Un român din Marea Britanie cere să se facă dreptate. “Ori mă bagă la puşcărie, ori mă curăţă de tot”

07 Iul 2015
Un român din Marea Britanie cere să se facă dreptate. “Ori mă bagă la puşcărie, ori mă curăţă de tot”
Justitia din Marea Britanie poate trimite in spatele gratiilor un roman din cauza unui banal sms. Irinel Cudalbu a ajuns sa se razboiasca cu statul britanic, totul pornind de la un ordin de “nonmolestare” pe care sotia sa l-a obtinut in august 2014, dupa ce a facut o plangere pentru violenta domestica. Numai ca o luna mai tarziu, Cudalbu s-a mutat din Colchester la Londra si a trebuit sa elibereze apartamentul in care a locuit alaturi de cea care inca ii este sotie din punct vedere legal.

Citeste si: Abuzurile justiției din Marea Britanie. Un român poate ajunge în spatele gratiilor din cauza unui banal sms!

Citeste si"Daca nu mi se face dreptate, imi dau foc in fata tribunalului". Românul care poate ajunge în spatele gratiilor din cauza unui banal SMS

“I-am trimis un sms prin care am rugat-o sa vina si sa-si ia lucrurile. Nu am amenintat-o! Nu am jignit-o! Nimic! O luna mai tarziu, eram deja in Londra. Am fost sunat de la Politie si mi s-a spus ca sunt urmarit. Atunci m-am dus la primul politist pe care l-am intalnit pe strada, i-am aratat pasaportul si m-am predat. Am fost tot timpul cooperant din moment ce eram nevinovat. Am fost din nou inchis, am dormit o noapte acolo. Era 19 octombrie. Trei zile mai tarziu ne-am prezentat amandoi la Tribunalul Familiei, a fost o confruntare intre noi doi. Judecatoarea de acolo a admis ca ea nu are dovezi pentru ceea ce sustine, dar a mentinut ordinul de non-molestare”, povesteste romanul. Acesta a fost judecat de catre Magistrate Court si condamnat 60 de ore de munca in folosul comunitatii si plata unei amenzi in valoare de 140 de lire sterline. Instanta si-a motivat decizia ca motivul pentru care Cudalbu i-a scris un sms sotiei sale nu a fost unul rezonabil.

Maine se va judeca “apelul”. Irinel Cudalbu doreste sa-i convinga pe britanici ca nu a avut nici o intentie de a incalca ordinul de “nonmolestare” pe care il considera abuziv. “Nu accept amenda sau munca in folosul comunitatii. Ori ma baga la puscarie, ori ma curata de tot, adica sa ma scoata nevinovat. Motivul rezonabil se stabileste de la caz la caz. Nu exista o regula generala. Eu doar i-am spus sotiei mele sa vina si sa-si ia bunurile din casa. Judecatoarea care a emis ordinul a considerat ca puteam sa-i scriu doar daca era vorba despre un deces”, spune Cudalbu.

Mai mult decat atat, romanul este de parere ca ordinul a fost emis pe baza unor marturii false. “Sotia mea a spus cateva minciuni evidente, sunt doua declaratii diferite, dar judecatoarea a sustinut ca acest lucru s-a intamplat din cauza avocatilor, care s-au grabit sa intocmeasca actele. Mi s-a reprosat faptul ca au fost lucruri pe care nu mi le-am amintit, iar judecatoarea a spus despre mine ca sunt dogmatic deoarece am vorbit despre familie si copil. Dar era normal sa vorbesc despre familie si copil din moment ce ma aflam la Tribunalul Familiei. Nu puteam sa vorbesc despre despre masini. Noi dormeam in camere diferite, iar judecatoarea a crezut ca noi avem un mariaj nefericit. Nu exista nici o dovada pentru violenta domestica sau orice altceva”, sustine romanul.

Irinel Cudalbu explica si modul in care a incercat sa-si ajute sotia si eforturile pe care le-a facut pentru ca familia lor sa nu se destrame. “Eu ma invoiam de la serviciu pentru ca ea sa mearga la job-ul pe care il avea. Dar nu se ducea sa munceasca, o trimitea pe bona copilului in locul ei, iar ea se duce prin cafenele. Se dadea singura de gol pentru ca era etichetata pe Facebook de catre prietenele ei. Atunci i-am spus sa vina acasa pentru ca imi doream sa petrecem timp impreuna cu copilul nostru. Pentru acest lucru, judecatoarea a considerat ca eu o controlam. Atunci i-am spus ca este nenorocita, dar in sensul de ticaloasa. Numai ca judecatoarea a folosit Google Translate, unde intelesurile sunt cu totul altele”.

Romanul locuieste acum la Londra si spera ca maine sa convinga pe toata lumea ca nu si-a dorit niciodata sa incalce ordinul de “nonmolestare” obtinut de catre sotia sa. Are si o motivatie pentru tot circul in care este tarat de cea impreuna cu care are un copil. “Stia ca o sa divortam si urmeaza ca autoritatile britanice sa descopere faptul ca ea a aplicat ca mama singura pentru ajutor social, fapt ce este ilegal. Pentru a nu fi prinsa, a preferat sa faca un pas in fata si mi-a facut plangere pentru violenta domestica. Nu mi-am vazut copilul de un an de zile, sunt disperat, dar sper sa se faca dreptate si sa dovedeasca faptul ca nu eu sunt cel vinovat”.
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră