Veste proastă pentru clericul Gulen, acuzat că a organizat lovitura de stat în Turcia. Fratele lui a fost arestat

03 Oct 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Veste proastă pentru clericul Gulen, acuzat că a organizat lovitura de stat în Turcia. Fratele lui a fost arestat


Kutbettin Gulen a fost arestat la Izmir, în vestul Turciei, fiind acuzat că este membru al unei organizaţi teroriste. Kutbettin a fost reţinut în timp ce se afla la unul dintre apropiaţii săi, în districtul Gaziemir, şi se află în arest preventiv, potrivit agenţiei Anadolu, citate de France24.

Autorităţile turce îl acuză pe fostul predicator Fethullah Gulen că ar fi pus la cale tentativa de lovitură de stat în care au murit peste 270 de persoane şi alte câteva sute au fost rănite.

Fost aliat, devenit inamicul numărul unu al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, fostul cleric trăieşte în exil, în SUA. din 1999, şi respinge aceste acuzaţii. Turcia însă a cerut extrădarea sa din SUA, însă Administrația americană a solicitat dovezi care să ateste implicarea sa în acea tentativă de preluare a puterii prin forță.

Potrivit presei turce, Fetullah Gulen are cinci frați: Seyfullah și Hasbi, ambii decedați, Mesih, Salih și Kutbettin. El are de asemenea două surori, Nurhayat și Fazilet.

Pe de altă parte, cincisprezece funcționari ai prestigioasei universități din Izmir, în vestul Turciei, au fost arestați în cadrul anchetei privind tentativa de puci eșuată din 15 iulie.
În total, 23 de persoane de la Universitatea Ege, cea de-a patra mare universitate din Turcia, fac obiectul unui mandat de arestare: 15 au fost reținute și celelalte opt sunt date în urmărire, potrivit agenției turce de presă Anadolu.

Unele dintre persoanele arestate sunt profesori de la universitate, a precizat la rândul său agenția Dogan.

Justiția le reproșează faptul c-ar avea legături cu fostul predicator Fethullah Gulen, acuzat de autoritățile turce c-a pus la cale tentativa de puși eșuată din 15 iulie, în cursul căreia peste 270 de persoane au fost ucise și alte câteva mii rănite.
De la tentativa de puci, circa 32.000 de persoane au fost arestate și alte circa 70.000 sunt vizate de anchete, potrivit ultimului bilanț anunțat miercuri de guvernul turc.

Alte stiri din Externe

Ultima oră