Opoziția turcă, declarații uluitoare: 32 de ziariști sunt încarcerați, 774 - concediați, 484 cercetați

12 Ian 2016 | scris de Cristi Ionescu
Opoziția turcă, declarații uluitoare: 32 de ziariști sunt încarcerați, 774 - concediați, 484 cercetați

În prezent 32 de ziariști sunt încarcerați în Turcia, iar anul trecut numărul acestora a fost de 156, a anunțat Partidul Republican al Poporului (CHP), principala formațiune de opoziție. Tot anul trecut au fost concediați 774 de ziariști, 484 au fost cercetați penal, iar în prezent numărul celor aflați în atenția justiției este de circa 200.

Luni a început o investigație împotriva jurnalistului Beyazit Ozturk, acuzat de propagandă teroristă. El este de 20 de ani moderatorul unui emisiuni foarte populare. Acum este acuzat că a permis unei femei să declare în direct că în orașul Diyarbakir, majoritar kurd, copiii mor din cauza stării de asediu. Reacțiile dure la adresa lui pe rețelele de socializare l-au determinat să-și ceară scuze.

Președintele unei asociații a ziariștilor turci, Ahmet Abakay, a declarat agenției EFE că Turcia trece prin cel mai grea perioadă a istoriei sale în ceea ce privește libertatea presei, el susținând că jurnaliștii sunt persecutați personal de președintele Recep Tayyip Erdogan.

Alte stiri din Externe

Ultima oră