WIKILEAKS. Și Japonia a fost spionată la greu de americani. NSA se interesează de economia niponă

04 Aug 2015
WIKILEAKS. Și Japonia a fost spionată la greu de americani. NSA se interesează de economia niponă
WikiLeaks a publicat vineri o serie de documente secrete ale NSA care detaliază activităţile de spionaj ale agenţiei americane asupra a 35 de obiective din Japonia, inclusiv asupra unor oficiali de rang înalt. Japonia este considerată încă drept cel mai fidel aliat al Statelor Unite în regiune, comentează RFI.

Pentru Japonia, interesul acestor dezvăluiri ale WikiLeaks este acela că demonstrează că Statele Unite se interesează în special de economia niponă.

WikiLeaks a publicat lista cu 35 de obiective japoneze secrete de interes pentru NSA, Agenția de Securitate Națională americană.

În fruntea acestei liste se află nume mari ale unor companii japoneze precum Mitsubishi sau Mizuyi, Banca Centrală a Japoniei, principalele ministere economice japoneze.

După Franța, Germania și Brazilia a venit acum rândul Japoniei să își exprime îngrijorarea în legătură cu presupusele acte de spionaj ale NSA în țara sa.

Tokyo aşteaptă ca Statele Unite să clarifice noile dezvăluiri privind activităţile de spionare desfăşurate de NSA asupra guvernului japonez şi a unor companii nipone, a declarat jurnaliştilor secretarul şef al Cabinetului, Yoshihide Suga.

Dacă informaţiile sunt adevărate, atunci “acest lucru este extrem de regretabil pentru ţările aliate”, a declarat Suga, care s-a aflat printre persoanele vizate de NSA.

Japonia este cea mai recentă ţintă a NSA, în rândul aliaţilor SUA, ce a fost dezvăluită de WikiLeaks.

Dezvăluirile au loc după ce website-ul a publicat documente secrete care detaliază activităţile de spionaj ale agenţiei americane asupra mai multor oficiali de rang înalt francezi, saudiţi şi germani.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră