Premierul Ungariei, presat din toate părțile, cedează. Renunță la ideea reintroducerii pedepsei cu moartea

02 Iun 2015
Premierul Ungariei, presat din toate părțile, cedează. Renunță la ideea reintroducerii pedepsei cu moartea
Premierul ungar Viktor Orban a anunțat marți că abandonează inițiativa reintroducerii pedepsei cu moartea, declarație care intervine la o zi după ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat că implementarea unei asemenea idei ar putea implica excluderea Ungariei din Uniunea Europeană, relatează stuttgarter-nachrichten.de. ”Ungaria nu are astfel de intenții (de reintroducere a pedepsei cu moartea)”, a afirmat șeful Executivului ungar în timpul unei conferințe desfășurate marți la Budapesta în onoarea fostului cancelar german Helmut Kohl.

Orban a provocat indignare și consternare în Europa după ce cu câteva săptămâni în urmă a adus în discuție problema reintroducerii pedepsei cu moartea în Ungaria.

În replică, președintele Executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, a declarat, într-un interviu acordat luni publicației Suddeutsche Zeitung, că reintroducerea acestei pedepse în codul penal ungar ar fi ”un motiv de divorț”. „Cel care introduce pedeapsa cu moartea nu își are locul în UE”, a afirmat tranșant Juncker. El a sugerat astfel posibilitatea excluderii Ungariei din blocul comunitar, deși tratatele europene nu prevăd o astfel de situație.

Drept urmare, premierul ungar a indicat în declarația sa de marți că ”situația este clară” și că ”niciun stat membru nu poate adopta măsuri contrare Cartei Drepturilor Fundamentale a UE”, afirmație ce ar putea pune capăt unei dezbateri care l-a adus pe Orban inclusiv în Parlamentul European pentru a oferi explicații. (I.D)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră