Un referendum boicotat, o aprobare copleşitoare. Modelul macedonean

01 Oct 2018
Un referendum boicotat, o aprobare copleşitoare. Modelul macedonean

Şi a fost şi referendum, duminică.  Macedonenii au fost chemaţi să voteze duminică în cadrul unui referendum la care sunt ar fi trebuit să se pronunţe în legătură cu aderarea ţării lor la NATO şi Uniunea Europeană, precum şi în legătură cu recentul acord cu Grecia privind noul nume al ţării, ''Macedonia de Nord''.

La finalul referendumului nu poate fi constatat decât rezultatul ”contradictoriu” al acestuia - aprobarea copleşitoare, dar participarea slabă la vot.Chiar dacă 90% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat DA, marea majoritate a cetăţenilor a preferat să tacă sau chiar să boicoteze activ referendumul.

Chiar dacă rezultatul referendumului nu are caracter obligatoriu, eşecul clar al acestui vot din Macedonia este amar pentru mulţi: pentru guvernul din Skopje, pentru cel de la Atena, pentru susţinătorii Macedoniei din UE, NATO şi din regiune, comentează Deutsche Welle.

Boicotarea masivă a referendumului arată divizarea adâncă a societăţii macedonene şi nesiguranţa privind identitatea naţională şi europeană a ţării: nu s-a reuşit reducerea sentimentelor naţionale în favoarea unei perspective europene pentru acest stat balcanic. Dimpotrivă: întreaga dispută intens emoţională din jurul numelui ţării este stilizată într-o chestiune de identitate a naţiunii macedonene, mai scrie sursa citată.

Peste 90% dintre voturile exprimate duminică la referendumul din Macedonia au fost în favoarea schimbării numelui acestei ţări, potrivit rezultatelor comisiei electorale, dar numai 36% dintre macedonenii cu drept de vot au participat la consultare.

Uniunea Europeană a îndemnat toate părţile "să respecte" rezultatele referendumului care a avut loc duminică privind schimbarea numelui Macedoniei

 

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră