Ucraina a închis spațiul aerian pentru avioanele rusești! Anunțul făcut de premierul Iațeniuk

25 Noi 2015 | scris de Veronica Micu
Ucraina a închis spațiul aerian pentru avioanele rusești! Anunțul făcut de premierul Iațeniuk

Ucraina a interzis survolarea spațiului său aerian de către avioanele rusești, a anunțat premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, conform BBC News. Măsura este valabilă atât pentru avioanele civile, cât și pentru cele civile.

„Guvernul ucrainean a decis interzicerea tuturor zborurilor companiilor aeriene ruse ce tranzitează spațiul aerian al Ucrainei. Rusia ar putea folosi spațiul aerian ucrainean pentru provocări”, a anunțat Iațeniuk în cadrul unui consiliu ministerial.

Anunțul vine la câteva ore după decizia Rusiei de a opri, începând de astăzi, livrările de gaze naturale spre Ucraina, deoarece Kievul nu a achitat în avans fondurile necesare pentru achizițiile de gaze.

Ucraina spune, însă, că nu a făcut aceste plăți către Gazprom pentru că are posibilitatea să cumpere gaz mai ieftin de pe piețele europene.

Alexander Novak, ministrul rus al Energiei, a avertizat, totodată, că Rusia ar putea opri și livrările de cărbune spre Ucraina, drept represalii la întreruperea curentului electric primit de peninsula Crimeea din Ucraina.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. (Veronica Micu)

Alte stiri din Externe

Ultima oră