Un tribunal turc întreabă experţii dacă Erdogan a fost insultat, fiind comparat cu Gollum

02 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Un tribunal turc întreabă experţii dacă Erdogan a fost insultat, fiind comparat cu Gollum

Bilgin Çiftçi a fost concediat în luna octombrie din postul de funcţionar public după ce a distrubuit imagini în care compara expresiile faciale ale lui Erdogan cu cele ale lui Gollum, scrie The Guardian. Conform cotidianului Today's Zaman, un tribunal din Aydın a amânat procesul lui Çiftçi deoarece preşedintele completului de judecată nu văzuse filmul Stăpânul Inelelor. Ca urmare, tribunalul a numit experţi care trebuie să stabilească dacă, prin comparaţia cu Gollum, Erdogan a fost insultat.

The Guardian scrie că mandatul lui Erdogan a fost marcat de presiuni asupra presei şi persecutarea multor jurnalişti locali. Ei consideră că în această perioadă a avut loc cea mai gravă reprimare a presei din istoria republicii, susţinând că preşedintele turc a fost intolerant cu ironia sau nonconformismul.

Gollum este recunoscut pentru imaginea sa grotescă. Unii uitilizatori de social-media l-au acuzat pe Erdogan că e „preţios”, cuvântul favorit al lui Gollum, când vine vorba de batjocură. Alţii au subliniat că o comparaţie mult mai bună este cea lui Erdogan cu Denethor sau Saruman, două personaje tragice din trilogia lui JRR Tolkein, subminate de propriile ambiţii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră