Președintele Turciei anunță încetarea oficială a negocierilor de pace cu PKK. Începe războiul?

28 Iul 2015
Președintele Turciei anunță încetarea oficială a negocierilor de pace cu PKK. Începe războiul?
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat marți suspendarea oficială a procesului de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). ”Este imposibil să continuăm procesul de pace cu cei care amenință unitatea noastră națională”, a declarat Erdogan, în cadrul unei declarații de presă considerate de analiști ca fiind o declarație de război, relatează Today's Zaman.

La scurt timp după anunțul președintelui, avioane ale forțelor aeriene turce au bombardat în provincia Sirnak (sud-est) obiective ale rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care au deschis focul asupra forțelor de securitate, a anunțat Statul Major turc.

Discuțiile de pace, începute în 2012, dintre regimul islamo-conservator de la Ankara și liderul PKK aflat în închisoare, Abdullah Ocalan, au fost serios puse sub semnul întrebării după atentatul sinucigaș din 20 iulie de la Suruc (sud), soldat cu 32 de morți.

Atacul a vizat tineri militanți prokurzi și a fost atribuit de guvernul turc mișcării jihadiste Statul Islamic. Drept urmare, mișcarea kurdă și-a intensificat atacurile împotriva membrilor forțelor de securitate turce, acuzând Ankara de a fi încurajat acțiunile jihadiștilor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră