Turişti BLOCAŢI în telecabine, în Masivul Mont Blanc. Au petrecut noaptea în frig, la 3.500 de metri! (VIDEO)

09 Sep 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Turişti BLOCAŢI în telecabine, în Masivul Mont Blanc. Au petrecut noaptea în frig, la 3.500 de metri! (VIDEO)


Un număr de 33 de persoane au petrecut noaptea de joi spre vineri în aceste telecabine blocate, la o temperatură de 2 grade, suspendaţi la 3.500 de metri altitudine între Aiguille du Midi şi vârful Helbronner, potrivit France2.
Operaţiunile de salvare au fost contracronometru, iar din fericire cabinele au fost repuse în mişcare vineri dimineaţă, în jurul orei 08:00. Turiştii nu au mai fost evacuaţi pe calea aerului.
Iniţial, a fost vorba despre 110 turişti blocaţi, după ce cablurile s-au încurcat, din cauza vântului puternic. Din păcate, era imposibil de reparat acest inconvenient.
În zonă au fost trimise trei elicoptere, unul elvețian, unul francez și unul italian, pentru a evacua persoanele blocate.
Şaptezeci de persoane au putut fi evacuate încă de joi seară: 65 dintre acestea, cu ajutorul unuia dintre cele patru elicoptere mobilizate, alte 12 fiind evacuate de echipe de salvare italiene, care au urcat pe jos pe gheţar, pe partea mai puţin “înaltă”, şi le-au evacuat în rapel, scrie France 2.
„A fost o situaţie de o tensiune extremă”, povesteşte una dintre turistele evacuate. Pana, care s-a produs la ora 16:00, a provocat panică în rândul turiştilor.
Potrivit unei surse din cadrul Jandarmeriei, citate de Le Figaro, telecabinele au câte patru locuri, iar la fiecare operaţiune nu puteau fi recuperaţi decât câte doi turişti, maximum.
La orele 19:30, doar 21 de persoane fuseseră salvate. Odată cu căderea nopţi, operaţiunea de salvare a fost întreruptă, în jurul orelor 21:00, condiţiile meteo nemaifiind adecvate pentru a continua acţiunea. Aşa că 33 de persoane au fost forţate să petreacă noaptea la 3.500 de metri altitudine, în frig.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră