Zelensky: Olaf Scholz refuză să furnizeze rachete Taurus de frica amenințării nucleare a lui Vladimir Putin

10 Apr 2024
Zelensky: Olaf Scholz refuză să furnizeze rachete Taurus de frica amenințării nucleare a lui Vladimir Putin

Într-un interviu acordat cotidianului german Bild , președintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut arme pentru a-și apăra țara. Nu mai pune accent pe tancuri sau rachete, ci se concentrează în schimb pe apărarea aeriană pentru a proteja orașele de atacurile rusești cu drone și rachete, scrie Le Monde

Președintele ucrainean se spune că este mândru de succesele militare obținute de dronele ucrainene împotriva Rusiei, dar, potrivit acestuia, Ucraina nu poate nici apăra, nici ataca numai cu dronele. „Partenerii noștri au anumite arme de care avem nevoie astăzi pentru a supraviețui ”, adaugă el, referindu-se la rachetele germane Taurus, rachetele ATACMS și F-16 americane.

El crede că cancelarul german Olaf Scholz refuză să furnizeze Ucrainei rachete de croazieră Taurus de teama să nu slăbească Germania. Deoarece nu este o putere nucleară, aceste arme sunt cele mai puternice din arsenalul său. El subliniază, de asemenea, amenințarea nucleară reprezentată de Vladimir Putin. Președintele ucrainean reamintește, însă, că nici rachetele ATACMS, nici F-16 nu ar fi cu adevărat utile în cazul unui război atomic.

Zelensky încă speră la eliberarea ajutorului american către Congres și l-a contactat pe Donald Trump, invitându-l să vină în Ucraina. Comentând planul de pace al candidatului republican menționat de Washington Post – Ucraina ar trebui să cedeze Crimeea și Donbasul – Zelensky îl consideră „foarte primitiv” .

„Cred că dacă Trump are într-adevăr propria sa abordare pentru a pune capăt războiului rapid, atunci mi-ar plăcea să aud ideea ”, explică el, adăugând că nu vrea să negocieze cu Putin și nu este pregătit să cedeze teritoriu.

Dorința lui Putin: „Toată Ucraina”

„Sistemele de apărare aeriană pe care le avem nu sunt suficiente.” Și asta doar îl irită și mai mult pe dictatorul rus: „Putin înțelege doar puterea. Se simte ca un animal: Dacă nu te poți apăra, el va distruge și mai mult.” „Dorința lui este să preia întreaga Ucraina”, spune Zelensky

Abia recent Zelensky a recunoscut că acum pare posibilă o înfrângere în fata Rusiei dacă SUA nu lansează noul pachet de arme. În interviul BILD, președintele explică ce ar însemna asta. „El va distruge totul. Va ucide o mulțime de oameni”, a spus ucraineanul. „Majoritatea oamenilor nu vor fugi, așa că îi va ucide pe mulți dintre ei. Cum va arăta? Va fi mult sânge. Vor fi multe victime, multe pierderi. Vorbim de sute de mii.”

Războiul înghețat? Doar „o pauză pentru Putin”

Zelensky laudă în mod expres relația sa cu Scholz, dar avertizează și împotriva ascultarii unor voci precum liderul grupului parlamentar al SPD, Rolf Mützenich, care doresc să „înghețe” războiul. Scholz „nu va fi cancelar de pace dacă vrea să înghețe acest război”, a spus ucraineanul.

Potrivit lui Zelensky, Putin va folosi doar un război înghețat pentru a se pregăti pentru un nou atac. „Desigur, unii oameni vor fi fericiți. Lumea va spune: „Da, am reușit să înghețăm conflictul, rachetele nu zboară”. Asta doar până când Rusia pur și simplu crește producția și stocurile de tehnologie militară, rachete, drone și analizează toate greșelile pe care le-a făcut la început.”

„Este ca și cum ai lua o pauză când te uiți la un film. Dar nu este un film, este realitate. Este o pauză. Dar această pauză este pentru Putin”.

Zelensky: Încă putem învinge Rusia

Dar Zelensky a precizat că actuala mare speranță a ucrainenilor nu stă într-un singur sistem de arme din Germania. Dar în pachetul de ajutor de miliarde de dolari al americanilor, care a fost blocat de republicani în Congres de luni de zile.

Ucraina nu poate învinge armata lui Putin decât cu arme moderne: „Da, Rusia are mai mulți oameni, mai multe arme. Dar Occidentul unit are sistemele moderne de arme. De aceea vom obține anumite tehnologii. Și dacă continuăm să creștem producția, dacă obținem licențe de la partenerii noștri, atunci nu este vorba de numărul de oameni. Este vorba despre calitatea armelor.”

Președintele ucrainean spune clar: „Da, avem un plan pentru o contraofensivă.” Dar asta necesită și arme. Tot din SUA.

Președintele ucrainean spune clar că nu vrea să negocieze cu Putin și nu este pregătit să renunțe la niciun teritoriu. Pentru că nu se poate avea încredere în conducătorul Moscovei: „Aici avem de-a face cu Putin. Tot ce a spus până acum - după aceea a acționat diferit. Nu putem avea încredere în el.” 

Când a fost întrebat dacă fiului său, Kyrylo, în vârstă de 11 ani, îi e frică de o înfrângere împotriva Rusiei.

Președintele ucrainean vorbește despre război, dar devine aproape tandru: „Fiul meu pune întrebarea: Când vom câștiga? Are unsprezece ani, dar sunt sigur că este la fel ca majoritatea ucrainenilor.” Și ca un copil, Kyrylo vrea să vadă o victorie adusă de tatăl său.

Apoi Volodymyr Zelensky redevine serios și dur: „Cu siguranță vom câștiga. Nu avem alternativă. Dar nu pot să promit asta și să dau o data. Fie că este fiul meu, fie că este vorba de alți cetățeni ai Ucrainei, nu contează.” Trebuie să fiu sincer aici, chiar și cu propriul său popor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră