Zelensky îi raspunde Papei Francisc: "Rușii nu pătrund în Europa doar pentru că sunt respinși de ucraineni sub steagul albastru și galben"

11 Mar 2024
Zelensky îi raspunde Papei Francisc: "Rușii nu pătrund în Europa doar pentru că sunt respinși de ucraineni sub steagul albastru și galben"

Ucraina a răspuns dur Papei Francisc duminică, jurând că nu se va preda „niciodată” Rusiei ca reacție la apelul suveranului pontif de a avea „curajul de a ridica steagul alb și de a negocia”, scrie Le Monde

„Asasinii și călăii ruși nu pătrund mai mult în Europa doar pentru că sunt respinși de ucraineni cu armele în mână și sub steagul albastru și galben” al Ucrainei, a declarat duminică seara președintele Volodimir Zelenski în mesajul său video zilnic .

Lăudând rolul preotilor din armata ucrainena, el a continuat: „Aici trebuie să fie Biserica: cu oamenii”. „Și nu la 2.500 de kilometri distanță, cu mediere virtuală între cineva care vrea să trăiască și cineva care vrea să te distrugă ”, a adăugat președintele ucrainean, fără să pronunțe numele Papei Francisc.

Steagul nostru este galben și albastru. Acesta este steagul pentru care trăim, murim și triumfăm. Nu vom ridica niciodată alte steaguri ”, a declarat si șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba, într- un mesaj pe X.

„Când vine vorba de steagul alb, cunoaștem strategia Vaticanului în prima parte a secolului XX . Facem apel să evităm repetarea greșelilor trecutului și să sprijinim Ucraina și poporul ei în lupta lor pentru viață ”, a adăugat el, vizibil cu referire la perioada celui de-al Doilea Război Mondial. El a spus, totuși, că speră că suveranul pontif  „va găsi ocazia să facă o vizită canonică în Ucraina” .

A reacționat și primatul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, care are oficial peste 5 milioane de membri în Ucraina, fără să-l menționeze clar pe papa. „Ucraina este rănită, dar rebelă!” (...) Credeți-mă, nimeni nu are în cap ideea de a se preda, chiar și acolo unde se desfășoară luptele astăzi – ascultați oamenii noștri din regiunile Herson, Zaporizhia, Odessa, Harkov, Sumy! » a spus Sviatoslav Shevchuk sâmbătă, în timpul unei liturghii într-o biserică din New York, unde călătorea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră