Un centru italian pentru refugiaţi, condus de mafioţi. Câţi bani le-au ajuns în buzunare prin înfometarea imigranţilor

16 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Un centru italian pentru refugiaţi, condus de mafioţi. Câţi bani le-au ajuns în buzunare prin înfometarea imigranţilor

O grupare mafiotă din sudul Italiei ar fi furat milioane de euro alocaţi refugiaţilor, printr-o escrocherie în care e implicată şi o organizaţie caritabilă catolică, relatează euobserver.com.

Poliţia a arestat luni 68 de persoane, inclusiv un preot catolic local, pentru sifonarea, în ultimii 10 ani, a 32 de milioane de euro, din fondurile alocate refugiaţilor de UE. 

"32 de milioane de euro au mers direct în buzunarele clanului", a declarat procurorul Vincenzo Luberto. Banii erau alocaţi pentru sprijinirea refugiaţilor sosiţi la centrul  "Sant'Anna" din Cara (foto), unul dintre cele mai mari centre de primire din Isola di Capo Rizzuto, Calabria.

Centrul Sant'Anna poate găzdui 1.500 migranţi, iar rapoartele arată că mulţi dintre aceştia au fost lăsaţi fără mâncare deoarece personalul le oferea mai puţine mese.

Revista L'Espresso, care a publicat o anchetă realizată la acest centru acum doi ani, a descoperit că managerii făceau bani prin înfometarea migranţilor. 

"Dacă centrul trebuia să le ofere 500 de mese, le dădeau migranţilor numai 300, iar în rest, răbdau", a declarat procurorul Nicola Gratteri.

O inspecţie făcută în 2013 a descoperit, de asemenea, că acest centru adăpostea ilegal, în hangare de avioane cu doar două toalete, 70 de minori neînsoţiţi.

Poliţia din Catanzaro afirmă într-o declaraţie de presă că "persoanele arestate sunt acuzate de asociere cu mafia, extorcare, deţinere ilegală de arme, fraudă, deturnare de fonduri în detrimentului statului şi furt "

Se spune că mafia a umflat numărul celor cazaţi în centru pentru a lua mai mulţi bani de la stat, pentru aşa numiţii "migranţi-fantomă". Un procuror italian susţine că preotul local, Edoardo Scordio, a fost reţinut şi el deoarece şi-a băgat în buzunar numai anul acesta 132.000 de euro pentru "servicii spirituale".

Centrul a fost condus de asociaţia catolică Misericordia, descrisă de poliţişti ca fiind o maşină de făcut bani pentru mafia.  Misericordia s-a ocupat şi facilităţile pentru migranţii din insula italiană Lampedusa. Clanul Arena, aflat în spatele escrocheriei, face parte din celebra organizaţie mafiotă din Calabria - 'Ndrangheta. Europolul afirma în 2013 că 'Ndrangheta operează la nivel global şi are filiere în Belgia, Franţa, Germania, Olanda şi Spania. 

Majoritatea celor care pleacă din Africa şi caută azil în Europa ajung în Italia. Conform Agenţiei ONU pentru Refugiaţi, peste 45.000 de persoane au ajuns anul acesta în Italia pe uscat, iar 53,000 pe mare.

O acţiune similară din 2014 a poliţiei din Roma a scos la iveală o escrocherie mafiotă similară.

Alte stiri din Externe

Ultima oră