Obama: Stare de urgență în Florida, peste 2 milioane de americani evacuați din calea lui Matthew (LIVE WEBCAM)

06 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Obama: Stare de urgență în Florida, peste 2 milioane de americani evacuați din calea lui Matthew (LIVE WEBCAM)

Uraganul, așteptat în Florida în noaptea de joi spre vineri, potrivit centrului american pentru supravegherea urganelor (NHC), este de nivelul 4 din 5. Este cel mai puternic uragan care afectează această zonă în ultimele decenii, potrivit NHC.

Un plan de urgență federal a fost declanșat pentru Florida, ceea ce permite mobilizarea mai multor resurse, a anunțat președintele Obama.

Nu faceți surf, nu mergeți pe plajă pentru că puteți să muriți, a avertizat guvernatorul statului Florida, Rick Scott, pe un tron tranșant. Timpul ne presează, a subliniat acesta cu scopul de a-i convinge pe locuitori să se refugieze în adăposturi sigure, deoarece vântul ar putea să bată cu până la 240 km pe oră.

El a mai anunțat că au fost activați suplimentar o mie de membri din Garda națională și 3.500 de militari sunt pregătiți să ajute la evacuări și la amenajarea de adăposturi. 

Guvernatorul s-a adresat locuitorilor și i-a rugat să nu aștepte până în ultimul minut, deoarece există riscul formării de ambuteiaje și a crizei de carburanți. 

În statul Carolina, afectată anul trecut de inundații puternice, peste un milion de persoane din zona coastei au primit ordin să se refugieze încă de miercuri. Aproximativ 6.000 de recruți din Marină au fost, de asemenea, evacuați. 

În Georgia, șase comitate au primit ordin de evacuare. 

Candidații la Casa Albă, Hillary Clinton și Donald Trump, au făcut apel la populație să respecte recomandările autorităților de evacuare.

Totuși unii cetățeni nu sunt dispuși să-și părăsească locuințele. Judy Ruscino, 74 de ani, spunea că ea și soțul ei sunt la adăpost în garajul lor de la Daytona Beach: nu va fi plăcut, dar avem nisip, am cumpărat alimente și ușa garajului este protejată de furtuni, povestea aceasta.

Plajele și orașele din Florida frecventate de turiști, în această perioadă, sunt pustii, în timp ce rafturile unor supermakerturi s-au golit de sticlele de apă și cutiile de conserve. 

 

Urmăriţi AICI mai multe camere de luat vederi unde poate fi observat uraganul Matthew.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră