Atac armat la Târgul de Crăciun din Strasbourg. Mai multe victime

11 Dec 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Atac armat la Târgul de Crăciun din Strasbourg. Mai multe victime Galerie foto (5)

Un schimb de focuri a avut loc marţi seară în centrul oraşului francez Strasbourg, unde este organizat Târgul de Crăciun, şi Primăria a îndemnat locuitorii "să rămână acasă". Potrivit site-ului 20minutes.fr, atacatorul ar fi fugit de la locul faptei și încă nu a fost prins.

 

"Schimb de focuri în centrul oraşului Strasbourg. Vă invităm să rămâneţi acasă în aşteptarea clarificării situaţiei", a scris pe Twitter Alain Fontanel, prim-adjunct al primarului oraşului.

”Eveniment grav în desfășurare în centrul orașului Strasbourg.

Pentru moment, vă rugăm să rămâneți acasă.

Primele mele gânduri se îndreaptă spre victime”, a scris pe Twitter Roland Ries, primarul orașului.

 

 

Potrivit 20minutes.fr, mai multe focuri de armă au fost trase la ora 19:55 pe strada Sainte Helene din centrul orașului.

O sursă polițienească a confirmat că ar fi vorba despre mai multe persoane rănite, dar potrivit mass-media franceze ar fi și persoane decedate și altele rănite în urma atacului.

UPDATE

Prefectura precizează că locuitorii din două cartiere situate în apropierea centrului, Neudorf și Parc de l'Etoile, trebuie să rămână în locuințe.

Emmanuel Foulon, purtător de cuvânt al Parlamentului European, este într-un restaurant din apropierea Pieței Kleber. El a declarat pentru RTBF că s-au auzit focuri de armă, din spatele restaurantului, dinspre Piața Kleber. ”Am primit confirmare de la securitatea Parlamentului European, care a sfătuit personalul PE să rămână la adăpost. Acest ordin ne-a fost confirmat de forțe ale Jandarmeriei, care au trecut prin fața restaurantului, cu mitraliera în mână. Atacatorul ar fi fugit, și este căutat în cartier”, a mai spus Foulon.

Președintele Republicii, Emmanuel Macron, alertat de consilierii de securitate în legătură cu situația de la Strasbourg, a anunțat parlamentarii că scurtează o recepție la Palatul Elysee, la care participau, pentru a urmări situația.

Ministerul francez de Interne face apel la populație să nu răspândească știri false.

Prioritatea o reprezintă intervenția forțelor de ordine și intervenția pentru salvarea vieților care ar fi putut fi puse în pericol, mai spune ministerul.

Postul de televiziune francez LCI susține că atacatorul ar fi un individ cunoscut forțelor de ordine, care s-ar afla în atenția acestora pentru posibile acte de terorism, dar alte surse susțin că ar fi doar un individ care are la activ mai multe infracțiuni de drept comun.

Târgul de Crăciun din Strasbourg este unul dintre cele mai frumoase din Europa, atrăgând numeroși vizitatori.

UPDATE

Potrivit cotidianului Le Figaro, două persoane și-au pierdut viața și o a treia este în stare de urgență absolută, iar alte 14 au fost rănite, dintre care 7 se află în stare gravă, informația provenind din surse polițienești și de la Prefectura Bas-Rhin. Pista teroristă este luată în calcul.

UPDATE

Fostul jurnalist român Lucian Goleanu, angajat la Parlamentul European, aflat la Strasbourg la sesiunea parlamentară, a postat pe Facebook următorul mesaj: ”Baricadați în sediul Parlamentului European de la Strasbourg. Nu știu cât va dura până ne vor lăsa afară. Suntem deja blocați de o oră.”

UPDATE

Agenția de presă franceză scrie că la ora difuzării acestei informații în cartierul în care s-ar fi ascuns atacatorul au fost înregistrate focuri de armă. 

Suspectul, un bărbat în vârstă de 29 de ani, născut la Strasbourg, ar fi urmat să fie reținut marți dimineață de la domiciliu pentru omucidere, dar nu se afla acasă, a afirmat o sursă polițienească pentru France 3. Potrivit unor informații difuzate de presa franceză, la percheziția efectuată la domiciliul suspectului ar fi fost găsite grenade.

UPDATE

Patru morți, în atacul de la Strasbourg, potrivit unui nou bilanț difuzat de postul francez de televiziune BFM TV.

Potrivit presei franceze, suspectul ar fi Cherif Chekatt, în vârstă de 29 de ani, născut în Strasbourg. Presa difuzează o fotografie în care apare suspectul.

UPDATE

Mai mulţi europarlamentari români sunt blocaţi, marţi seară, în sediul Parlamentului European din Strasbourg din cauza atacului armat. Aceştia au anunţat că li s-a transmis că nu au voie să iasă din clădire.

”Sunt blocat în clădirea PE din Strasbourg, din pricina împuşcăturilor din centrul oraşului”, a scris pe Facebook Cristian Preda.

La rândul său, Siegfried Mureşan a anunţat că sediul clădirii este închis şi ”nu intră şi nu iese nimeni”.

”Împuşcături în centrul Strasburgului. Parlamentul European a fost închis; nu intră şi nu iese nimeni. Parlamentul European este în continuare închis. Serviciile de securitate ne-au informat că atacatorul este încă în libertate”, a scris Mureşan pe Facebook.

Mai mulţi dintre europarlamentarii români au explicat că în zona în care a avut loc atentatul măsurile de securitate erau deja foarte stricte, accesul auto nefiind permis.

”Eram la reuniunea de grup, am primit alertă de atac în zona centrală a oraşului şi ni s-a comunicat că nu avem voie de părăsim clădirea. Nu funcţionează serviciile de transport în comun comun şi rămânem aici până la noi ordine, parlamentari şi personal. (...) În mod clar alerta este maximă şi ştiam de ea, de ieri de dimineaţă de la ora 6.00, că sunt măsuri speciale de secucitate pentru târgul de Crăciun, inclusiv restricţii privind accesul în zona centrală”, a declarat Victor Boştinaru, la Digi 24.

Europarlamentarii vor rămâne, cel mai probabil, în sediul clădirii Parlamentului European până la îndepărtarea pericolului.

”Sunt în Parlamentul European cu foarte mulţi colegi. Nu alături, dar ţoţi suntem în clădire. Nu putem părăsi clădirea în momentul de faţă. Alerta s-a instituit în urmă cu aproximativ două ore şi probabil măsurile de securitate nu ne vor permite să părăsim clădirea până nu se vor clarifica lucrurile în oraş”, a declarat Norica Nicolai, la Digi 24.

UPDATE

Premierul Viorica Dăncilă condamnă, într-o postare pe Twitter, atacul armat de la Strasbourg şi se declară profund întristată.

Preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker condamnă cu fermitate atacul de la Strasbourg, un oraş despre care afirmă că este prin excelenţă un simbol al păcii şi democraţiei europene.

 "Gândurile mele sunt alături de victimele atacului armat de la Strasbourg, pe care în condamn cu mare fermitate. Strasbourg este prin excelenţă un oraş al păcii şi democraţiei europene. Valori pe care le vom apăra întotdeauna. Comisia este alături de Franţa", a scris Juncker pe Twitter.

Și comisarul european Corina Crețu a scris în pagina sa de Facebook un mesaj: ”Evenimentele din Strasbourg sunt absolut tragice. Gandurile mele se indreapta catre victimele atacurilor si familiile acestora. Eu si colegii mei suntem bine. Multumesc celor care mi-au transmis gandurile lor bune”.

UPDATE

Ministerul român de Externe (MAE) transmite că până în acest moment nu sunt confirmate victime cetăţeni români în urma atacului armat de la Strasbourg şi nu au fost înregistrate solicitări de asistenţă consulară. Într-o postare pe Twitter, MAE îşi exprimă solidaritatea cu cei afectaţi de acest atac.

UPDATE

Deputaţii europeni, blocaţi de la lăsarea serii în Parlamentului European (PE) de la Strasbourg după atacul armat care a însângerat Târgul de Crăciun al oraşului, au început să părăsească sediul PE miercuri în jurul orelor 01.00, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse.

Preşedintele Parlamentului, Antonio Tajani, a anunţat lansarea planului de evacuare în cooperare cu poliţia franceză la orele 02.00 (01.00 GMT).

La orele 03.00 (02.00 GMT), angajaţi ai PE, înalţi funcţionari şi parlamentari au fost escortaţi de poliţie în autocare şi maşini monovolum spre centrul oraşului, potrivit unui corespondent al AFP.

Parlamentul European a fost închis de primele ore ale serii după un atac armat în centrul oraşului Strasbourg, la câţiva kilometri de instituţia europeană situată în nordul oraşului.

UPDATE

Atacul comis marţi seara asupra Târgului de Crăciun din Strasbourg, al cărui autor este şi acum căutat, s-a soldat cu trei morţi, opt răniţi grav şi cinci răniţi uşor, potrivit unui bilanţ actualizat, publicat de prefectură miercuri dimineaţă.

"Autorul faptelor, care avea emisă pe numele său o fişă S, este căutat intens de forţele de ordine. 350 de poliţişti şi jandarmi sunt în continuare mobilizaţi pe teren, sprijiniţi de mijloace aeriene şi de echipele Raid, BRI (Brigade de Recherche et d'Intervention) şi forţei Sentinelle", a precizat prefectura într-un comunicat.

Rănit de o patrulă de soldaţi din cadrul Operaţiunii Santinela, autorul atacului a reuşit să fugă şi era în continuare căutat.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră