Ucraina intenționează să mobilizeze deținuți și femei

10 Apr 2024
Ucraina intenționează să mobilizeze deținuți și femei

Armata ucraineană, care a suferit pierderi a căror amploare este ținută secretă, se luptă acum să găsească voluntari pentru front, scrie Le Monde.

Pentru a răspunde acestei probleme, Rada, Parlamentul ucrainean, a adoptat miercuri, în primă lectură, un proiect de lege privind mobilizarea prizonierilor, a anunțat deputatul Yaroslav Zhelezniak. Cei condamnați pentru omor intenționat, viol, violență sexuală, infracțiuni împotriva securității statului nu sunt afectați de această măsură, precizează deputatul Oleksiy Goncharenko.

Dar Ucraina ar putea merge mai departe. În viitorul apropiat, țara ar putea mobiliza tinere femei în armată, după modelul israelian, afirmă Oksana Hryhorieva, consilier de gen al comandantului forțelor terestre, într-un interviu acordat cotidianului britanic The Times.

„Constituția noastră spune că datoria fiecărui ucrainean este să-și apere țara, așa că este corect ca și femeile să servească. [Rusia] nu va dispărea doar. De sute de ani, ne-au atacat în mod repetat. La fel ca Israelul [unde recrutarea feminină a fost obligatorie de la înființarea oficială a țării în 1948, femeile reprezintă aproximativ 40% din forțele armate] , trebuie să fim pregătiți pentru asta și asta înseamnă că trebuie să pregătim atât bărbații, cât și femeile să fie gata de razboi" .

Din 2018, femeilor li se permite să ocupe funcții de luptă. Potrivit cifrelor oficiale, 65.000 de femei servesc în prezent în forțele armate ucrainene.

După Norvegia și Suedia, Danemarca a anunțat în martie că intenționează să introducă recrutarea feminină din 2026.

Alte stiri din Externe

Ultima oră