Wall Street Journal: Ciadul se plânge că România i-a furat steagul în urmă cu 27 de ani (VIDEO)

16 Mar 2017
Wall Street Journal: Ciadul se plânge că România i-a furat steagul în urmă cu 27 de ani (VIDEO)

Dintr-un articol publicat de Wall Street Journal, aflăm pe căi destul de ocolite că statul Ciad se tânguie de 27 de ani, fără să fie înțeles de nimeni din lumea asta largă, că România i-a furat steagul în urmă cu 27 de ani.

Jurnalistul Drew Hinshaw, specialist al publicației WSJ în probleme africane a regăsit statutul de victimă al Ciadul după ce, în urmă cu o lună, imagini cu protestatarii din Piața Victoriei desfășurând un tricolor de dimensiuni impresionante au fost răspândite peste tot în lume prin intermediul rețelelor de socializare.

Articolului "Does This Flag Look Hot to You? It Should—Romania Lifted It" ("Steagul acesta îți pare că e marfă furată? Ar trebui, România și l-a însușit") ne poartă didact prin vexologiei - o ramură a istoriei care studiază steagurile din diverse epoci şi ţări, enumerând diferite controverse în legătură cu drapelele naționale ale mai multor țări.

Drew Hinshaw concluzionează că deși există o acoperire istorică a deciziei luate de conducătorii români în legătură cu culorile drapelului național, imediat după revoluția din 1989, Ciadul are totuși dreptul să se plângă, folosind exact același steag din momentul cuceririi independenței, în 1960. 

________________________________

"Românii comentează spunând că au arborat steaguri în culorile roşu, galben şi albastru cel puţin de pe vremea strămoșilor lor, în  antichitate. Forturile romane ar fi adoptat acele culori, spune o legendă populară. Însă, potrivit istoricilor, nu există nicio dovadă în acest sens. 

Există însă anumite lucruri cunoscute: revoluționarii din România anilor 1800 au început să fluture steaguri tricolore în timpul protestelor. O serie de guverne monarhice au folosit versiuni ale acelor steaguri.

Apoi, comuniştii au venit la putere şi au operat câteva mici modificări ale drapelului naţional, în 1948. Au adăugat: o stea, mai multe spice de grâu, munţi, copaci, un răsărit de Soare şi o sondă de petrol. Cetăţenii români nu au fost invitaţi să se pronunţe în privinţa modificărilor.

11 ani mai târziu, o nouă naţiune africană a devenit independentă, iar tinerii lideri din Ciad s-au întâlnit în capitala plină de nisip N’Djamena pentru a alege un drapel naţional. Au ales roşu - pentru a simboliza sângele vărsat în Al Doilea Război Mondial -, galben - pentru a simboliza nisipul din Sahara - şi albastru - pentru a simboliza apele Lacului Ciad. Drapelul a fost adoptat în 1959 şi arborat oficial după câştigarea independenţei, în 1960. Totul a fost bine până în 1989.

În acel an, disidenţii din România, furioşi, au făcut găuri în steagurile naţionale, eliminând simbolurile comuniste. Timp de câteva luni după Revoluţia din 1989, drapelul naţional al României a fost, de facto, identic cu cel al Ciadului, având însă o gaură în centrul său.

După câteva luni, Petre Roman, primul premier al României post-comuniste, s-a întâlnit cu preşedintele francez François Mitterrand la Palatul Elysée din Paris. 

Fostul preşedinte francez, spune Petre Roman, a sugerat păstrarea găurii din steag, spunând că în acest fel drapelul român se va diferenţia de cel din Ciad.  Parlamentul român a respins însă această idee, motivând că draptelul ar fi rupt de vânt. 

Astfel, România a rămas din 1989 cu un drapel naţional identic cu cel al Ciadului. "Nu era deloc un motiv de îngrijorare", a răspus Petre Roman, atunci când i s-a solicitat un comentariu", scrie jurnalistul american.

________________________________
"Până în zilele noastre, nu s-a făcut nimic, iar asta înseamnă un eşec pentru Naţiunile Unite. Efectiv, e nedrept. Două ţări nu pot avea acelaşi steag", i-a declarat lui Hinshaw Ngarlejy Yorongar, membru în Adunarea Naţională din Ciad şi preşedintele partidului Federaţia Acţiunii pentru Republică.

De asemenea, Hinshaw a solicitat un punct de vedere al ONU asupra acestei situații, răspunsul primit prin email, de la un purtător de cuvânt al biroului Secretarului General, fiind lapidar - "Depinde de fiecare stat membru ONU să îşi aleagă propriul drapel naţional".

De asemenea, autorul spune că românii sunt de neclintit atunci când se discută despre culorile tricolorului, oferind drept mostră o declarație a unuia dintre protestatarii din Piața Victoriei - "De ce ar trebui să ne pese? Ciadul e prea departe".

Alte stiri din Externe

Ultima oră