Valul de emigranți este o invazie organizată, consideră președintele ceh Milos Zeman

26 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
Valul de emigranți este o invazie organizată, consideră președintele ceh Milos Zeman

Am profunda convingere că noi facem față unei invazii organizate și nu unei mișcări spontane a refugiaților, a declarat președintele Zeman, ales la conducerea țării la începutul lui 2013.
Potrivit acestuia, compasiunea este posibilă în privința refugiaților bătrâni, bolnavilor și copiilor, dar nu în privința tinerilor bărbați care ar trebui, estimează acesta, să se bată pentru libertatea țării lor. O mare majoritate a emigranților ilegali sunt tineri sănătoși și celibatari. Mă întreb de ce acești bărbați nu iau armele pentru a merge să se lupte pentru libertatea țării lor contra Statului islamic, a spus președintele ceh.

În opinia acestuia, fuga lor întărește în mod obiectiv Statul islamic. Președintele Zeman a evocat, în acest context, exemplul cehilor care au părăsit țara sub ocupația nazistă (1939-1945 cu scopul de a se bate pentru libertatea țării lor și nu pentru a primi alocații sociale în Marea Britanie.

Pe de altă parte, premierul ceh, Bohuslav Sobotka, a criticat discursul președintelui, estimând că acesta persistă în prejudecți și obiceiul de a simplifica lucrurile.

Cunoscut pentru declarațiile sale controversate, președintele ceh, în vârstă de 71 de ani, a participat la jumătatea lunii noiembrie la o adunare anti-emigranți și anti-islam, organizată la Praga de o mișcare xenofobă, în compania politicienilor de extremă dreaptă și de o unitate paramilitară. Aproximativ 70% dintre cehi se opun intrării emigranților și refugiaților în țara lor, potrivit unui recent sondaj

Alte stiri din Externe

Ultima oră