UPDATE: Fostul premier moldovean Vlad Filat, încă 90 de zile în arest

05 Ian 2016 | scris de Veronica Micu
UPDATE: Fostul premier moldovean Vlad Filat, încă 90 de zile în arest

Mandatul de arestare pe numele lui Vlad Filat, fost premier și lider liberal-democrat din Republica Moldova, a fost prelungit cu 90 de zile, informează Unimedia și Radio Chișinău, citate de Agerpres. Procurorii au cerut prelungirea mandatului de arestare chiar dacă mandatul în vigoare expiră abia la 15 ianuarie.


"Spectacolul continuă. Mă declar nevinovat", a declarat Filat după decizia de marți a judecătoriei sectorului Buiucani din Chișinău. La rândul său, avocatul fostului premier, Igor Popa, susține că decizia este una "nulă și va fi contestată la Curtea de Apel".

Dosarul a fost înaintat instanței cu o săptămână înainte de Anul Nou. Atunci, în cadrul unei conferințe de presă, procurorul de caz Adriana Bețișor declara că Vlad Filat riscă de la 7 până la 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Apărarea fostului premier moldovean Vladimir Filat a cerut ca procesul de judecată în care clientul său este acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă în dosarul fraudelor bancare să fie public.

Judecătoria Buiucani a început astăzi, 5 ianuarie, examinarea dosarului ex-premierului, scrie noi.md. Filat a fost escortat încătuşat până în sala de judecată de mai mulţi ofiţeri, la această oră completul de judecată aflându-se în proces de deliberare.

„Instanţa decide dacă procesul să fie public sau secret. Am pledat pentru publicitatea acestui proces pentru că rezonanţa acestui caz este mare”, a declarat avocatul Igor Popa.

Avocatul a mai spus că dosarul este examinat de trei judecători noi.

„Nu au fost motive de recuzare. Nu ne sunt cunoscute la această etapă circumstanţe care ar servi motiv de recuzare”, a precizat Popa.

Procurorii au transmis în decembrie anul trecut în judecată materialele pentru o parte dintre capetele de acuzare care îi sunt aduse lui Vladimir Filat. Aceştia au solicitat marţi în instanţă prelungirea mandatului de arest preventiv pe numele ex-premierului cu încă 90 de zile.

Ex-premierul este acuzat în dosarul fraudelor bancare de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Filat se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Acesta a fost reţinut la 15 octombrie 2015 chiar în sala Parlamentului Republicii Moldova.

Alte stiri din Externe

Ultima oră