Yanis Varoufakis îşi reglează conturile cu Germania: Grecia e doar o luptă. Ţinta este Franţa!

22 Aug 2015
Yanis Varoufakis îşi reglează conturile cu Germania: Grecia e doar o luptă. Ţinta este Franţa!
Într-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde, fostul ministru grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, vorbeşte despre opacitatea instanţelor zonei euro şi despre criza politică din ţara sa, reglându-şi conturile făţiş cu Eurogrupul şi ministrul german de Finanţe. Varoufakis este de părere că planul de ajutorare a Atenei este conceput de o asemenea manieră încât să umbrească economia Grecei. Acest lucru ar face parte dintr-un plan orchestrat de ministrul german de Finanţe, care vede Grecia ca pe un laborator al austerităţii în vederea exportării acesteia.

Potrivit lui, Grecia se va îndrepta spre ieşirea din zona euro. „Doctorul Schäuble (ministrul german de Finanţe –n.r) va putea să ne arate cu degetul şi să taie ajutoarele pentru ţara noastră. Grexit-ul este foarte clar obiectivul pe care îl urmăreşte”, afirmă Varoufakis.

Dar, în opinia sa, asta nu este decât o primă etapă a unui plan mai diabolic. Pentru că Grecia nu este adevărata ţintă a germanului. Cea vizată ar fi Franţa.

„Statul-providenţă francez, dreptul său de muncă, companiile sale naţionale sunt adevărata ţintă a ministrului de Finanţe german. El consideră Grecia ca un laborator al austerităţii, unde memorandumul este experimentat înainte de a fi exportat”, spune Varoufakis.

„Grecia nu este decât o luptă în cadrul unui război mai larg. Asistăm la o confruntare majoră între Franţa şi Germania pentru controlul uniunii monetare. În 2010, primul plan de ajutorare viza umplerea băncilor franceze şi germane, Credit agricole, BNP Parisbas, Deutsche Bank. Azi, creditorii caută să controleze Guvernul grec, în vederea neutralizării altor ţări care ar putea sfida ordinea stabilită, precum Franţa. Acesta este proiectul doctorului Wolfgang Schäuble”, a detaliat acesta.

 

 





 

Alte stiri din Externe

Ultima oră