BBC: "Ucraina s-ar putea confrunta cu o înfrângere în 2024" spune un general britanic

13 Apr 2024
BBC: "Ucraina s-ar putea confrunta cu o înfrângere în 2024" spune un general britanic

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie a avertizat că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia în 2024, scrie BBC

Generalul Sir Richard Barrons a declarat pentru BBC că există „un risc serios” ca Ucraina să piardă războiul din acest an. Motivul, spune el, este „pentru că Ucraina poate ajunge să simtă că nu poate câștiga”. „Și când se ajunge la acel punct, de ce vor mai vrea oamenii să lupte și să moară, doar pentru a apăra neapărat?”

Ucraina nu este încă în acel moment.

Dar forțele sale sunt extrem de scăzute în ceea ce privește muniția, trupele și apărarea antiaeriană. Mult-anunțată contraofensivă de anul trecut nu a reușit să-i alunge pe ruși de pe terenul pe care l-au capturat, iar acum Moscova se pregătește pentru o ofensivă de vară.

Deci, cum va arăta și care sunt obiectivele sale strategice probabile?

„Forma ofensivei ruse care va veni este destul de clară”, spune generalul Barrons.

„Vedem că Rusia bate în prima linie, folosind un avantaj de cinci la unu în artilerie, muniție și un surplus de oameni întăriți prin folosirea de arme noi”.

Acestea includ bomba de alunecare FAB, o „bombă mută” adaptată epocii sovietice, echipată cu aripioare, ghidaj GPS și 1500 kg de exploziv puternic, care face ravagii în apărarea ucraineană.

„La un moment dat în această vară,” spune generalul Barrons, „ne așteptăm să vedem o ofensivă rusă majoră, cu intenția de a face mai mult decât să spargă cu mici câștiguri pentru a încerca, probabil, să depășească liniile ucrainene.

„Și dacă se întâmplă acest lucru, am risca ca forțele ruse să pătrundă și apoi să exploateze în zone ale Ucrainei unde forțele armate ucrainene nu le pot opri”.

Dar unde?

Anul trecut, rușii știau exact unde era probabil să atace Ucraina - din direcția Zaporojie, spre sud, spre Marea Azov. Ei au planificat în consecință și au tocit cu succes avansul Ucrainei.

Acum Rusia își adună trupele și face Kievul să ghicească unde va ataca în continuare.

„Una dintre provocările pe care le au ucrainenii”, spune dr. Jack Watling, cercetător senior în războiul terestru la thinktank Whitehall, Royal United Services Institute (Rusi), „este că rușii pot alege unde își angajează forțele.

„Este o linie de front foarte lungă, iar ucrainenii trebuie să poată apăra totul”.

Ceea ce, desigur, nu pot.

„Armata ucraineană va pierde teren”, spune dr. Watling. „Întrebarea este: cât de mult și care centre de populație vor fi afectate?”

Este foarte posibil ca Statul Major al Rusiei să nu fie încă ferm în ce direcție să desemneze ca tinta principala. Dar este posibil să le împărțim în linii mari diferitele opțiuni în trei locații largi.

Harkov

„Harkov”, spune Dr. Watling, „este cu siguranță vulnerabil”.

Fiind al doilea oraș al Ucrainei, situat periculos de aproape de granița cu Rusia, Harkov este un obiectiv tentant pentru Moscova.

În prezent, este lovită zilnic cu lovituri de rachete rusești, Ucraina neputând să dispună de suficiente apărări antiaeriene pentru a evita amestecul letal de drone, de croazieră și rachete balistice îndreptate în direcția sa.

„Cred că ofensiva din acest an va avea ca prim obiectiv ieșirea din Donbas”, adaugă generalul Barrons, „și ochii lor vor fi pe Harkov, care se află la aproximativ 29 km [18 mile] de granița cu Rusia, un premiu major. "

Ar putea Ucraina să funcționeze în continuare ca o entitate viabilă dacă Harkov ar cădea? Da, spun analiștii, dar ar fi o lovitură catastrofală atât pentru moralul, cât și pentru economie.

Donbas

Zona din estul Ucrainei cunoscută în mod colectiv sub numele de Donbas este în război din 2014, când separatiștii susținuți de Moscova s-au declarat „republică populară”.

În 2022, Rusia a anexat ilegal cele două oblaste Donbas, sau provincii, Donețk și Luhansk. Aici au avut loc cele mai multe lupte pe uscat în ultimele 18 luni.

În mod controversat, Ucraina a depus eforturi enorme, atât în ​​forță de muncă, cât și în resurse, încercând să păstreze mai întâi orașul Bakhmut și apoi Avdiivka.

Ea le-a pierdut pe ambele, precum și pe unele dintre cele mai bune trupe de luptă ale sale.

Kievul a replicat că rezistența sa a provocat rușilor pierderi disproporționat de mari.

Este adevărat, câmpul de luptă din aceste locuri fiind supranumit „mașina de tocat carne”.

Dar Moscova are mult mai multe trupe de aruncat în luptă - iar Ucraina nu are.

Comandantul forțelor americane în Europa, generalul Christopher Cavoli, a avertizat că, dacă SUA nu trimit mult mai multe arme și muniții în Ucraina, atunci forțele sale vor fi depășite pe câmpul de luptă cu zece la unu.

Masa contează. Tactica, conducerea și echipamentul armatei ruse pot fi inferioare celor ale Ucrainei, dar are o asemenea superioritate în număr, în special artileria, încât, dacă nu face nimic altceva în acest an, opțiunea implicită va fi să continue să împingă forțele Ucrainei înapoi în direcția vestică, luând sat după sat.

Zaporojie

Și acesta este un premiu tentant pentru Moscova.

Orașul din sudul Ucrainei cu peste 700.000 de locuitori (în timp de pace) se află periculos de aproape de liniile frontului rusești.

Este, de asemenea, un ghimpe în partea Rusiei, având în vedere că este capitala unei oblast cu același nume pe care Rusia a anexat-o ilegal și, totuși, orașul încă trăiește liber în mâinile ucrainene.

Dar formidabilele apărări pe care Rusia le-a construit anul trecut la sud de Zaporojiea, în așteptarea corectă a unui atac ucrainean, ar complica acum un avans rusesc de acolo.

Așa-numita Linie Surovikin, constând din trei straturi de apărare, este împletită cu cel mai mare și mai dens câmp minat din lume. Rusia ar putea demonta parțial acest lucru, dar pregătirile sale ar fi probabil detectate.

Dr. Jack Watling consideră că obiectivul Rusiei este „de a încerca să genereze un sentiment de deznădejde”.

„Această ofensivă [rusă] nu va pune capăt conflictului în mod decisiv, indiferent de modul în care se desfășoară pentru ambele părți”, spune el.

Generalul Barrons este, de asemenea, sceptic că, în ciuda situației groaznice în care se află acum Ucraina, Rusia își va aduce automat avantajul cu un avans decisiv.

„Cred că rezultatul cel mai probabil este că Rusia va avea câștiguri, dar nu va reuși să pătrundă.

„Nu va avea forțe suficient de mari sau suficient de bune pentru a pătrunde până la râul [Nipru]... dar războiul se va fi transformat în favoarea Rusiei”.

Un lucru este cert: președintele rus Vladimir Putin nu are nicio intenție să renunțe la atacul său asupra Ucrainei.

El este ca un jucător de poker care își joacă toate jetoanele pentru un câștig. El se bazează pe faptul că Occidentul nu va furniza Ucrainei mijloacele suficiente pentru a se apăra.

În ciuda tuturor summit-urilor NATO, a tuturor conferințelor și a tuturor discursurilor emoționante, există șanse să aibă dreptate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră