Vladimir Putin, la conferinţa de presă anuală: Cineva din conducerea turcă a decis "să-i lingă pe americani undeva"

17 Dec 2015 | scris de Veronica Micu
Vladimir Putin, la conferinţa de presă anuală: Cineva din conducerea turcă a decis

UPDATE 11:50 - Vladimir Putin, despre vizita secretarului de Stat american: "John Kery a venit la Moscova cu proiectul rezoluției ONU privind Siria, noi o vom susține dar nu în mod necondiționat. Avem la ce munci". Rezoluția privind Siria prevede o nouă Constituție, alegeri anticipate și formarea unui Guvern de coaliție.

UPDATE 11:45 - Putin, despre relația cu Turcia: "Dacă cineva din conducerea Turciei a încercat să-i lingă pe americani undeva, atunci nu știu. În Antalya autoritățile turcești ne-au rugat să îi susținem pe anumite subiecte care contravin Dreptului Internațional și le-am promis că îi vom ajuta, dar ei au procedat astfel cu avionul nostru în care a murit o persoană".

"Autoritățile turce credeau că noi vom pleca de acolo (din Siria). Nu, Rusia nu este țara care să facă asta. Dimpotrivă, noi ne-am consolidat prezența în Siria, am mărit numărul avioanelor de luptă. În Siria nu exista niciun sistem rusesc de apărare antiaeriană, acum astfel de sisteme există și, în plus, dintre cele mai moderne", a adăugat liderul rus.

"Dacă mai devreme Turcia zbura și încălca spațiul aerian al Siriei, acum nu are decât să se încumete", a insistat președintele rus.

UPDATE 11:00 - Presedintele rus a recunoscut necesitatea ca bugetul Federației Ruse pentru 2016 să fie "ajustat" din cauza scăderii prețurilor la energie.

Reamintim că bugetul rus este dependent de încasările din vânzarea de materii prime energetice, al căror preț a scăzut dramatic în acest an.

Vladimir Putin a spus că nu intenționează să facă modificări în cadrul Guvernului de la Moscova.

Liderul rus organizează astfel de întâlniri cu presa o dată pe an. Prima sa conferință de acest gen a avut loc în 2001 și de atunci Putin s-a întâlnit cu presa la fiecare sfârșit de an, cu excepția perioadei în care a fost premier (2008-2012). Aceste conferințe durează câteva ore și la ele participă sute de jurnaliști ruși și străini.

Ultima mare conferință de presă a lui Vladimir Putin a avut loc la 18 decembrie 2014 și a durat aproape trei ore și jumătate.

Se așteaptă ca, în acest an, președintele rus să abordeze o serie de probleme acute în plan internațional, precum situația din Siria și operațiunile ruse în această țară, relațiile cu Turcia, tensionate după doborârea unui avion rus de către aviația turcă la granița cu Siria, relațiile cu SUA și UE, criza din Ucraina, dar și o serie de aspecte legate de politica internă și în special de economia rusă, în contextul sancțiunilor decise de Occident pentru implicarea Moscovei în conflictul ucrainean.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră