UE este de acord să limiteze importurile ucrainene de ovăz, păsări de curte și porumb

20 Mar 2024
UE este de acord să limiteze importurile ucrainene de ovăz, păsări de curte și porumb

Un acord încheiat în cursul nopții de marți spre miercuri între statele Uniunii Europene (UE) și Parlamentul European plafonează anumite importuri agricole ucrainene scutite de taxe vamale, inclusiv ouă, carne de pasăre, zahăr, dar și ovăz, porumb și miere, dar nu includ grâul, scrie Le Monde

Acordul reînnoiește pentru încă un an, din iunie, scutirea generală de taxe vamale acordată din 2022 Ucrainei pentru a sprijini Kievul după invazia rusă. Dar de această dată, UE a combinat-o cu  „mecanisme de salvgardare” care vizează  produse  „deosebit de sensibile” , inclusiv anumite cereale, dar nu grâul și orzul, așa cum au cerut deputații europeni.

Importurile vamale ale acestor produse vor fi astfel plafonate de facto la nivelurile medii importate de UE în 2022 și 2023, niveluri peste care taxele vamale vor fi reimpuse automat.

Fermierii europeni acuză afluxul de produse ucrainene de scăderea prețurilor locale și de  concurență „nedreaptă” .

Problema alimentează furia sectorului în întreaga UE, în special în Polonia, unde fermierii nemulțumiți au blocat punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și Germania în ultimele săptămâni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră