Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump în Florida: „Vino înapoi și adu-ne pacea, domnule președinte!”

09 Mar 2024
Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump în Florida:  „Vino înapoi și adu-ne pacea, domnule președinte!”

Premierul ungar Viktor Orban i-a urat succes aliatului său de multă vreme, Donald Trump, la alegerile prezidențiale din SUA, în urma unei întâlniri vineri cu omul de afaceri din Florida. „Avem nevoie de lideri respectați din lume care pot aduce pacea. El este unul dintre ei. Vino înapoi și adu-ne pacea, domnule președinte! " a declarat Orban pe X la finalul întâlnirii sale, scrie Le Monde.

Potrivit echipei de campanie a lui Donald Trump, cei doi au discutat „o gamă largă de probleme care afectează Ungaria și Statele Unite, inclusiv importanța critică a granițelor puternice și sigure pentru a proteja suveranitatea fiecărei națiuni” .

Actualul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, a criticat întâlnirea de vineri. „Știi cu cine se întâlnește astăzi la Mar-a-Lago? , le-a spus dl Biden susținătorilor săi în timpul unui miting de campanie. Orban din Ungaria, care a declarat direct că nu crede că democrația funcționează și că caută dictatura . » „Văd un viitor în care apărăm democrația, nu unde o slăbim”, a insistat el, democratul în vârstă de 81 de ani, care a făcut din această temă unul dintre argumentele sale de campanie împotriva lui Donald Trump.

Ungaria este singurul membru al Uniunii Europene care a menținut legături strânse cu Kremlinul, în ciuda invaziei Rusiei a Ucrainei în februarie 2022. Viktor Orban refuză să trimită orice sprijin militar Ucrainei și solicită în mod regulat încetarea focului, convins că Kievul nu poate câștiga.

După întâlnire, programul a continuat cu o cină și un concert comun, Donald Trump l-a dus pe Viktor Orbán la un spectacol, scrie Index.hu

Potrivit unei alte înregistrări, publicată tot pe X, Viktor Orbán i-a înmânat  soției fostului președinte american un buchet de flori iar Donald Trump a spus despre premierul maghiar: „Nimeni nu este mai bun, mai inteligent sau un lider mai bun decât Viktor Orbán... Nu este o figură controversată pentru că el spune că va fi așa și atât... El e șeful”.

Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, a declarat anterior că părțile vor căuta, în primul rând, răspunsul la modul de restabilire a păcii în Europa și, în al doilea rând, cum să readucă relațiile bilaterale maghio-americane la „apogeul în care au fost aceste relații bilaterale în timpul primei președinții a lui Trump."

Potrivit Júlia Lakatos, directorul internațional al Centrului de analiză a politicilor de capitaluri proprii din Ungaria, este obișnuit ca politicienii să caute compania altor politicieni apropiați din punct de vedere ideologic și de succes în perioada campaniei.

„Din punct de vedere maghiar, evident că dă legitimitate experimentului politic al lui Viktor Orbán că acesta își întâlnește cel mai cunoscut și cel mai puternic prieten de principiu la nivel internațional. Prim-ministrul maghiar a făcut practic un sport să se alăture lui Trump de la început, probabil, din cauza propriei experiențe, a văzut ceva în nevoile electoratului american pe care poatenici republicanii nu l-au făcut. E un joc de noroc, dar până acum i-a funcționat. El face la fel acum, fie doar pentru că o Americă condusă de Trump ar fi cu siguranță mai benefică pentru el din punct de vedere politic”, a apreciat Júlia Lakatos.

Din punctul de vedere al Fidesz, este mai benefic dacă Donald Trump câștigă, pentru că politica lor va fi confirmată la nivel internațional și legitimitatea lor va crește. [...] Administrația lui Trump se bazează pe logica că fiecare este forja propriului succes, într-un astfel de mediu este mai bine să atacăm o țară expusă precum Ungaria, care se află într-o regiune intermediară geopolitic

- a adăugat directorul internațional al Centrului de Analiză a Politicii.

Și în Ungaria, „oaspeții vedete” străini sunt adesea invitați la evenimente de campanie, care pot crește popularitatea partidului cu sprijinul lor. Actuala întâlnire este, de asemenea, un caz atât de simbolic, care vine la un moment bun pentru ambele părți. Acest lucru poate părea surprinzător, din moment ce există un decalaj extrem de mare între un fost președinte american și un prim-ministru ungar în ceea ce privește influența lor, totuși trebuie să vedem că nu numai Viktor Orbán este cel care beneficiază de pe urma negocierii cu Donald. Atu

Alte stiri din Externe

Ultima oră