Turcia a emis mandate de arestare pentru 42 de jurnaliști. Printre ei, mai multe nume celebre

25 Iul 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Turcia a emis mandate de arestare pentru 42 de jurnaliști. Printre ei, mai multe nume celebre


Numai câini de pază ai democrației nu mai sunt jurnaliștii în Turcia! Mandate de arestare au fost emise pe numele a cel puțin 42 dintre ei, după cum anunță mass-media turce.
Printre cei arestați se numără și Nazli Ilicak, figură de prim-plan a presei din Turcia, demisă de la cotidianul proguvernamental Sabah în 2013 pentru ca i-a criticat pe miniștrii implicați într-un scandal de corupție, potrivit NTV și CNN-Turk.

IATĂ LISTA COMPLETĂ A JURNALIȘTILOR ARESTAȚI, PREZENTATĂ DE SABAH


Născută în 1944, ea a creat anul trecut ziarul Özgür Düsünce (Gândire liberă). Nu se afla la domiciliul său din Istanbul și s-ar putea afla în vacanță la Marea Egee, a precizat cotidianul Hurriyet, care îl citează pe procurorul antiterorist al Istanbulului, Irfan Fidan.

Nazli
Lista completă, care cuprinde, de fapt, chiar 46 de nume, este prezentată de site-ul Sabah, unde, pe locul 6, se află și Bulent Mamay, șeful departamentului digital al cotidianului Hurriyet, cel care a decis publicarea imaginii devenite simbol al valului de refugiați către Europa, a unui copil adus la țărm de valurile mării, pe plaja din orașul Bodrum, în Turcia, care a șocat o lume întreagă.

imaginea simbolica
Bulent Mamay s-a aflat toamna trecută în România, la București, unde a participat la conferința South East Europe Media Organisation (SEEMO), a editorilor media din Sud-Estul Europei, unde a povestit cum s-a luat această decizie. 

Bulent Mumay a postat pe Twitter o fotografie cu legitimaţia sa de membru al Asociaţiei Jurnaliştilor Turci, alături următorul mesaj: “Eu aparţin doar acestei organizaţii. Nu ştiu altă organizaţie şi nici altă meserie. Voi merge la procuratură şi le voi explica asta”.

Bulent

De altfel, SEEMO și-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea în legătură cu situația din Turcia, organizând chiar misiuni în această țară, pentru a încerca să ajute la îmbunătățirea climatului în care presa își desfășoară activitatea. 

Bulent Mumay este laureatul premiului SEEMO pentru drepturile omului în anul 2013.

bulent

Sâmbătă, președintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat într-un interviu pentru France 24 că dacă presa susține lovitura de stat, chit că este vorba despre cea audiovizuală sau alta, va plăti prețul pentru această susținere. Presa este obligată să respecte legea, a avertizat șeful statului, confruntat cu criticile Uniunii Europene pentru severitatea măsurilor luate după eșecul puciului.
La 19 iulie, consiliul național turc al audiovizualului a retras licențele a peste 20 de posturi de televiziune și de radio bănuite că ar susține rețeaua clericului Fethullah Gulen, exilat în SUA din 1999, acuzat că ar fi instigatorul puciului.
Această decizie viza 24 de posturi de televiziune și de radio și 34 de jurnaliști, considerați apropiați ai clericului. În martie, cotidianul Zaman și agenția de presă Cihan au fost confiscate, iar conducerea lor încredințată unor administratori de la stat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră