Un turist thailandez, printre morții de la Strasbourg. MAE român nu are informații despre eventuale victime de origine română

12 Dec 2018 | scris de M.C.
Un turist thailandez, printre morții de la Strasbourg. MAE român nu are informații despre eventuale victime de origine română

Un turist thailandez se află printre persoanele decedate în atacul armat comis marţi seară la Strasbourg (estul Franţei), a anunţat miercuri un oficial guvernamental thailandez, transmite dpa, preluată de agerpres.ro.

Anupong Suebsamarn (45 de ani) se afla în vacanţă în Franţa împreună cu soţia sa, sosind chiar marţi la Strasbourg, a precizat Busadee Santipitaks, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe thailandez.

Soţia lui Anupong Suebsamarn a supravieţuit atacului şi în prezent se află în grija autorităţilor din Strasbourg, a adăugat reprezentanta diplomaţiei thailandeze.

Un bărbat în vârstă de 29 de ani, cunoscut de poliţie în legătură cu activitate infracţională fără caracter terorist (fişă S, infracţiuni de drept comun), a deschis focul de armă marţi seară, în jurul orei 20:00 (19:00 GMT), în centrul istoric al oraşului francez Strasbourg, unde se organizează tradiţional Târgul de Crăciun care atrage zeci de mii de turişti veniţi din întreaga lume.

 

Primarul oraşului Strasbourg, Roland Ries, a anunţat că Târgul de Crăciun va fi închis miercuri.

Potrivit unui bilanţ prezentat de ministrul de Interne francez Christophe Castaner miercuri la primele ore, atacul comis marţi seara la Strasbourg s-a soldat cu trei morţi şi 12 răniţi, dintre care şase în stare foarte gravă.

Rănit de o patrulă de soldaţi din cadrul Operaţiunii Santinela, autorul atacului a reuşit să fugă şi era în continuare căutat.

Atacul armat comis marţi seara la Strasbourg este al treilea incident soldat cu victime din Franţa în acest an clasificat oficial drept terorism, scrie agenţia dpa.

Procurorii francezi au spus că tratează incidentul ca pe un act de terorism. Autorităţile locale au declarat că individul se află pe o listă de supraveghere a serviciilor de securitate, care include persoane suspectate de legături extremiste.

Cu toate acestea, ministrul de Interne Christophe Castaner, într-o scurtă declaraţie făcută înainte de a zbura la Strasbourg, a spus că suspectul era cunoscut de poliţie în legătură cu infracţiuni non-teroriste.

Celelalte incidente clasificate drept atacuri teroriste datează din prima jumătate a anului.

Deputaţii europeni, blocaţi de la lăsarea serii în Parlamentului European (PE) de la Strasbourg după atacul armat care a însângerat Târgul de Crăciun al oraşului, au început să părăsească sediul PE miercuri în jurul orelor 01.00, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse.

Preşedintele Parlamentului, Antonio Tajani, a anunţat lansarea planului de evacuare în cooperare cu poliţia franceză la orele 02.00 (01.00 GMT).

La orele 03.00 (02.00 GMT), angajaţi ai PE, înalţi funcţionari şi parlamentari au fost escortaţi de poliţie în autocare şi maşini monovolum spre centrul oraşului, potrivit unui corespondent al AFP.

Parlamentul European a fost închis de primele ore ale serii după un atac armat în centrul oraşului Strasbourg, la câţiva kilometri de instituţia europeană situată în nordul oraşului.

MAE informează că până în acest moment nu sunt confirmate victime de cetăţenie română în urma atentatului de la Strasbourg şi nu au fost înregistrate solicitări de asistenţă consulară la nivelul oficiului consular.

"Consulatul General al României la Strasbourg are în atenţie incidentul petrecut marţi seara în Piaţa Kleber şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la cetăţenia şi identitatea persoanelor afectate", precizează MAE.

De asemenea, Consulatul General al României la Strasbourg monitorizează situaţia, menţine legătura cu autorităţile locale, fiind pregătit să intervină dacă situaţia o va impune.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte faptul că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon ale Consulatului General al României la Strasbourg +33 369.321.938, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al oficiului consular: +33 6.27.05.00.22. 

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a exprimat, într-un mesaj pe Twitter, solidaritatea "întregii naţiuni" cu oraşul Strasbourg unde marţi seară a avut loc un atac armat care a făcut trei morţi şi circa 10 răniţi.

"Solidaritatea întregii naţiuni pentru Strasbourg, victimele noastre şi familiile lor", a scris şeful statului după ce a prezidat o reuniune de criză la sediul Ministerului de Interne, la Paris.

UPDATE

Autorul atacului armat de marţi seara de la Târgul de Crăciun din Strasbourg (nord-estul Franţei) a fost auzit de martori strigând 'Allahu Akbar' (Allah este mare), a declarat miercuri procurorul general al Parisului, Remy Heitz, în cadrul unei conferinţe de presă la tribunalul din Strasbourg.

Suspectul, identificat de autorităţile franceze drept Cherif Chekatt, născut la Strasbourg, se afla pe o listă cu persoanele care prezintă risc pentru securitatea publică, dar avea de asemenea un istoric legat de infracţiuni fără caracter terorist.

'Patru persoane apropiate' lui Cherif Chekatt 'au fost plasate în arest preventiv marţi noaptea', a mai spus procurorul Remy Heitz.

'Ei sunt ţinuţi în continuare în arest', a precizat oficialul francez. În timp ce poliţia îl caută în continuare pe suspect, 'au fost efectuate mai multe percheziţii în noaptea de marţi spre miercuri în locuri pe care suspectul le-ar fi putut frecventa', a adăugat magistratul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră