UPDATE: Patru vămi de la frontiera Greciei cu Bulgaria, blocate. Situaţia din Macedonia

21 Feb 2016 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE: Patru vămi de la frontiera Greciei cu Bulgaria, blocate. Situaţia din Macedonia

Autorităţile macedonene au anunţat că Serbia a făcut acelaşi lucru la frontiera sa de sud, cu Macedonia, conform mediafax.ro.

Poliţia macedoneană a început să restricţioneze afluxul migranţilor la frontiera macedoneano-greacă sâmbătă, când a început să efectueze percheziţii corporale şi să ceară prezentarea paşaoartelor. Anterior, autorităţile macedonene au acceptat documente din partea poliţiei elene care atestau că o persoană a fost înregistrată.

Acest lucru au condus la creşterea numărului migranţilor care aşteaptă de partea greacă a frontierei. Aproximativ 800 de persoane erau blocate duminică la frontieră, iar alte aproximativ 2.700 de persoane aşteptau în apropiere, la bordul a 55 de autobuze, a anunţat poliţia greacă.

Începând de sâmbătă dimineaţa şi până duminică dimineaţa, la ora locală 6.00 (6.00, ora României), doar 310 migranţi primiseră permisiunea să treacă în Macedonia, potrivit aceleiaşi surse.

******************

Ministerul român al Afacerilor Externe anunţă că în patru vămi de la graniţa Greciei cu Bulgaria sunt  blocaje rutiere şi frontaliere pe ambele sensuri, pe durată nedeterminată. Este vorba despre vămile Promachonas, Exohis, Nymfea şi Ormenio.

Conform ministrului bulgar al transporturilor, Ivaylo Moskovski, la graniţă sunt mii de camioane blocate, aşteptând la coadă în punctele de trecere a frontierei.

„Dreptul fundamental la libera circulatie a persoanelor si bunurilor in UE este incalcata in numele Greciei”, a spus Moskovski, conform hotnews.ro. Parlamentul bulgar a adoptat, cu unanimitate de voturi, o declaratie prin care cere Comisiei Europene sa demareze procedura de infrigement impotriva Greciei.

Autoritatile bulgare au recomandat ieri turistilor evitarea traversarii tuturor punctelor de frontiera cu Grecia si utilizarea rutelor alternative prin Macedonia, precizand ca prin punctele de frontiera Kulata - Promahonas, Ilinden - Exochi, Kapitan Petko Voievoda - Ormenion, Zlatograd - Thermes,-Ivailovgrad - Ciprinos si Makaza-Nimfea, nu se permite trecerea niciunui tip de autovehicul.

O recomandare similară a fost făcută şi de MAE român. "Având în vedere că situaţia blocajelor de trafic este în permanentă schimbare, se recomandă persoanelor interesate de tranzitarea teritoriului Greciei să verifice individual situaţia pe fiecare rută de călătorie", a avertizat sâmbătă MAE.

Alte stiri din Externe

Ultima oră