Rusia: Alimentele de import care încalcă embargoul vor fi incinerate

05 Aug 2015
Rusia: Alimentele de import care încalcă embargoul vor fi incinerate
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat decretul prin care se dispune distrugerea a importurilor de alimente ce încalcă embargoul, măsura fiind considerată o mișcare grotescă într-o țară în care milioane de oameni trăiesc în sărăcie, scrie theguardian.com.

Rusia a mai făcut un pas în lupta contra parmezanului, baconului danez şi a altor delicatese europene, anunţând că va incinera transporturile cu alimente de contrabandă imediat ce le va depista. Anul trecut, Rusia a interzis importul de carne, brânză şi legume din UE şi alte ţări care au impus sancţiuni Moscovei în urma acţiunilor sale din Ucraina, o măsură care a lovit agricultura mai multor ţări europene, dar a adus şi restricţii şi creşterea preţurilor la alimente în Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat decretul prin care se dispune distrugerea alimentelor care încalcă embargoul, legea intrând în vigoare, oficial, joi. Produsele trebuie distruse în faţa unor martori, iar operaţiunea trebuie fimată pentru a preveni corupţia.

Conform unei înregistrări video difuzate de televiziunea rusă de stat, autorităţile au şi început să aplice această măsură. "A avut loc o acţiune de lichidare a zeci de tone de carne de porc de contrabandă,” a anunţat marţi un prezentator de ştiri, anunţul fiind urmat de imaginile cu oficiali triumfători, dezvăluind că un lot mare de carne de porc, aparent ucrainean, era de fapt un produs danez, cu etichete false.

Circa 35 de tone de carne de porc au fost aruncate în incineratoare. Yulia Melano, purtător de cuvânt al agenţiei ruse de supraveghere a alimentelor, a spus că 114kg de carne de porc, etichetată ca fiind din Brazilia, a fost confiscată la vamă după ce s-a constatat că marfa provenea dintr-o ţară UE. Această carne a fost tocată pentru animale.

O petiţie online, semnată de peste 170.000 de persoane, cere Kremlinului să reconsidere legea care tocmai a fost promulgată, spunând că este grotesc să distrugi alimentele într-o ţară în care milioane de oameni trăiesc sub pragul sărăciei.

“De ce ar trebui să distrugem alimentele în loc să le folosim pentru a hrăni veteranii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi, familiile cu mulţi copii sau oamenii sinistraţi din cauza dezastrelor naturale?”, întreabă petiţionarii.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitry Peskov, a declarat că preşedintele rus a promulgat legea, ceea ce înseamnă că discuţiile pe marginea acestui subiect s-au încheiat.

Ruşilor li se mai permite însă să-şi procure parmezan sau alte produse alimentare interzise în ţară, dar numai pentru consum personal. Guvernul rus a susţinut că interdicţia va permite fabricilor din ţară să pătrundă pe pieţe şi să se facă cunoscute. Producătorii locali se zbat să facă produse similare brânzeturilor europene, în timp ce preţurile au luat-o în sus.

Citiţi mai multe ştiri din Externe!







 

Alte stiri din Externe

Ultima oră