Ursula von der Leyen acuzată că a impus un coleg de partid într-o funcție de „consilier” plătit cu 20.000 de euro pe lună

09 Apr 2024
Ursula von der Leyen acuzată că a impus un coleg de partid într-o funcție de „consilier” plătit cu 20.000 de euro pe lună

Prin impunerea numirii deputatului partidului său Markus Pieper într-o funcție de „consilier” plătit cu 20.000 de euro pe lună, deși nu este cel mai calificat pentru post, președintele german al Comisiei stârnește revolta unuia dintre comisarii săi și a mai multor  grupuri din Parlament, scrie Libération

Ursula von der Leyen, care urmărește un nou mandat de cinci ani în fruntea Comisiei a impus cu forța crearea unui post plătit mai mult de 20.000 de euro pe lună pentru un contract de patru ani reînnoit pe doi ani (adică un cost bugetar total de 1,44 milioane de euro) pentru a plasa unul dintre protejații săi, un german din partidul ei, CDU.

Nu este prima dată când președintele Comisiei își plasează prietenii, în special germani, la toate nivelurile administrației comunitare, dar este prima dată când mai mulți comisari puși sub autoritatea ei se revoltă, scrie Politico

Afacerea a început pe 31 ianuarie când un comunicat de presă al Comisiei a anunțat că colegiul de douăzeci și șapte de comisari l-a numit pe germanul Markus Pieper, în vârstă de 60 de ani, „reprezentant al UE pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri)” și, se precizează, „va raporta direct președintelui Ursula von der Leyen”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns marți la acuzațiile de favoritism din partea echipei sale de vârf, în condițiile în care o luptă politică se declanșează înaintea alegerilor europene, scrie Politico

Discuția a început atunci când Comisia i-a acordat rolul bine plătit de reprezentant pentru întreprinderile mici și mijlocii parlamentarului european Markus Pieper, care aparține aceluiași partid conservator german ca von der Leyen, în ciuda faptului că alți doi candidați selectați pentru postul, ambele femei, ar fi primit scoruri mai mari la teste în timpul procesului de selecție.

În semn că politica începe să pătrundă în operațiunile executivului de la Bruxelles înaintea votului UE din 6-9 iunie, patru comisari de rang înalt au făcut presiuni pe von der Leyen pentru răspunsuri cu privire la transparența numirii.

„Toate procesele sunt clare, curate și transparente, motiv pentru care reprezentantul IMM-urilor are o poziție puternică”, a spus sefa Comisieiatunci când a fost întrebată la Berlin despre numirea controversată.

Într-o scrisoare din 8 aprilie, șeful de buget al Comisiei Europene, Johannes Hahn, a încercat și el să abordeze preocupările exprimate de alți patru comisari cu privire la numirea unui reprezentant european pentru întreprinderile mici și mijlocii.

"Toți cei trei candidați selectați au fost intervievați și considerați în general calificați pentru post. După cum știți bine, echilibrul de gen și geografic sunt considerații de politică generală, dar nu înlocuiesc meritul ca criteriu principal", a spus Hahn într-o scrisoare din 8 aprilie. El a apărat numirea lui Pieper din partea creștin-democraților germani ai lui von der Leyen, spunând că a respectat regulile și „practica stabilită”.

Pieper a fost ales cel mai bun candidat „pe baza experienței sale vaste și a experienței sale în domeniul IMM-urilor”, iar selecția a avut loc „în marja obișnuită de discreție pentru astfel de numiri de seniori”, a scris Hahn.

Dar, ca răspuns la încercările șefului Comisiei de a depăși controversa, cei patru comisari care conduc rebeliunea internă — vicepreședintele Comisiei Europene Josep Borrell și comisarii Nicolas Schmit, Paolo Gentiloni și Thierry Breton — au declarat că scrisoarea lui Hahn nu răspunde preocupărilor lor anterioare cu privire la transparență. și imparțialitate.

„Este esențial ca răspunsul să acopere pe deplin toate problemele ridicate de membrii Parlamentului European”, au scris cei patru comisari în scrisoare, solicitând din nou un schimb pe această temă „foarte curând”. Comisarii se întâlnesc pentru o întâlnire săptămânală a colegiului miercuri.

Lupte în Comisie

Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat marți presei că „Președintele este foarte bucuros că Colegiul va discuta acest lucru mâine pentru a discuta despre procedurile de numire a funcționarilor la nivel înalt”. 

Nivelul superior al Comisiei se străduiește să tragă o linie sub cea mai gravă rebeliune internă cu care von der Leyen s-a confruntat de când a devenit pentru prima dată șefă a puterii executive a UE în 2019.

Având în vedere alegerile la nivel european la mai puțin de trei luni, von der Leyen este considerată câștigatoare a încă unui mandat de cinci ani la șefia Comisiei, după ce a fost numită „candidat principal” de către Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, cea mai mare grupare politică din Parlamentul European.

Dar provocarea deschisă săptămâna trecută de comisarul francez pentru industrie Thierry Breton, comisarul italian pentru economie Paolo Gentiloni, comisarul luxemburghez pentru locuri de muncă Nicolas Schmit și diplomatul UE de top Josep Borrell – toți rivali politici ai partidului de centru-dreapta UE al lui von der Leyen – sugerează că opoziția al doilea mandat ar putea fi mai puternica decât se aștepta în taberele liberale și social-democrate ale Europei.

În timp ce secretarul general al Partidului Socialiștilor Europeni a declarat pentru POLITICO că provocarea celor patru comisari nu a fost o „mișcare de campanie”, aceasta a fost totuși semnată de candidatul principal al taberei social-democraților, Nicolas Schmit și de alți doi socialiști de top, precum și de Breton, un liberal apropiat președintelui francez Emmanuel Macron. Liderul francez încă nu a susținut -o pe von der Leyen pentru un al doilea mandat la Bruxelles.

Parlamentul European intenționează să voteze joi un amendament pentru anularea numirii lui Markus Pieper .

99 probleme

Așa-numita afacere „Piepergate” se adaugă la o listă din ce în ce mai mare de probleme potențiale pentru von der Leyen în timp ce ea își caută un al doilea mandat. Vine la doar câteva zile după ce POLITICO a dezvăluit că Parchetul European a deschis o anchetă cu privire la utilizarea mesajelor text SMS pentru a negocia contracte majore de cumpărare a vaccinurilor în timpul pandemiei de Covid-19.

Anchetatorii EPPO o investighează acum pe von der Leyen pentru „imixtiune în funcția publică, distrugerea SMS-urilor, corupție și conflict de interese”, potrivit documentelor legale văzute de POLITICO și de un purtător de cuvânt al parchetului din Liège. 

Ancheta se concentrează pe un presupus schimb de mesaje text între von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare celui mai mare acord al UE privind vaccinurile, în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro, în apogeul pandemiei de Covid-19, într-o afacere numită „Pfizergate”.

New York Times, care a dezvăluit pentru prima dată  că schimbul a avut loc în timp ce cei doi lideri au dezvăluit termenii acordului, a lansat un proces paralel împotriva Comisiei, după ce aceasta a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor în urma unei cereri de acces la documente.

Von der Leyen s-a confruntat, de asemenea, cu critici pentru gestionarea ei a unei călătorii în Israel la scurt timp după atacurile din 7 octombrie, despre care Borrell și alți oficiali înalți ai UE au declarat că i-au depășit autoritatea ca șef al executivului UE, deoarece au spus că nu a consultat capitalele UE inainte de a pleca. La acea vreme, biroul președintelui fusese nevoit să răspundă printr-o scrisoare la o petiție semnată de zeci de oficiali UE care criticau decizia ei de a călători în Israel.

Președintele Comisiei a căutat până acum să se agațe de avantajele funcției, evitând amestecul politicii de zi cu zi. În ciuda faptului că a câștigat nominalizarea PPE pe 7 martie, ea și-a dezvăluit echipa de campanie abia la începutul acestei săptămâni, iar un discurs menit să marcheze lansarea oficială a campaniei sale, pe care a ținut-o la Atena weekendul trecut, nu a reușit să obțină o acoperire semnificativă.

Și totuși, scrisoarea de respingere a lui Hahn și a lui von der Leyen nu a răspuns preocupărilor de bază legate de numire, a scris cvartetul de comisari critici în scrisoarea lor de luni.

„De asemenea, credem că se justifică o discuție mai largă cu privire la transparența și colegialitatea procesului din jurul numirilor la nivel înalt în Comisie”, au mai adăugat aceștia, depășind problema numirii lui Pieper.

Scrisoarea lui Hahn se termină cu: „Domnul Pieper și-a semnat contractul de muncă la 31 martie și este de așteptat să preia funcția pe 16 aprilie 2024”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră