Zelensky: "La sfârșitul lunii mai sau în iunie este așteptată o nouă ofensivă a Rusiei. Nu suntem pregătiți"

28 Mar 2024
Zelensky: "La sfârșitul lunii mai sau în iunie este așteptată o nouă ofensivă a Rusiei. Nu suntem pregătiți"

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor din partea aliaților săi pentru a face față unei ofensive majore a Rusiei, care ar putea avea loc la sfârșitul lunii mai sau în iunie, a declarat președintele Volodymyr Zelensky într-un interviu pentru CBS News, publicat pe 28 martie, scrie Kiev Independent

Pe măsură ce Kievul se află într-o situație din ce în ce mai periculoasă în război, oficialii militari ucraineni au avertizat că Moscova se poate pregăti pentru un nou atac major, adunând o forță de 100.000 de militari.

Președintele a subliniat că trupele ucrainene au nevoie de mai multe arme pentru a se pregăti pentru o posibilă efort mare a adversarilor lor ruși.

„Și înainte de asta, nu trebuie doar să ne pregătim, nu trebuie doar să stabilizăm situația, pentru că uneori partenerii sunt foarte fericiți că am stabilizat situația... Nu, eu spun că avem nevoie de ajutor acum”, a spus Zelensky.

Preşedintele a subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană Patriot şi de artilerie. Kievul s-a confruntat cu probleme cu aprovizionarea cu muniții în timp ce 60 de miliarde de dolari în asistență SUA rămân blocate în Congres.

De asemenea, Rusia și-a intensificat recent atacurile cu rachete și drone împotriva orașelor și infrastructurii ucrainene, punând o presiune suplimentară asupra capacităților de apărare aeriană ale Ucrainei.

Zelensky a avertizat că ambițiile președintelui rus Vladimir Putin nu se limitează la Ucraina.

"În acest moment, suntem noi, apoi Kazahstan, apoi statele baltice, apoi Polonia, apoi Germania. Cel puțin jumătate din Germania", a spus el.

„Această agresiune și armata lui Putin pot veni în Europa, iar apoi cetățenii Statelor Unite, soldații Statelor Unite, vor trebui să protejeze Europa pentru că sunt membri NATO”.

Zelensky a remarcat că situația pe câmpul de luptă a fost stabilizată în comparație cu lunile anterioare.

"Am stabilizat situația. Este mai bine decât era acum două sau trei luni când aveam un deficit mare de muniție de artilerie, diferite tipuri de arme", a spus Zelensky în interviul înregistrat într-o locație nedezvăluită din estul Ucrainei. aproape de graniţa cu Rusia.

"Nu am văzut în totalitate contraofensiva mare, uriașă din Rusia... Nu au avut succes".

Forțele ruse au făcut unele progrese pe frontul de est în februarie, cucerind orașul cheie din prima linie Avdiivka și mai multe sate din apropiere. Pe 21 martie, comandantul șef Oleksandr Syrskyi a declarat că situația din est a fost stabilizată.

Alte stiri din Externe

Ultima oră