial, pentru că intervenția asupra agențiilor anticorupție a fost extrem de flagrantă. Potrivit documentelor publice și unor oficiali anticorupție care au vorbit sub protecția anonimatului pentru POLITICO, NABU deschisese anchete privind afaceri și tranzacții suspecte ale unor persoane din cercul restrâns al administrației prezidențiale și ale unor miniștri. În plus, administrația prezidențială începuse să vizeze activiști anticorupție precum Vitalii Șabunin, președintele ONG-ului Centrul de Acțiune Anticorupție.
Șabunin a avertizat pe rețelele sociale:
„Procurorul general al lui Zelenski va opri toate investigațiile împotriva prietenilor președintelui.”
Reacția vehementă a opiniei publice a atras, cel mai probabil, atenția Uniunii Europene. Publicația The Kyiv Independent, un ziar în limba engleză urmărit cu atenție la Bruxelles, a publicat un editorial dur intitulat:
„Zelenski tocmai a trădat democrația Ucrainei — și pe toți cei care luptă pentru ea.”
Și parlamentarul de opoziție Mykola Kniazhîțkii consideră că declanșatorul acestor modificări a fost apropierea NABU de persoane din anturajul prezidențial.
„NABU era pe cale să formuleze acuzații împotriva unor persoane extrem de influente, iar autoritățile au simțit că trebuie să se protejeze de urgență”, a declarat el pentru POLITICO.
Kniazhîțkii suspectează totodată că Zelenski și Iermak au considerat că pot restrânge independența agențiilor fără să suporte consecințe.
„Ei cred că nici Uniunea Europeană, nici Statele Unite nu vor mai acorda aceeași importanță activității instituțiilor anticorupție ca înainte, pentru că vor fi oricum obligate să continue să sprijine Ucraina.”, a spus el.