Washington Post. De ce nu trebuie să se teamă Occidentul de Rusia

10 Apr 2017
Washington Post. De ce nu trebuie să se teamă Occidentul de Rusia

Washington Post realizează o analiză a potențialul Rusiei de a deveni o amenințare concretă la adresa adversarilor săi occidentali, concluzionând că în momentul de față, cu o economie în scădere și confruntându-se cu o criză de creștere demografică, Rusia nu are resursele cu care să susțină pretențiile de mare putere.

Washington Post oferă cinci motive pentru care Occidentul nu ar trebui să se teamă de Rusia, în ciuda implicării acesteia în Siria și în politica statelor vestice.

1. Economia rusă este slăbită, iar PIB-ul Rusiei – de zece ori mai mic decât cel al SUA. Chiar și în perioadele în care cotațiile țițeiului au atins nivelul maxim, economia rusă nu a putut concura cu cea americană. 
Este adevărat că PIB-ul Rusiei a crescut de aproape 9 ori în perioada 2000-2013, dar recenta prăbușire a prețurilor hidrocarburilor a lovit din plin și a provocat recesiune economică. Anul acesta, analiștii se așteaptă la o „creștere economică minimală”, scrie Washington Post. 
Potrivit Băncii Mondiale, peste 21 de milioane de ruși (aproximativ 15% din populație) trăiesc sub pragul sărăciei. În plus, 41% dintre ruși fac cu greu rost de bani pentru haine și alimente.

2. Criza demografică se acutizează. Rata fertilității a ajuns la 1,7 nașteri/femeie, sub pragul necesar de 2,1.

Pe de altă parte, speranța medie de viață este de doar 64 de ani în cazul bărbaților, mai mică chiar și decât în Coreea de Nord.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 30% dintre decese sunt cauzate de alcool, o altă mare problemă pentru sănătatea populației fiind SIDA. În aceste condiții, numărul locuitorilor va scădea cu 16% în 2050.

3. Nu mai găsește suficientă finanțare pentru a susține Cecenia și Crimeea. Rusia continuă să cheltuiască anual 10 miliarde de dolari pentru regiuni instabile și cu probleme, precum cele două.
Economia Rusiei fiind regionalizată, doar 14 dintre cele 83 de regiuni aduc la bugetul federal mai mulți bani decât primesc, iar resursele se împuținează.

4. Se impune scăderea cheltuielilor militare. Din cauza economiei tot mai slabe, bugetul militar al Rusiei a scăzut în 2016, pentru prima oară din anii '90. Se anticipează că, până în 2020, bugetul pentru apărare al Rusiei va fi mai mic decât cel al Franței. Asta pentru că dezechilibrul între banii pentru armată și cei pentru sănătate, de exemplu, nu se poate perpetua.

5. Confruntarea cu problemele sociale ce ar putea izbucni oricând. O criză economică profundă va scoate lumea în stradă. Potrivit unui sondaj din 2017, 32% dintre ruși au declarat că ar demonstra dacă în orașul lor ar fi organizat un protest.  Manifestațiile sociale vor crea reale probleme regimului politic actual și nu este exclusă răsturnarea de la putere a acestuia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră