Viktor Orbán spune că doar Donald Trump poate pune capăt războiului din Ucraina

12 Oct 2022
Viktor Orbán spune că doar Donald Trump poate pune capăt războiului din Ucraina

Premierul ungar solicită discuții directe între SUA și Rusia pentru rezolvarea conflictului, scrie Financial Times.

Viktor Orbán, premierul ungar, a declarat că doar fostul președinte american Donald Trump ar putea pune capăt războiului din Ucraina, în timp ce a cerut discuții directe între SUA și Rusia pentru stabilirea unei încetări a focului.

Vorbind la Berlin, Orbán a spus că președintele american Joe Biden a mers „prea departe” când l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin criminal de război și când a spus în martie că „nu poate rămâne la putere”.

„Asta face că e foarte greu pentru [Biden] să facă pace”, a spus Orbán. „Acest lucru va suna brutal, dar speranța pentru pace poartă numele de Donald Trump”.

Orbán, care a câștigat a patra victorie electorală consecutivă în aprilie, s-a poziționat drept liderul unei ideologii pe care o numește „democrație iliberală”, criticând frecvent imigrația, globalismul și fluiditatea de gen. El a fost în repetate rânduri în conflict cu Comisia Europeană din cauza a ceea ce aceasta consideră o nerespectare a statului de drept în Ungaria.

Până acum, UE a refuzat să aprobe Ungariei cota sa din fondurile UE de recuperare din pandemie din cauza corupției și a standardelor de achiziții publice. Budapesta a promis o serie de reforme în efortul de a obține aprobarea finanțării până la sfârșitul anului. Luna trecută, parlamentarii UE de la Strasbourg au criticat Budapesta pentru că a renunțat în continuare la valorile democratice, etichetând țara drept „regim hibrid de autocrație electorală”.

Alte state UE, în special din Europa baltică și de est, au criticat relația strânsă a lui Orbán cu Putin. Deși premierul a votat în mod constant cu restul UE pentru sancțiuni, el s-a abținut să atace Rusia la fel de dur ca alți lideri occidentali.

Orbán, care a fost la Berlin pentru discuții cu Olaf Scholz, cancelarul german, a descris politica de sancțiuni a Comisiei UE ca fiind „dezastruoasă”, spunând că acestea sunt implementate într-un mod care „dăunează intereselor europene”.

El a spus că sancțiunile împotriva energiei rusești au condus la creșterea prețurilor la petrol și gaze, crescând veniturile Kremlinului. „Dacă le-am fi implementat corect, prețurile nu ar fi atât de mari în acest moment”, a spus el. „În problema energiei, noi suntem pitici, iar rușii sunt giganți. Un pitic sancționează un gigant și suntem cu toții uimiți când piticul moare.”

Orbán a respins sugestiile că ar fi mai mult de partea Rusiei în război decât de cea a Ucrainei, declarând că invazia Rusiei a fost un „act de agresiune” și o încălcare clară a dreptului internațional.

Dar el a spus că comunitatea internațională nu a reușit să „izoleze” conflictul, așa cum a reușit să facă în 2014, când Rusia a invadat și a anexat Crimeea – o realizare pe care a atribuit-o aptitudinilor politice ale fostului cancelar german Angela Merkel, descriindu-i diplomația la timpul respectiv ca o „lovitură de maestru”.

Întrebat dacă Merkel ar fi putut împiedica războiul Rusiei cu Ucraina dacă ea era încă cancelar, el a răspuns: „sigur”.

Orbán a sugerat că SUA au devenit parte a războiului furnizând bani și arme Kievului, iar războiul va continua atâta timp cât Ucraina va continua să primească sprijin american. Din acest motiv, ar putea fi oprită doar prin negocieri directe între Rusia și SUA, mai degrabă decât între Rusia și Ucraina.
„Numai americanii pot pune capăt acestui război”, a spus el.

Laudele lui pentru Trump nu sunt noi. Orbán și cei mai apropiați consilieri ai săi au sugerat adesea că speră ca partidul republican să revină la putere.

„Politica americană ar putea fi foarte diferită foarte curând, iar pentru ei Ungaria este un model”, a declarat Balázs Orbán, consilierul politic șef al premierului, într-un interviu recent. „Ungaria nu mai este un paria pentru dreapta americană și punem pariuri pe performanța lor bună la alegerile de la mijlocul mandatului și în 2024”, a spus el pentru Financial Times.

În august, premierul ungar a ținut un discurs la Conferința de acțiune politică conservatoare din Texas, cea mai influentă adunare a dreptei americane. Orbán le-a cerut atunci delegaților americani „să-și unească forțele”. . . "pentru că noi, ungurii, știm să-i învingem pe dușmanii libertății pe câmpul de luptă politic”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră