Exodul creierelor: Ungaria vrea să-şi plătească tinerii să revină şi să rămână în ţară

03 Iul 2015
Exodul creierelor: Ungaria vrea să-şi plătească tinerii să revină şi să rămână în ţară
Guvernul de la Budapesta este atât de îngrijorat de numărul tinerilor care vor să părăsească Ungaria, încât vrea să-i readucă gratis pe cei plecaţi şi să-i plătească să rămână în ţară, scrie time.com.

“Tineri, veniţi acasă!” este noul program prin care se doreşte convingerea ungurilor care trăiesc în străinătate să se întoarcă în ţara lor. La 28 iunie, Guvernul ungar a organizat la Londra o acţiune în cadrul căreia a promovat programul prin care oferă gratuitate la zborul de întoarcere în ţară, acordarea a 350 de euro lunar timp de un an şi posibilitatea de a avea un job în apropiere de familie, scrie Hungary Today.

Szabolcs Pakozdi, directorul Agenţiei ungare de ocupare a forţei de muncă, a precizat că participanţii la acest program nu vor fi obligaţi să muncească în ţară pentru  o anumită perioadă de timp..

Conform Oficiului ungar de statistică, 31.500 de unguri au părăsit ţara în 2014, cu 46% mai mult decît în 2013. În total, se estimează că 350.000 de unguri lucrează în străinătate, majoritatea fiind tineri necăsătoriţi. Mulţi susţin că nu se pot adapta la schimbarea politică abruptă de dreapta a premierului Viktor Orban. 

În replică, un fost artist de stradă, Gergo Kovacs, a lansat cu succes o campanie de strângere de fonduri în această săptămână pentru a instala postere enorme în toată ungaria. “Dacă vii în Ungaria, poţia duce, te rog, şi un prim-ministru sănătos?”, scrie pe unul dintre aceste postere.

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră