Wall Street Journal: Țările arabe au transmis discret către SUA informații despre planurile de atac ale Iranului

15 Apr 2024
Wall Street Journal: Țările arabe au transmis discret către SUA informații despre planurile de atac ale Iranului

Efortul condus de americani era în pregătire și nu fusese testat în luptă la mmentul la care Teheranul a lansat un baraj cu rachete și drone împotriva Israelului, scrie Wall Street Journal

 În timp ce sute de drone și rachete iraniene traversau Orientul Mijlociu sâmbătă noaptea, o linie defensivă de radare, avioane de luptă, nave de război și baterii de apărare aeriană din Israel, SUA și alte jumătate de duzină de țări a fost deja activată împotriva temutului atac din Iran.

Aproape nimic nu a ajuns în Israel.

Exprimarea apărării colective a fost punctul culminant al unui obiectiv vechi de zeci de ani, dar evaziv al SUA, de a stabili legături militare mai strânse între Israel și adversarii săi arabi de multă vreme, într-un efort de a contracara o amenințare comună tot mai mare din partea Iranului.

Dar efortul condus de SUA de a proteja Israelul în zilele și ore dinaintea atacului iranian a trebuit să depășească numeroase obstacole, inclusiv temerile țărilor din Golf de a fi văzute ca venind în ajutorul Israelului într-un moment în care relațiile lor erau puternic tensionate de războiul din Gaza. .

O mare parte din cooperarea, sâmbătă seara, care a dus la doborârea barajului condus de Iran, trebuia făcută din mers, iar multe detalii despre rolul jucat de Arabia Saudită și de alte guverne arabe cheie sunt ținute secrete.

Forțele israeliene și americane au interceptat majoritatea dronelor și rachetelor iraniene. Dar au reușit să facă acest lucru în parte pentru că țările arabe au transmis discret informații despre planurile de atac ale Teheranului, și-au deschis spațiul aerian pentru avioane de război, au împărtășit informații de urmărire radar sau, în unele cazuri, și-au furnizat propriile forțe pentru a ajuta, au spus oficialii.

Operațiunea a fost punctul culminant al eforturilor de ani de zile ale SUA de a dărâma barierele politice și tehnice care au zădărnicit cooperarea militară dintre Israel și guvernele arabe sunite, au spus oficialii. În loc de o versiune din Orientul Mijlociu a alianței NATO, SUA s-au concentrat pe o cooperare mai puțin formală în domeniul apărării aeriene la nivel regional, pentru a toci arsenalul tot mai mare de drone și rachete al Teheranului - armele care au amenințat Israelul sâmbătă.

Eforturile de a construi un sistem integrat de apărare aeriană pentru regiune datează de câteva decenii. După ani de starturi false și progrese minime, inițiativa a câștigat avânt după Acordurile Abraham din 2020 intermediate de administrația Trump, care a stabilit legături formale între Israel și Emiratele Arabe Unite și Bahrain.

Doi ani mai târziu, Pentagonul a mutat Israelul de la Comandamentul European la Comandamentul Central, care include restul Orientului Mijlociu, o mișcare care a permis o mai bună cooperare militară cu guvernele arabe sub auspiciile SUA.

„Mutarea Israelului în Centcom a schimbat jocul”, făcând mai ușoară partajarea informațiilor și furnizarea de avertizări timpurie între țări, a spus Dana Stroul, care până în decembrie a fost cel mai înalt oficial civil de la Pentagon cu responsabilitate pentru Orientul Mijlociu.

În martie 2022, generalul de marina Frank McKenzie, pe atunci comandantul de vârf al SUA în regiune, a convocat o întâlnire secretă a oficialilor militari de top din Israel și țările arabe pentru a explora modul în care se pot coordona împotriva capacităților în creștere ale Iranului de rachete și drone. Discuțiile, desfășurate la Sharm El Sheikh, Egipt, au marcat o primă dată când o astfel de gamă de ofițeri israelieni și arabi de rang înalt s-au întâlnit sub auspiciile militare americane pentru a discuta combaterea Iranului.

„Acordurile Avraam au făcut ca Orientul Mijlociu să arate diferit... pentru că am putea face lucruri nu doar sub suprafață, ci și deasupra lui”, a spus un înalt oficial israelian. Alăturarea Comandamentului Central a permis și mai multă cooperare tehnică cu guvernele arabe. „Asta a creat această alianță”, a spus oficialul.

În ciuda progreselor înregistrate, obiectivul SUA de a face ca Israelul și statele arabe să partajeze fără probleme date de urmărire a amenințărilor iraniene în timp real nu a fost niciodată pe deplin realizat din cauza preocupărilor politice, au spus oficialii.

Bilal Saab, un fost oficial al Pentagonului care a lucrat la cooperarea în domeniul securității în Orientul Mijlociu, a spus că este prematur să vorbim despre integrarea securității în regiune. „Urmă să fie realizata treptat și [sâmbătă] a fost un prim pas important în lumea reală”, a spus Saab, acum coleg la centrul de reflecție Chatham House din Londra.

Dar cooperarea dintre Israel și guvernul arab în apărarea aeriană cu SUA ca intermediar a devenit comună, chiar și cu Arabia Saudită, care încă nu a stabilit relații diplomatice cu Israelul, spun oficialii israelieni și americani.

Această alianță de apărare aeriană în curs de dezvoltare nu fusese niciodată testată când, la 1 aprilie, o lovitură cu rachete în Damasc, Siria, a ucis mai mulți ofițeri iranieni, inclusiv pe generalul Mohammad Reza Zahedi, care, potrivit presei de stat iraniene și oficialilor americani, a gestionat operațiuni paramilitare iraniene în Siria și Liban. Israelul nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atac.

Teheranul a promis rapid că va răspunde, iar înalți oficiali americani au început să preseze guvernul arab să împărtășească informații despre planurile Iranului de a lovi Israelul și să asiste la interceptarea dronelor și rachetelor lansate din Iran și alte țări către Israel, potrivit oficialilor saudiți și egipteni.

Sistemul de apărare aeriană multistrat al Israelului s-a dovedit capabil să apere țara împotriva salvelor individuale sau mici de drone și rachete. Dar oficialii și analiștii spun că ar putea fi depășit de un roi suficient de mare de drone sau de un baraj masiv de rachete.

Răspunsul inițial din partea mai multor guverne arabe a fost precaut, temându-se că asistența acordată Israelului le-ar putea implica direct în conflict și riscă represalii din partea Teheranului. După alte discuții cu SUA, U.A.E. și Arabia Saudită au fost de acord în privat să împărtășească informații, în timp ce Iordania a spus că va permite utilizarea spațiului său aerian de către avioanele de război ale SUA și ale altor țări și că va folosi propriile aeronave pentru a ajuta la interceptarea rachetelor și dronelor iraniene, au spus oficialii.

Cu două zile înainte de atac, oficialii iranieni au informat omologii din Arabia Saudită și din alte țări din Golf despre liniile și calendarul planului lor pentru atacurile la scară largă asupra Israelului, astfel încât țările respective să poată proteja spațiul aerian, au spus oficialii. Informația a fost transmisă SUA, oferind Washingtonului și Israelului un avertisment prealabil crucial.

Cu un atac iranian aproape sigur, Casa Albă a ordonat Pentagonului să repoziționeze avioanele și resursele de apărare antirachetă în regiune și a preluat conducerea în coordonarea măsurilor defensive între Israel și guvernele arabe, potrivit unui înalt oficial israelian.

„Provocarea a fost să aducem toate acele țări în jurul Israelului” într-un moment în care Israelul este izolat în regiune, a spus oficialul. „A fost o problemă diplomatică”.

Țările arabe au oferit ajutor în apărarea împotriva atacurilor iraniene, deoarece au văzut beneficiile cooperării cu SUA și Israelul, atâta timp cât aceasta a rămas discretă, a spus Yasmine Farouk, un coleg nerezident la Carnegie Endowment for International Peace, o companie cu sediul la Washington.

„Țările din Golf știu că încă nu au același nivel de sprijin pe care îl primește Israelul din partea Statelor Unite și văd ce au făcut [sâmbătă] ca o modalitate de a-l obține în viitor”, a spus ea.

Rachetele și dronele iraniene au fost urmărite din momentul în care au fost lansate de radarele de avertizare timpurie în țările din Golful Persic, legate de centrul de operațiuni al SUA din Qatar, care a transmis informațiile avioanelor de luptă din mai multe țări din spațiul aerian deasupra Iordaniei și a altor țări, precum și în ceea ce privește navele de război pe mare și bateriile de apărare antirachetă din Israel, au spus oficialii.

Când dronele iraniene cu mișcare lentă au ajuns în raza de acțiune, au fost doborâte, în principal de luptători din Israel și SUA și în număr mai mic de avioane de război britanice, franceze și iordaniene, au spus oficialii.

La un moment dat, peste 100 de rachete iraniene balistice erau în aer la un moment dat, îndreptându-se spre Israel. Majoritatea covârșitoare au fost doborâte de sistemele israeliene de apărare aeriană în spațiul aerian israelian și în afara acestuia, a declarat un oficial american.

Avioanele americane au doborât peste 70 de drone, iar două distrugătoare de rachete ghidate din estul Mediteranei au interceptat până la șase rachete. Un sistem american de apărare aeriană Patriot din apropiere de Erbil, Irak, a doborât o rachetă balistică iraniană în drum spre Israel, a declarat oficialul.

Din cele peste 300 de drone și rachete de croazieră și balistice lansate de Iran către Israel, doar un număr mic de rachete au aterizat în Israel, provocând daune minore unei baze militare din partea de sud a țării, a spus armata israeliană.

Un oficial israelian implicat în eforturile de cooperare regională în domeniul securității a spus că, deși în trecut a existat un schimb frecvent de informații despre amenințările de apărare aeriană, atacul Iranului de sâmbătă „a fost prima dată când am văzut alianța lucrând la putere maximă”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră