Un consilier al șefului de politică externă al UE usține afirmația contestată conform căreia COVID ar fi venit din SUA

13 Iul 2022
Un consilier al șefului de politică externă al UE usține afirmația contestată conform căreia COVID ar fi venit din SUA

Un consilier special al șefului de politică externă al UE Josep Borell a repetat ceea ce UE consideră a fi dezinformarea chineză cu privire la originea coronavirusului, scrie Politico

Jeffrey Sachs, profesor de dezvoltare durabilă la Universitatea Columbia, a spus că este „destul de convins” că virusul a apărut dintr-o „biotehnologie de laborator din SUA”, deși a adăugat că „nu știm sigur”.

Cel mai recent efort al lui Sachs – un susținător de multă vreme al demontării hegemoniei americane și al îmbrățișării ascensiunii Chinei – de a da vina pe laboratoarele americane a fost vehiculat pe rețelele sociale chineze, inclusiv de către ambasada chineză în Franța în această săptămână.

Sachs este  angajat de Comisia Europeană în calitate de consilier special al șefului de politică externă Josep Borrell pentru a se concentra pe „politica de cooperare”.

Diplomații chinezi au acuzat în repetate rânduri SUA că dezvoltă biotehnologie care s-a transformat în coronavirus, o afirmație  respinsă de UE ca dezinformare. Anul trecut, șeful Organizației Mondiale a Sănătății s-a plâns că China nu este suficient de transparentă, spunând că a fost  „prematură”  excluderea teoriei conform căreia virusul ar fi putut scăpa dintr-un laborator al guvernului chinez din Wuhan.

Un purtător de cuvânt al brațului de politică externă a UE a încercat să se distanțeze de Sachs.

„Jeffrey Sachs este un consilier extern neremunerat al HRVP [Borrell]… Consilierii externi sunt personalități externe, independente. Nu sunt oficiali UE. Prin urmare, ei nu vorbesc în numele HRVP, nici în numele Comisiei. Părerile lor sunt proprii”, a spus purtătorul de cuvânt, subliniind că angajamentul lui Sachs a fost doar pentru 20 de ore de lucru pe an.

Contrazicând ultimele speculații ale lui Sachs despre originea coronavirusului, purtătorul de cuvânt al UE a spus că „un accident de laborator a fost catalogat drept extrem de puțin probabil”, potrivit unui studiu OMS.

Sachs a declarat pentru POLITICO că virusul „a apărut foarte probabil dintr-un program de cercetare de laborator susținut de SUA... Este posibilă, de asemenea, o apariție naturală, desigur. Ambele ipoteze sunt viabile în acest stadiu”.

„Există mult mai multe dovezi circumstanțiale de relevanță în sprijinul ipotezei scurgerii de laborator. Până în prezent, guvernul SUA nu a prezentat informațiile pe care le are. Rețineți că comunitatea de informații din SUA [este], de asemenea, împărțită în privința acestei întrebări despre scurgere de laborator versus apariție naturală.”

Contractul lui Sachs a fost reînnoit ultima dată în aprilie, în ciuda faptului că acesta a stârnit furia susținătorilor drepturilor omului atunci când a respins grijile cu privire la încălcările drepturilor musulmanilor uiguri din regiunea Xinjiang din China.

Vorbind la BBC Newsnight de anul trecut, el a spus: „Nu sunt sigur de ce BBC a început să enumere doar abuzurile drepturilor omului din China – cum rămâne cu încălcările drepturilor omului din America?”

Reinhard Bütikofer, președintele delegației din China a Parlamentului European și europarlamentar inclus pe lista neagră de Beijing, a declarat: „În mod ironic vorbind, aș presupune că Borrell i-a cerut lui Jeffrey Sachs să servească drept consilier special, deoarece asta ar garanta că Borrell știe întotdeauna exact linia chineză degândire, pe care Sachs a reluat-o atât de consistent pe o gamă largă de subiecte. După cum a spus Sun Tzu: „Cunoaște-ți inamicul”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră