Ucraina lovește baza aeriană din Crimeea cu 12 rachete ATACMS: „cel mai tragic atac pentru Rusia de la începutul războiului”

17 Apr 2024
Ucraina lovește baza aeriană din Crimeea cu 12 rachete ATACMS: „cel mai tragic atac pentru Rusia de la începutul războiului”

Bilanțul uman este mare, iar pagubele materiale sunt importante, scrie L'Independent

Potrivit mai multor mărturii de pe rețelele de socializare confirmate de mass-media Newsweek și Le Monde , Ucraina a lansat o lovitură majoră asupra bazei aeriene Djankoi , din Crimeea ocupată.

O lovitură efectuată în timpul nopții cu lovituri de rachete americane ATACMS  : 12 dintre ele ar fi lovit baza frontal, în două valuri de atacuri.

O primă evaluare prezentată de un cont local Telegram arată că „aproximativ 30 de soldați ruși au fost uciși și aproximativ 80 au fost răniți” . El a adăugat că elicopterele rusești au plecat pentru a evacua răniții, în timp ce avioanele vor fi redistribuite spre Kirovske ( ???? ), mai la est.

Autoritățile ruse nu au comentat, dar mai multe relatări legate de armata rusă menționează utilizarea a douăsprezece rachete ATACMS. Potrivit unor rapoarte neconfirmate , elicopterele Mi-28 și Ka-52, precum și un sistem de apărare aeriană S-400, au fost distruse. Datele de pe site-ul FIRMS al NASA (specializat în date satelitare despre incendii) arată șase zone în care incendiile sunt active.

Nu este prima dată când Ucraina folosește aceste arme: pe 17 octombrie 2023, președintele Volodymyr Zelensky a sugerat că Statele Unite au furnizat ATACMS Ucrainei, ceea ce  a confirmat apoi Consiliul de Securitate American National . În aceeași zi, Ucraina a lovit două aerodromuri la Berdiansk și Lugansk, în zone ocupate de ruși. Imaginile postate pe rețelele de socializare  au arătat lansarea a cel puțin șase rachete ATACMS de la Himars ucraineni.

Unii observatori nu ezită să descrie acest atac drept „cel mai tragic pentru Rusia de la începutul războiului” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră