Ucraina a adoptat o controversată lege a mobilizării

11 Apr 2024
Ucraina a adoptat o controversată lege a mobilizării

Parlamentul Ucrainei, Rada Supremă, a adoptat pe 11 aprilie proiectul de lege actualizat de mobilizare în a doua lectură. Legea este controversată deoarece nu prevede o perioadă de demobilizare a militarilor, scrie Kiev Independent

Proiectul de lege a fost susținut de 283 de parlamentari, 49 de parlamentari din unele partide de opoziție s-au abținut.

Adoptarea legii de mobilizare este o componentă cheie a eforturilor conducerii politice și militare ucrainene de a actualiza cadrul legal privind recrutarea pentru a accelera mobilizarea în 2024 , în lucru de la sfârșitul anului trecut.

După ce o versiune inițială, controversată, a proiectului de lege de mobilizare a fost retrasă în ianuarie , o versiune nouă, actualizată a trecut de prima lectură pe 7 februarie. De atunci, parlamentarii au propus peste 4.000 de amendamente la proiectul de lege.

Câteva prevederi cheie ale proiectului de lege anterior au fost în cele din urmă adoptate de parlament separat, președintele Volodymyr Zelensky semnând trei legi la începutul lunii aprilie: cu privire la scăderea vârstei de recrutare la 25 de ani, introducerea unui registru electronic pentru recrutați și anularea statutul „parțial eligibil”.

Versiunea finală a proiectului de lege de mobilizare a fost aprobată de Comisia de Securitate Națională și Apărare a Parlamentului pe 9 aprilie.

Dintre prevederile rămase în proiect, punctele cheie includ dreptul soldaților cu handicap și al celor care s-au întors din captivitate de a se elibera, precum și introducerea controalelor obligatorii în comisie medicală pentru cei care dețineau anterior statutul de „parțial eligibili”.

Alte prevederi includ sancțiuni pentru cei considerați a se eschiva de la mobilizare, inclusiv potențiala revocare a serviciilor consulare și a permiselor de conducere.

Parlamentul a votat, de asemenea, eliminarea din proiect de lege a prevederilor privind demobilizarea , care prevedeau anterior ca soldații să aibă dreptul de a părăsi armata după 36 de luni de serviciu, astfel încât să poată fi luate în considerare separat.

Potrivit unei scrisori obținute de Ukrainska Pravda și publicată pe 9 aprilie, eliminarea demobilizării din proiectul de lege a venit la cererea comandantului șef al Forțelor Armate Oleksandr Syrskyi.

La mai bine de doi ani de la războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, mobilizarea a devenit, probabil, cea mai controversată problemă internă din țară.

„Oferim condamnaților posibilitatea de a lupta”

În schimb, guvernul va fi însărcinat cu elaborarea unui alt proiect de lege privind „îmbunătățirea mecanismelor de rotație a personalului militar”, conform ziarului Le Parisien. Deputații au votat și miercuri la prima lectură un proiect de lege care face posibilă mobilizarea prizonierilor. „Trebuie să oferim celor condamnați posibilitatea de a lupta”, a apărat coautorul textului, Oleksiï Goncharenko, pe Telegram, promițând în același timp că cei condamnați pentru crimă sau viol nu vor fi înrolați.

Decizia de eliminare a clauzei de demobilizare a stârnit imediat controverse, mai ales că actualul sistem de înrolare este considerat de mulți ucraineni a fi nedrept, ineficient și adesea corupt. Serguiï Gnezdilov, un activist pentru drepturile civile în prezent în armată, a denunțat pe Facebook o „întorsătură crudă” care i-a luat prin surprindere pe soldați.

Pentru purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Dmytro Lazoutkin, care a recunoscut că trupele sunt „epuizate”, o astfel de decizie a fost făcută necesară de „imposibilitatea slăbirii forțelor de apărare” într-un moment în care „ofensiva rusă continuă literalmente asupra tuturor. fronturi. Potrivit acestuia, guvernul trebuie să depună un nou proiect de lege privind rotațiile în armată în termen de opt luni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră