Va sprijini Biden atacurile Ucrainei asupra Rusiei?

13 Apr 2024
Va sprijini Biden atacurile Ucrainei asupra Rusiei?

Comentatorul politic britanic Owen Matthews scrie în The Spectator că Ucraina se află într-o situație disperată si ca victoria rusă se poate întâmpla fără o ofensivă majoră. În opinia sa, o mare parte din responsabilitate revine Statelor Unite: Washingtonul, temându-se de o escaladare, a acționat foarte precaut și acum a încetat complet să ajute din cauza diviziunii în Congres. El mai notează că NATO și-a dat deja seama de imposibilitatea unei victorii pentru Kiev si că țările alianței încearcă acum să creeze condiții de negociere cel puțin relativ acceptabile.

Anul trecut la această dată Volodymyr Zelensky făcea tururi prin capitalele vestice, cerând arme și bani pentru a lansa o ofensivă decisivă de vară. NATO a furnizat în cele din urmă tancuri Leopard și Challenger, vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, obuziere M777, artilerie cu rachete Himars și apărare antiaeriană Patriot - dar prea puțin, prea târziu. Ofensiva mult lăudată nu a mers în ciuda unei revolte a Grupului Wagner și a dezordinei larg răspândite în armata rusă. În schimb, Soledar, Bakhmut și Avdiivka au fost capturate. Astăzi, atacurile cu rachete rusești se intensifică, nu se retrag. În martie, Rusia a lovit Ucraina cu 264 de rachete și 515 drone. Un bombardament necruțător al Harkovului face ca cel de-al doilea oraș al Ucrainei să fie de nelocuit.

Ca răspuns, cea mai de succes strategie a Kievului până în prezent a fost utilizarea sa ingenioasă a dronelor cu rază lungă de acțiune fabricate din Ucraina pentru a lovi rafinăriile de petrol, uzinele de lichefiere a gazelor, aerodromurile militare, fabricile de arme și depozitele de benzină din adâncul Rusiei. Aceste atacuri zilnice devin din ce în ce mai îndrăznețe și mai sofisticate, de la o dronă muzicală care a difuzat muzică germană – în stilul Apocalypse Now – în timp ce își atingea ținta, până la un avion Cessna convertit fără pilot, susținut cu explozibili, care a lovit o fabrică de drone Shahed în Tatarstan, la 750 de mile de Ucraina.

Institutul pentru Studiul Războiului din Washington a declarat că atacurile reprezintă „o inflexiune semnificativă a capacității demonstrate a Ucrainei de a efectua lovituri la distanță lungă în spatele Rusiei”. Și strategia dăunează Rusiei: 15 din cele 30 de rafinării de petrol au fost distruse din ianuarie, eliminând 10 până la 14% din capacitatea rafinăriei, crescând prețurile la pompe și determinând Kremlinul să impună restricții asupra exporturilor de benzină din martie până în Septembrie. Moscova și alte ținte majore ale câmpului de luptă sunt protejate de sisteme de apărare aeriană, dar țara nu poate apăra fiecare instalație de pe teritoriul său vast; dimensiunea sa este vulnerabilitatea sa.

Dar, periculos pentru Ucraina, succesul și frecvența atacurilor sale în interiorul Rusiei au atras critici din partea aliaților. Administrația lui Joe Biden s-a distanțat de Kiev din cauza atacurilor. „Politica noastră a fost încă din prima zi să facem tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse”, a declarat Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, săptămâna trecută. „În același timp, nu am sprijinit și nici nu am permis loviturile Ucrainei în afara teritoriului său”.

Blinken nu a condamnat Ucraina; SUA ar putea probabil să pună capăt loviturilor dacă ar vrea cu adevărat. Cuvintele sale, totuși, semnalează că Casa Albă este alarmată – și dorește să comunice Kremlinului că Kievul, nu Washingtonul, este forța motrice din spatele loviturilor profunde. Guvernul german a anunțat luna trecută că nu va trimite în Ucraina rachete de croazieră Taurus (care au o rază de acțiune efectivă de peste 300 de mile) de teama că vor fi folosite pentru a lovi ținte rusești.

Dintre toți aliații Ucrainei, doar Emmanuel Macron a ridicat vocea, refuzând să excludă desfășurarea de trupe franceze și amintindu-i lui Vladimir Putin că și NATO are arme nucleare. Ministrul francez al Apărării a declarat săptămâna aceasta că nu este în „interesul” Occidentului să continue să vorbească cu Kremlinul după un apel telefonic rar și frustrant cu omologul său rus. În timpul apelului, Serghei Șoigu a răspuns unei oferte franceze de cooperare în materie de securitate privind teroarea islamistă cu o serie de teorii ale conspirației despre recentul atac la Crocus, care a provocat moartea a cel puțin 144 de moscoviți. David Cameron, deși mai puțin direct decât Macron, a călătorit în America săptămâna aceasta într-o încercare bine intenționată, dar probabil condamnată, de a-l convinge pe Donald Trump să-și inverseze opoziția față de ajutorul ucrainean.

Un motiv pentru ezitarea Statelor Unite se întoarce la începutul conflictului. Când generalul Mark Milley, președintele șefilor de stat major comun, a informat pentru prima dată echipa de securitate a lui Biden despre o posibilă invazie rusă în octombrie 2021, el a stabilit prioritățile cheie ale Americii. Numărul unu a fost cum să sprijinim și să apărăm Ucraina „fără a introduce SUA într-un război cinetic cu Rusia”. Mai multe linii roșii despre care Kremlinul a pretins că ar fi considerate un act de război împotriva Rusiei (livrarea avioanelor MiG, a tancurilor de luptă principale și a artileriei de rachete ATACMS în Ucraina) au fost ignorate. Cu toate acestea, rămâne o linie pe care SUA nu sunt dispuse să o depășească – sprijinirea directă a atacurilor ucrainene pe teritoriul Rusiei.

Potrivit lui Michael McCaul, șeful republican al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei și (spre deosebire de mulți dintre membrii partidului său) un susținător al ajutorului militar pentru Ucraina, mai multe personalități de rang înalt din administrația lui Biden sunt mai speriate de o escaladare nucleară decât erau la începutul război. „Nu Blinken” este cel speriat, a spus McCaul săptămâna trecută. „Am fost cu el imediat după invazie – era pregătit pentru intrarea MiG-urilor. Nu este el. În opinia mea, este [Consilierul pentru securitate națională] Jake Sullivan și Casa Albă. Jake este prea precaut. Este foarte timid. Și a acceptat ideea că, dacă dăm [Ucrainei] prea mult, atunci Rusia va folosi o arma nucleară tactică asupra noastră.

Există o logică politică egoistă în această precauție. În ceea ce promite a fi un an electoral turbulent, iar ajutorul militar acordat Ucrainei este o problemă partizană în Congres, ultimul lucru de care are nevoie lui Biden este o bătălie între Rusia și NATO. Dacă loviturile ucrainene dăunează grav infrastructurii de export de petrol și gaze a Rusiei, aceasta va duce la creșterea prețurilor globale la energie – ceea ce îl va dăuna politic lui Biden și va turna bani în cuferele Iranului și Rusiei. Dar, lăsând la o parte considerentele politice interne ale SUA, există și semne că starea de spirit de la Kremlin devine din ce în ce mai febrilă și irațională – și, prin urmare, mai periculoasă.

În urma atacului de la Crocus City, curtenii de rang înalt de la Kremlin și Putin însuși au început, pentru prima dată, să vorbească direct despre implicarea Occidentului în teroarea anti-rusa și au acuzat Washingtonul că a purtat un război pentru a anihila Rusia. Dmitri Medvedev, fostul președinte și actualul vicepreședinte al consiliului de securitate, a susținut că „adevărații angajatori ai atacatorilor sunt banderoviții [ultranaționaliștii] ucraineni. Iar complicii la această crimă sunteți cu toții, Biden, Macron, Sunak, Scholz și alți slujitori. Suspecții de terorism bătuți, între timp, au mărturisit la televizor că planul de a se îndrepta la Kiev după atac.

Nervozitatea în creștere a lui Sullivan nu este irațională; și este împărtășită de alte servicii de informații occidentale. „Nu cred că vorbim despre [Kremlinul] să devină complet Dr Strangelove”, spune un ofițer superior de informații din Marea Britanie, care îi informează în mod regulat pe Rishi Sunak. „Dar vedem o detașare tot mai mare de realitate, care este foarte îngrijorătoare”.

Combinația dintre blocajul partizanilor de la Washington și o frică mai largă a vestului de escaladare lasă Ucraina într-un loc disperat. Verbal, NATO susține că rămâne angajată în sprijinirea Kievului. Dar, având în vedere că proviziile europene de obuze de artilerie și muniție de apărare antirachetă sunt foarte scăzute, iar partea leului din ajutorul SUA a stagnat, un astfel de sprijin sună din ce în ce mai gol.

„Un [scenariu] este că aliații NATO sunt capabili să mobilizeze mai mult sprijin și că Ucraina este capabilă să recâștige mai mult teritoriu”, a declarat recent secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Celălalt scenariu este că nu suntem capabili să facem acest lucru și există o amenințare reală că Rusia va captura și mai multe teritorii și ne vom afla într-o poziție și mai periculoasă”. Este clar care este rezultatul pe care Stoltenberg crede că este mai probabil. „La sfârșitul zilei”, a adăugat el, „trebuie să fie Ucraina cea care decide ce fel de compromisuri sunt dispuse să facă, trebuie să le dăm posibilitatea să fie într-o poziție în care să obțină de fapt un rezultat acceptabil în jurul masa de negocieri.'

Analiștii militari NATO au informat că nu cred că Rusia are forța sau resursele necesare pentru a organiza o ofensivă terestră majoră. Dar același lucru este valabil și pentru Ucraina. Zelensky a redus recent vârsta minimă de recrutare a țării de la 27 la 25 de ani. Cu toate acestea, generalul Oleksandr Syrsky, noul șef militar al Ucrainei, a spus că ideea predecesorului său de 500.000 de noi soldați nu este viabilă. Legislația pentru a lărgi parametrii cine poate fi recrutat a fost tăiată în bucăți de parlamentari. Videoclipurile de pe rețelele de socializare ucrainene arată sechestrari brutale în stilul unei bande de presă ale tinerilor de pe străzi, care se termină uneori cu recruții salvați de trecători. Mobilizarea devine punctul central al nemulțumirii politice.

Există, de asemenea, o întrebare cu privire la ce arme are nevoie Ucraina. Lista de cumpărături a lui Zelensky din 2023 includea avioane de luptă F-16. Dar, având în vedere că principalul vector al războiului se transformă la lovituri cu rachete și drone cu rază lungă de acțiune, nu este clar cât de eficiente vor fi cele zece F-16 atunci când vor deveni operaționale în această vară.

Planul lui Putin pare să fie să lovească fără milă orașele Ucrainei și apoi să avanseze pe teren. Rachetele de croazieră și rachetele balistice hipersonice Kinzhal au luat rute giratorii către țintele lor, evitând bateriile defensive. Însă miniștrilor lui Putin s-au filmat facând tururi la fabrici care produc noi bombe cu alunecare masivă, FAB-1500 și FAB-3000 (numerele indică kilogramele) care se ghidează către ținte folosind aripi rudimentare și computere de geolocalizare la bord. Între februarie 2022 și ianuarie anul acesta, Rusia a deteriorat sau distrus infrastructura energetică ucraineană de aproximativ 9 miliarde de dolari, iar amploarea pagubelor este în creștere. Rețeaua de electricitate din Harkov a fost demolată. Dacă forțele sale nu pot lua orașul, Putin pare hotărât să-l distrugă, așa cum a făcut cu Mariupol, Severodonețk și Bakhmut, bătându-si în joc afirmațiile sale anterioare conform cărora el vede populația de limbă rusă din Harkov ca fiind compatrioți.

Loviturile cu drone cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei dăunează mașinii de război rusești. În timp, este probabil că vor reuși să distrugă podul care leagă teritoriul Krasnodar de peninsula Crimeea anexată. Dar încă nu există niciun semn că Kievul este aproape de a distruge capacitățile ofensive ale Moscovei.

Tacticile rusești de bombardamente grele alternate cu atacuri umane îi livrează încet teritoriu lui Putin, chiar dacă o ofensivă majoră este exclusă. Asta înseamnă că Rusia are foarte puține stimulente să înghețe conflictul. Economia Rusiei, departe de a fi paralizată de sancțiunile occidentale, se pregătește să crească, datorită cheltuielilor militare masive ale statului și vânzărilor de petrol și gaze către China și India. „China susține economia de război a Rusiei, furnizând piese cheie industriei de apărare”, a spus Stoltenberg. „În schimb, Moscova își ipotecă viitorul Beijingului”.

Când în cele din urmă vor începe discuțiile, este probabil ca Rusia să insiste asupra acelorași aranjamente pe care le-a cerut la Istanbul în aprilie 2022: o Ucraina neutră, plus teritoriile deja ocupate și orice vor reuși să ocupe după aceea. Trump le-a spus asociaților de top că intenționează să pună capăt războiului „făcând presiuni pe Ucraina să renunțe la un anumit teritoriu”.

Scopul lui Putin este să manevreze pentru un avantaj militar maxim pentru a încheia războiul în propriile sale condiții, la ceva timp după alegerile din SUA. Dacă va reuși, va fi pentru că Washingtonul nu a avut hotărârea sau voința să-l înfrunte.

Owen Matthews scrie despre Rusia pentru The Spectator și este autorul cărții Overreach: The Inside Story of Putin's War Against Ukraine.

Alte stiri din Externe

Ultima oră